~ Ф Е Н ~ Форуми ~> Дискусии ~> Паранормални явления Предишната тема :: Следващата тема  
 
Oкултен речник Създайте нова тема   Напишете отговор
 
Затвърден форумджия
  Phobia
Затвърден форумджия
МнениеПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:19 pm
Заглавие: Oкултен речник
   Отговорете с цитат

Регистриран на: 21 Фев 2007
Мнения: 222
Местожителство: Land of smiles

Изпратете лично съобщение
Доколкото видях в този раздел нямаме такова нещо и реших да спестя парите на някой, който се интересува.
-------------------------------------

[b]AАВАТАР - Божество от древноиндийската митология, навлизащо в света на хората, превъплътявайки се в тленно същество и даващо защита, късмет и покровителство на тези, които му се кланят и почитат. Земните метаморфози на божеството са десет. То се явява на човеците в следните превъплъщения: риба костенурка глиган заек джудже Бог Рама със секира Кришна Буда Бял кон
АВТОГЕННА ТРЕНИРОВКА - Метод за психическа саморегулация на всички функции и органи на тялото. Основава се на успокоение и релаксация на мускулите, емоциите и мислите и приемане чрез самовнушение на желаните състояния, качества и пр. Използва се и за лечение.
АВТОСКОПИЯ - Виждане на собственото тяло отстрани. Най-често става при упойка, катастрофа, кома, сън, хипноза и пр. Дължи се на излизане на астралното тяло от физическото. Може да се получи и при автогенния тренинг.
АГНОСТИЦИ - Хора, които не вярват в познаваемостта на света и нещата в него. Хора, които си противоречат, тъй като работят със знания без да ги признават и без да ги осъзнават.
АГАРТА - Загадъчно подземно царство, чийто вход е някъде в пустинята Гоби. Състои се от силно разклонена система от подземни тунели до и под всички континенти и страни. В Агарта живеят хора от предишната цивилизация, достигнали високо духовно ниво и владеещи окултните /екстрасензорните/ сили. Земен човек рядко е допускан там и още по-рядко се връща, но без да може да посочи входа.
АДЕПТ - последовател, привърженик на дадено учение, религия, философска доктрина.
АДЖАПА ДЖАПА Термин от йогата, означаващ "спонтанно осъзнаване". Практика по медитация, при която се контролира процесът на дишане и едновременно с това се повтаря мантра. Така практикуващият отпушва чакрите. Аджапа джапа е основа за най-висшата степен на йогата - Крия йога.
АДЖНА ЧАКРА - Една от седемте чакри /шестата отгоре надолу/, отговаряща за познанието, пророчеството и ясновидството. Намира се в областта на междувеждието, на равнището на шишарковидната жлеза. Тази чакра я наричат още ТРЕТО ОКО. Повечето доказани екстрасенси имат силно развито трето око.
АКАША - в езотеричната наука е прието, че съществува информационно поле с дисковидна форма, намиращо се в стратосферата, където се съхранява цялата вселенска информация от момента на Големия взрив. Черпейки от тази информация, екстрасенси и ясновидци успяват да надникнат в миналото и бъдещето на хората. АКУПУНКТУРА - Древно китайско учение за наличие на точки върху кожата, свързани с вътрешните органи и функциите на тялото. Чрез състоянието им се поставя диагноза, а чрез въздействието върху тях се лекуват различни болести. Две от основните точки са точката на смъртта и точката на безсмъртието.
АЛИС БЕЙЛИ - Световноизвестна авторка на езотерична литература. В САЩ госпожа Бейли се запознава с творчеството на Елена Блавацка и основните принципи на теософията. Издала е книгите Записки на Тибетеца, Съзнанието на атома, Посвещение - човешко и слънчево, Новата поява на Христос, Трактат за седемте лъча. Пише под диктовката на своя духовен учител Тибетеца. Той и обяснява как да установи нови отношения между различните духовните царства ( Шамбала, Йерархията и човечеството/. Алис А. Бейли заедно със своя съпруг Фостър Бейли основават Школата на Арканите, чиято цел е осъществяването на подготовката за новата поява на Христос. Книгите на Алис Бейли се разпространяват по целия свят, а задачата им да обяват на човечеството за появата на нова група световни служители, начело на която стои самият Исус Христос.
АЛХИМИЯ - от латински, alchimia), понятие от окултизма. Учение за преобразуването на веществото в духовна субстанция. Алхимиците вярвали, че химическите промени вървят успоредно с духовните. Алхимиците през Средновековието търсят философския камък, чрез който да трансформират неблагородния метал в злато. Основната цел на алхимиците обаче не е толкова прагматична. В идеалистичен план техният стремеж е бавното и постепенно освобождаване на духа от оковите на догматиката.
АММА - Върховно същество в митовете на догоните, творец на Вселената, свързан със звездата Сириус.
АМУЛЕТ - от латински, amuletum, буквално ТАЛИСМАН. Предмет, материален обект, обикновено от метал или камък, на който е изписан текст или отпечатано изображение с цел да предпазва от различни зли сили и негативни енергии. В Древна Гърция амулета се наричал phylakterion. Според вярванията на различни народи силата му понякога е в състояние да преодолее родовата и кармичната вина. Амулетите добиват широко разпространение сред християните още през четвърти век. През седми век католическата църква официално осъжда носенето на амулети. Използването им в Близкия и Средния изток е повсеместно.
АНАЛГЕЗИЯ - Притъпеност към болката при някои медиуми, йоги, светци и чудотворци. Медицински е доказано, че при самобичуването хората, обхванати от религиозен екстаз, не изпитват болка.
АНГЕЛ, от старогръцки aggelos, вестител, посланик. Посредник на божествената същност и воля. Медиатор и уредник на отношенията между Бога и човеците. Ангелите се характеризират с нематериална същност, представляват изцяло духовна субстанция. Тези безплътни същества в християнството, мюсюлманството и юдаизма служат предано на Бога, сражават се с неговите врагове, хвалят името му и му отдават безпределна почит.
АНТАР МАУНА Понятие от йогата, означаващо "вътрешна тишина". Антар мауна е техника за постигане на пратияхара (отдръпване на ума от сетивата), петото ниво на Раджа йога.
АНТИМИР, в езотериката, хипотетичен, предполагаем свят, явяващ като огледално отражение на действителността. Събитията в антимира изпреварват тези от действителния свят. Всичко, което се случва в антимира, предстои да се случи в реалното измерение.
АРДЖУНА - Главният герой в древноиндийския епос "Махабхарата". Арджуна бил на небето при своя учител Индра, изучил е тамошните летящи колесници и страшни оръжия, които после употребил в решаващата битка на пандавите срещу кауравите при Курушкетра в Индия. Следи от тази битка са открити от археолози и други изследователи.
АРКАНИ, от латински arcanus, съхраняващ тайни. Специални карти за гадаене с изписани върху тях символи и числа, които са ключ към окултното познание. Популярното у нас название на
АРКАНИТЕ са картите ТАРО. За родина на картите Таро се приема Атландида /виж Атлантида/
АРХАНГЕЛИ, от гр. arco - идващ пръв, предвождащ и ag-gelos - вестител, посланик. Това са главните, най-висшите ангели в тристепенната скала на ангелската йерархия. В каноническата литература се споменава за двама архангели: Михаил - архистратег на безплътните сили Гавраил - пазител на Божествените крепости и вестител на Божиите тайни. В неканоническата литература се срещат имената на още шестима архангели - Рафаил, архангелът на изцелението, Уриил, Селафиил, Йегудиил, Варахиил.
АСАНА (санскр. asana = “поза, положение, позиция; поток”), АСАНА е специфична поза на тялото в йогата, която отваря енергийните канали и психо-енергийните центрове (чакрите). Асаните развиват стабилност на тялото и ума и довеждат до състояние на жизненост и здраве чрез разтягане частите на тялото, масажиране и стимулиране на енергийните центрове и вътрешните органи. Съществуват няколко основни групи асани: - паванмуктасани - освобождаващи енергийните блокажи в тялото - напреднавеждащи - назаднавеждащи - изправени - обърнати - усукващи - балансиращи .
АСКЕТ, АСКЕТИЗЪМ - от гр., askeo - отшелничество, подвижничество. Доброволно лишение от плътски и чувствени удоволствие под влиянието на различни религиозни догми. Съществуват различни форми на аскетизъм. В християнството най-популярното постигане на духовна хармония чрез страдание е самобичуването.
АСТРАЛ - Равнище на материята, по-фино от физическата материя. Наименованието "астрал" идва от латинското "аструм" - "звезда". Условно Астралният свят се разделя на две нива - ниско, наричано още "етерно", при което материята се проявява под формата на сила или енергия; и "същински Астрал", който представлява областта на емоционално съзнание.
АСТРАЛНИ СЪЩЕСТВА - Повече или по-малко разумни обитатели на астрала. Част от тях са душите на умрелите при преминаването им в менталния свят.
АСТРАЛНО ПЪТУВАНЕ - Пътуване на астралното тяло на човека в астралния свят след отделянето му от физическото тяло. Може да става несъзнателно по време на сън, кома, упойка и пр., а може и съзнателно след овладяване на определени древни техники. АСТРАЛНО ТЯЛО - Нефизичните компоненти на човешкото тяло. Няма народ, в чиято митология да не е развита представата за астралното тяло, в смисъл душата на човека. Гърците наричали душата псюхе, египтяните - ка, индусите - атман или джива. . Другите имена на астралното тяло са фино тяло, невротяло, енергийно тяло, сънищно тяло, съзнателно тяло, тяло на светлината, лъчисто тяло, смъртно или танатично тяло.
АСТРОЛОГИЯ - Наука за съществуването на хипотетични взаимодействия между звездите и земята. Най-старата в света форма на гадаене и предсказване на бъдещи събития. С астрология в древността са се занимавали велики учени като Питагор, Свети Тома Аквински, Платон, Кеплер и много други. Според науката астрология космическото пространство не е самоцелно и случайно струпване на звезди, а съзнателно структурирано във висш порядък. Функционирането на този космически порядък е неразривно свързано с живота на земята и човека. Астрологията, която се занимава с определяне на характера и предсказване на бъдещето чрез изготвяне на хороскоп, се нарича НАТАЛНА АСТРОЛОГИЯ. Вторият вид е ГЛОБАЛНАТА астрология. Както показва самото й име, тя се занимава с окрупнени проблеми - войни, обществени катаклизми и природни бедствия. Третият вид астрология е ЧАСОВАТА /ХОНАРНАТА/ астрология. Тя съставя така наречения хороскоп на мига.
АСУРИВ древноийндийската митология - божества и демони, притежаващи магьосническа сила. Поради това много често към асурите причислявали и такива богове като Агни, Индра и др. В Ахтарваведа обаче асури наричали само демоните.
АТЛАНТИДА - Мястото на втората по древност цивилизация на Земята,. Предполага се, че тази митична страна се е намирала в райнона на Атлантическия океан или Средиземно море. Една от хипотезите сочи, че Атлантида и нейната високоразвита цивилизация е съществувала около сто хиляди години. Платон описва, че страната загива от катастрофично земетресение, последвано от бури и дъждове. Атлантида потънала в океана, твърди още Платон.
АТЛАНТИ В гръцката митология - обитатели на митичната страна Атлантида. Езотерическото ( теософско) учение приема за истинска легендата за атлантите, които били чудесен народ, принадлежащ към високоразвита цивилизация. Според М. П. Хол атлантите дошли от друга планета. Именно те построили пирамидите и храмовете от древността - тези в Египет, Мексико, Централна Америка. В представите на теософите атлантите са предшественици на арийската раса и сегашната цивилизация.
АТМАН - от санскрит atman, дихание, живот, съществувание, висш дух. В древноиндийската философия атман е висшето субективно начало на Мирозданието.
АТХАРВАВЕДА [санскрит. (atharvan + veda), извършващ обред, свързан с огъня. Жрец в индуизма от рода Праджапати. АТХАРВАВЕДА е наименованието на четвърта глава от ВЕДИТЕ, където са събрани заклинанията и молитвите срещу болестите, демоните и враговете.
АУМ / ом/ - Според индуизма изначалният звук, в който се побира цялата Вселена. Със звукосъчетанието АУМ завършват всички молитви в индуистката религия. Звук, съдържащ се във всички мантри.
АУРА - Човешката аура представлява част от астралното, ефирното тяло /виж астрално тяло, астрал/. Според екстрасенсите, способни да я видят като на рентген, представлява ивица от светлина с различни цветови отенъци. Ясновидци и бионерготерапевти са на мнение, че според вида оцветеност на аурата могат да бъдат диагностицирани различни болести и да се даде оценка за общото физическо и психическо състояние на конкретен човек. Руският инженер С. Кирлиян успял да заснеме човешката аура на фотографска плака.
АУРА С БЯЛО - Идеалният цвят, имал го е Христос, всички други цветове показват несъвършенството на човека.
АУРА С ЖЪЛТО - Здраве, благоразположение, учи лесно, не е притеснителен, дружелюбен, отзивчив, понякога стеснителен, нерешителен, с комплекси за малоценност, слаба воля и пр. АУРА СЪС ЗЕЛЕНО - Здраве, сила, отзивчивост, надеждност, но и слабост, неискреност /според нюансите/.
АУРА С ИНДИГО - Търсачи, склонност към надменност.
АУРА С ОРАНЖЕВО - Жизненост, положителност, задълбоченост, но и безотговорност - според нюансите - самоконтрол, потиснатост, мързел.
АУРА СЪС СИНЬО - Цвят на духа, вглъбеност, молитвеност, стремеж към развитие, намиране на призванието си, според нюансите - и незадълбоченост, главоболия, сърдечни болки. АУРА С ЧЕРВЕНО - Признак за сила, здраве и енергия, но и твърдост, нервност, активност, себелюбие.
БАБА ВАНГА(1911-1996) Пророчица, ясновидка и лечителка. Най-големият феномен на България. Пълното й име е Вангелия Гущерова. Родена е на 31 януари 1911 година в гр. Струмица в бедно семейство на земеделци. Когато била на 12 години, изведнъж се разразила страшна буря. Небето потъмняло, задухал силен вятър, който изкоренявал цели дърветата. Силен вихър повдигнал Ванга и я отнесъл в полето. Намерили я след дълго търсене, затрупана с камъни, листа и клони. Била много изплашена, а очите й - пълни с прах и пясък. От тях текла кръв, а ретината й била побеляла. Никакво лечение не дало резултати. Ванга ослепяла. Свръхестествените й способности се появявали постепенно. За първи път тя се проявила като ясновидка, когато казала на баща си къде се намира открадната му овца. Тя описала точно двора, в който се намирало животното. Всички били безкрайно учудени откъде Ванга знае това, а тя отговорила, че е видяла всичко в съня си. Била вече забелязала, че каквото сънува, това и става. Но дарбата й съвсем се разгърнала в годините на войната. Отчаяни и обезумели от мъка хора се обръщали към нея да им гадае какво е станало с техните близки на фронта. Ванга познавала всичко. Славата й бързо се разнесла. Започнали да я търсят хора от цялата страна. От чужбина - също. Своите необичайни способности самата Ванга обяснявала с присъствието на странни безплътни същества, даващи й информация за хората, които я търсели за помощ. Животът на всеки човек - от раждането до смъртта - минавал като на кинолента пред слепите очите на пророчицата. Но тя не можела да предотврати това, което било "писано" на човек. Освен да предвижда и ясновидства, Ванга можела да лекува болести. Но не с помощта на лекарства, а на билки. Тя казвала, че човек трябва да се лекува само с билките, които растат в неговата страна. Когато мъжът й починал, пророчица заспала до мъртвия. След това се събудила и казала: “Съпроводих го до мястото, в което отиде.” Според Ванга нямало смърт. Ето какво споделила тя по този повод пред един театрал: “Аз вече съм ти казвала, че след смъртта тялото се разлага, както и всичко живо, но част от него, не зная точно как да го нарека, остава и продължава да се развива, за да достигне по-висока степен. Това е безсмъртието на душата.” Ясновидката общувала с мъртвите. “Те идват сами, защото за тях аз съм врата между този свят и онзи... Когато при мен дойде човек, неговите умрели роднини се събират в кръг около него, задават въпроси и сами отговарят на такива, а аз само съобщавам на живите това, което чувам” - разказва тя. По необясним начин Ванга виждала и разговаряла с хора, които са починали преди 100, 200 и повече години. Според учените, това била най-удивителната й способност. По думите й след 200 години човечеството ще се срещне с братя по разум от космоса. Те били отдавна на Земята. Дошли от планета, която на езика на нейните жители се наричала Вамфим. Била третата планета от Земята. Ванга починала на 11 август 1996 година. Тя знаела точната дата на своята смърт. Преди да склопи очи, петричката пророчица, рекла, че такива способности като нейните, е получило едно 10-годишно сляпо момичевце, живеещо във Франция. Светът скоро щял да научи за него.
БАГЕТИ - Г-образни пръчки от различни метали и с различна дължина на двете рамена, използват се в радиестезията за откриване на подземни находища от вода и полезни изкопаеми. В ясновидството се използват за получаване на нужната информация.
БАНДХАПонятия от йогата. Буквално от санкрит думата означава "задържане", "заключване". Целта на бандхите е да локализират и задържат праната в определена част на тялото. Те могат да бъдат практикувани самостоятелно или заедно с мудри, пранаяма и асани. Когато са комбинирани по този начин, те събуждат психични качества и са помагателно средство за по-висшите практики в Йога
БЕЗКРЪВНИ ОПЕРАЦИИ - Извършват се от филипинските лечители, така наречените хилъри, с ръце или с помощта на най-обикновен нож, чрез силните паранормални енергии на лечителя, без анестезия и антисептика, но и без болки и кръвотечение. Възтановяването след такива операция става много бързо. не остават белези.
БЕРМУДСКИ ТРИЪГЪЛНИК - Областта между Флорида и Азорските острови, вкл. Бермудите. Характеризира се с тайнственото изчезване на много кораби и самолети, летци губят ориентация, небето става неузнаваемо, електронните уреди престават да работят. Симетрично спрямо центъра на Земята има още една такава зона - т. нар. Дяволско море.
БЕСОВЕ в много религии и в митологията на различни народи това са зли духове - противници на боговете. В християнската религия бесовете са слуги на Дявола. Именно те предизвикват урочасването. Духовете всячески искат да навредят на хората, а чрез тях и на Бога. Християнството отъждестявава бесовете с падналите ангели. От своето ангелско минало те са съхранили свръхестествените си способности да властват над пространството и стихиите и да внушават мисли и действия. Могат да изменят облика си, а също и да стават невидими. Могат да се явяват в ангелско облекло и да приемат облика на различни хора, а също - да се превращт в чудовища и животни. Бесовете са изкусители и затова преди всичко се домогват до праведните хора - до светиите, до монасите, до всички обикновени добри хора в ежедневния живот.
БИЛОКАЦИЯ - Възможността да се намираш на две различни места по едно и също време. Според окултизма светци и духовно извисени хора могат да разделят физическото от астралното си тяло и така да пребивават едновременно на различни места.
БИОГРАВИТАЦИЯ - Способността на човека да създава силовополева компонента, приличаща по ред свойства на класическата гравитация.
БИОДИАГНОСТИКА - Диагностициране с помощта на екстрасензорните качества на човека. Използват се ясновидство, телепатия, радиестезия и други.
БИОЕНЕРГОТЕРАПИЯ - Лекуване с биоенергията на биополето. БИОПОЛЕ - Поле, принадлежащо на живите същества. При човека той е носител на психиката и съзнанието. Разпространява се до безкрайност, въздейства в цялата Вселена и приема въздейства отвсякъде. Съдържа информация за всички дтрани от живота на личността.
БИОЛОКАЦИЯ - Откриване и идентифициаране на подземни и други обекти с психотронични средства.
БИОФИЗИЧЕН ЕФЕКТ - Механично движение на индикатори /багети, махала/ при взаимодействието на биополето на радиестезиста с подземни и други обекти.
БЛАВАЦКА, Елена Петровна - Водеща личност в окултизма през 19 век. Основателка и ръководителка на т. нар. ТЕОСОФСКО ОБЩЕСТВО. 42-годишна пристига в САЩ, където публично се обявява за най-великия медиум на своето време. Заявява, че умее да общува с духовете на мъртвите на най-високо ниво. Твърди, че е влязла в контакт със същества от невидимия свят, които тя нарича УЧИТЕЛИТЕ. Те са богодобни създания, отговарящия за човешкия прогрес и развитие. Пребивават някъде в тибетските планини в района на Шамбала. Книгите й са написани под диктовката на тези Учители. В съчиненията си Блавацка се опитва да помири и обедини двете велики окултни традиции - източната и западната. По-известните й книги са: Гласът на безмълвието, Индийските магьосници и Сините планини, Разбулената Изида, Тайната доктрина и други ЕЛЕНА БЛАВАЦКА И ТЕОСОФСКОТО ОБЩЕСТВОЧовек е свързан с полюса на Истината с безчислени количества силови линии на науката, изкуството, религията, философската система, психо-духовната практика, пътя на мистическото съзерцание и вдъхновение. И само хармоническит синтез на плодовете на познанието може да ни даде представа за максималното приближаване към истинското осъзнаване на релното битие. Човек, стремящ се към единната Истина с всички сили на своето изпълнено с шесто чувство тяло, жадуващо за идваща любов, красота, хармония, творчество на душата, осмислен разум, а също и дух исизкващ Висша Правда и Висша Мъдрост. И всичко това обощено и осмислено се складира в човешкото съзнание, като плод на философски гнозис, подразбиращ се на религиозна вяра, научни знания и мистични преживявания в едно цялостно “премъдро знание” - наречено теософия. Теософия - религия на мъдростта или “Божествена Мъдрост”. Същност и основа на всички световни религии и философии, преподавани и практикувани от мислещо същество. В практическо приложение теософията е чисто божествена етика. Сред отличителните черти на теософията като филосовско течение се изроботват от пантеистически идеи на Божества, като единен, безличен, венчален и всеобемащ Абсолют, утвърждаване на сложна система на космическа йерархия на духовните сили, осъществяващи еволюция на Вселената, фундаменталната теоретическа разработка на филосовски, ралигиозни и окултно-мистически въпроси, неразривно съчетание с интуитивно мистически опит и откровение, научно мислене. Източните теософи отиват в дълбока древност. Ние ги виждаме в езотеричните течения на великите религии, окултно-мистически ордени в древния свят (питагорейски, орфически, ведантийски???). Теософията е проникната от херметизъм, неоплатизъм, гностицизъм, кабала. В средновековна Европа теософските традиции се продължават от алхимици, розенкройцери. Развива ги Парацелс, Сен-Жермен, Бьоме, Сведенборг и Сен-Малтен. По време на втората половина на ХІХ в. Елена Блаватска е обощила, синтезирала и привела в система огромния теоретически материал на теософската школа на Запад и Изток на базата на древноарийският корен на индоевропейската култура. Тя осъществила колосално синтезирано изследване на религията, митовете и култовете, древните философски системи, мистерии, символизъм, окултизъм. Първата дама на теософията или както я светът я познава като “Вестоносец на Шамбала”, “Самотен посланник” изпратен в света за да подготви пътя на всички останали. Елена Блаватска е родена през 1831 г. в руския град Екатеринослав. На 17 г. ще напусне родината си, ще обиколи земното кълбо и ще остави след себе си повече от 20 тома научно-филосовско-религиозни и литературни томове и писма. След тригодишен престой в ашрама на своя Учител в Тибет, свързано с окултната и подготовка, заминава в САЩ, установява си в Ню Йорк, ще напише “Разбулената Изида”, която е ключ към съкровените тайни на природата. През 1875 г. основава “Теософското Общество” или “Светото братство”, като обединява около себе си група сътрудници, изследващи научно-психичните въпроси и след което са обявени неговите главни задачи:1. Братство между човечеството.2. Отсъствие на различие между членовете по националност, вероизповедание и социално положение.3. Да зучава филосовията наИзтока, особено индийската филосовска система, да се запознава обществеността с езотеричните религии в светлината на езотеричните учения. “Подобно на това както белия лъч на света преминава през призма, разлага се на различни цветове от слънчевия спектър, така и лъча на Божествената Истина преминава от край до край техноградната призма на човешката природа, разделя се на различни оцветени от нея фрагменти, наречени религии. Съединявайки ги заедно ние ще получим единната вечна Истина” (Е.П.Б.)4. Да се противодейства на материализма и теологичния догматизъм. Изучаване и развиване на скрити божествени сили в човека, с цел проникване в тайните на човешкото космическо битие, а също и техните връзки и вътрешно единство, водещо към самопознание. “Ние живеем в атмосфера на мрак и отчаяние, затова и нашите очи са приковани към земята с цялото нейно физическо и грубо материално проявление. Всестранно изучаване и познание на скритите сили в природата и човека с цел проникване в тайните на човешкото и космическото битие, а също и тяхнатавръзка с вътрешното единство, водещо към самопознание, към Висшата цел на истинската Мъдрост” е една от основните принципи залегнали в основата на Теософското Общество. През 1879 г. основава сп. “Theosophist”. Заминава за Индия и Европа. Установява се в Лондон, основава сп. “Lucifer”. Написва и публикува “Ключ към теософията”. За първи път ще публикува откъси от най-древната и съкровена книга на Учителите - “Книга на Златните правила”. Главната част от нейното научно литературно наследство ще бъде синтез на наука, философия и религия, известно като “Тайната доктрина”. Целта на този труд е да се докаже, че природата не е “случайно съчетание на атоми” и да се покаже на човека неговото законно място в схемата на Вселената.(Е.П.Б.) Умира в Лондон - 1891 г. Обаче сферата на езотеричното обхваща не само фендаменталните знания и окултни сведения, правила и методи, но и тази необятна област на реалнст, където човек живее психически и духовно. Човек е необходима да се учи самостоятелно,да живее и работи в този свят и всяко формално знание може само косвено да помогне и подкрепи в този път. Юлия Саздова БОЖЕСТВА В религиите и в митологиите на различни народи божествата са свръхествествени същества, притежаващи всемогъщество и вседържателство. Те управляват земния живот на хората. От тях зависи всичко в жизнения път на човека - от раждането до смъртта. На практика във всяка система явно или неявно присъства върховен бог. Като правило на божествата се противопоставят злите духове, бесове и демони. Всички световни религии разглеждат древните езически богове като демони и по-точно като идоли.
БРАХМА/БРАМА (санскр. brahma = букв. “жрец”),1) върховно божество, първото лице на триликия божествен Тримутри, Бог-творец, една от формите на проявлението на Майа 2) абсолютното духовно начало, божествената субстанция. В теологията брахма е създател на всичко видимо, абсолютният създател на света. БРАХМАН* (brahman = “благоговение; световна душа; Бог-творец”), 1) Това е най-важната категория в древноиндийската философия, висшето обективно начало на мирозданието.
БРАХМАНИЗЪМ Религиозно индуистко учание за сътворението на мирозданието. Брахманизмът като религиозно доктрина съчетава в себе си разнородни вярвания и култове на Изтока. Характеризира се със засилен анимизъм, тоест култ към свещените животни. Принежава огромен пантеон от свещени животни. Главните богове на индусите са Брахма, Вишну и Шива. наред с тях обаче има стотици второстепенни божества, на които силно религиозните индуси се кланят и постоянно принасят дарове.
БУДА (санскр. buddha = “пробуждане, просветление, БУДА (Шакямуни Сидхарта Гаутама, 623-544 г. пр. Хр.) - един от най-известните днес религиозни източни реформатори, родоначалник на будистката религия, смятан наред с Хермес, Мойсей, Орфей, Питагор, Платон и Христос за един от просветлените учители на човечеството.
БУДИЗЪМ Религиозно-философско учение, възникнало в североизточна Индия през V - VІ век пр. н. е. Основател на будизма е индийския принц Сидхартха Гуатама, получил впоследствие името Буда т. е. пробуден или просветлен. Разпространява се бързо по цяла Индия и стига пълния си разцвет в края на първото хилядолетие пр. н. е. и в началото на новата ера. Още в първите столетия след появяването си будизма се разделя на 18 секти. В крайна сметка от тях се обособяват две основни течения - хинаяна и махаяна. Философската концепция на будизма е основана на главните идеи на брахманизма. Във философията на будизма основно са застъпени идеите за инкарнацията, кармата, дхармата и нирвана. Основата на будизма е проповедта на Буда за четирите благородни истини. Върху тях са построени всички разработки на будизма. Според будизма освобождаването от желанията става чрез потискане на желанията. Будизмът препоръчва налагане на себеконтрол и туширане на плътските и чувствените крайности. Будистката етика включва непричиняването на вреда на окръжаващите (ахинса), доброта и чувството за съвършена удовлетвореност. Будизмът установява практиката на така нареченото съзерцателно размишление (медитация), пълна самовглъбеност. Като конкретен метод за съзерцателно размишление се използват дхйяните, получили названието будистка йога. Крайният продукт при потискането на желанията и постигане на абсолютна независимост на вътрешното битие се нарича нирвана. Будистката литература е широкоспектърна и включва съчинения на пали, санскрит, хибриден санскрит, сингалезки, бирмански, кхмерски, китайски, японски и тибетски езици. Будизмът е разпространен предимно в Китай, Тайланд, Япония, Бирма, Виетнам, Корея, Шри Ланка. Общото число на последователите на будизма от всичките му течения в края на ХХ век е около 250 милиона човека.
ВАЛКЮРИИ - в скандинавската митология дванадесет девици-воини, спътници и помощници на бог Один. Те следят за хода на сраженията, избират кой войн в кой момент трябва да загине. Самите те участват във военните действия на страната на добрите и след смъртта си продължават да воюват. Когато не воюват, валкириите пият разреден с вода мед и слушат дивни песни. Валкириите притежават ослепително сини очи и дълги руси коси, облечени са в рицарски доспехи, а на главите си носят рогати шлемове. Въоръжени са с меч и копие. На основата на сюжети от германо-скандинавската митология световноизвестния композитор Рихард Вагнер създава знаменитата си оперна тетралогия "Колелото на Нибелунгите". Арията на Валкюриите от това музикално произведение пускат от бойните хеликоптери американските войници във Виетнам във филма на Френсис Форд Копола "Апокалипсис сега".
ВАМПИР (от нем. vampir - кръвопиец, нощен призрак. В митологията и фолклора на различните народи вампирите са мъртъвци, пиещи кръв от живи хора. През деня спят на тайни и тъмни места, а нощем излизат на лов за прясна човешка кръв. Особен гастрономичен деликатес за вампирите представлява кръвта на девствени момичета, която ги зарежда с изключителна енергия. Жертвите на вампирите постепенно започват да линеят докато умрат. След смъртта си ухапаните от вампири също стават такива. Най-известният представител сред вампирското съсловие е граф Дракула. Неговата популярност се дължи на романа на ирландския писател Мейл Брукс "Дракула - мървът и доволен от това".
ВЕДМИ - Във фолколора на различните народи ведмите са жени, притежаващи свръхестестевена сила. Могат да въдействат по свръестествен начин на хората и постоянно вършат чудеса - менят облика си, летят във въздуха, минават през стени. Всяка уважаваща себе си ведма има свои вълшебни аксесоари - магическа стъклена топка и специално вълшебно мазило. Най-честите помошници на ведмите са летящи мишки, прилепи, сови и черни котки.
ВЕДАНТА - Основна система в индуистката философия. На Запад е разпространена през 19 век от Свами Вивекананда. Веданта всъщност обяснява скрития смисъл на най-древните индуистки писания - Ведите. Според това индуистко учение целият осезаем свят около нас е една илюзия, привидност, който скрива от нас Истинската реалност. Истинската реалност е Брама.
ВЕНДИГО - в митологията на северноамериканските индианци опасни духове-людоеди, нападащи заблудени пътници. Изключително кръвожадни и ненаситни.
ВЕЩИЦА - Във фолклорната демонология на славяните вещицата е жена, надарена със свръхеестествени способности, имаща много сходни черти с ведмите и баба Ята. Вещицата задължително притежава отблъскващ, уродлив външен вид. Тя е бобичка с тънка шия и крака, прегърбена, космата, кривогледа и дългоноса. Любимото занимание на вещицата е да се прилижи до спящ човек и безболезнено и бекръвно да изтръгне сърцето от гърдите му. На сутринта жертвата се събужда нищо неподозираща и продължава да живее без сърце. Според легендата обикновено такива хора умират от нещастни случаи.
ВИШНУ (санскр. visnu), в теологията на индуизма Вишну е богът - пазител на целия свят. По своята сакрална същност Вишну основно е свързан със Слънцето. Във Ведите Вишну е представен като младо божество, което с три крачки обикаля Земята и Небето. Вишну символизира пътя на Слънцето и редуването на деня и нощта.
ВИШУДХА-/ВИШУДДХА-ЧАКРА {санскр. [(vicuddha - пречистен, безупречен. Една от седемте чакри на физическото тяло, пета поред отдолу нагоре, намираща се по хоризонтала на равнището на яремната трапчинка и по вертикала на нивото на гръбначния стълб. Това е чакрата на съвършенството, на перфекционизма и професионализма. Вишудпа чакрата се счита и за център на творчество.
ВЛЪХВИ (ст.-слав. влъхвъ, от влъсняти = “говорещ непонятно, неразбираемо”; сравн. в старобългарския волховник, което значи вълшебник), мъдрец, магьосник, знахар, гадател, ясновидец. В митологията на източните славяни влъхвата е жрец - носител, хранител и служител на знанието. В християнската религия влъхвите са мъдреци-звездобройци, отишли да се поклонят и принесли дарове на младенеца Исус Христос.
ВОЛЯ - силата да се противопоставяме на външни влияния, които ни пречат да изпълним задачата, поставена ни в настоящото прераждане.
ВСЕЛЕНА (др.-слав. въселена, калкирано от гр. oikumene = “обитаем”), 1. Част от материалния свят, достъпен за изследване. 2. Част от мирозданието, подчиняваща се на основни физически закони.
Г
ГАДАНИЕ - Терминът идва от латинското deus, бог, и първоначално е означавало боговдъхновеност, интуитивно прозрение Различни форми на гадание /отгатване, предсказване/ са ясновидството, предчувствието и телепатията. Съществуват гадаене по звездите /астрология/, гадаена на ръка /хиромантия/, гадаене по лицето /френология/, гадаене по числа /нумерологията/, гадаене на карти, гадаене по кристали /кристаломантия/.
ГНОСТИЦИЗЪМ - Основен подход в окултната философия. В буквален превод - скрито знание. Гностиците се стремят под някаква форма да постигнат тайно, скрито познание. Основно правило на гностицизма е, че човешкият дух е частица от Божествената природа, а душата е Божия искра, заключена в мрачните окови на тялото. Според гностиците светът е измамен и илюзорен, а човекът постоянно трябва да се стреми към освобождаване от сковаващите бариери на видимия свят. Само така той може да постигне душевно равновесие и подобие на божествената си същност. Това схващане е заложено още в будизма и хиндуизма.
ГОРГОНА - Чудовища от гръцката митология, внучки на богинята на Земята Гея. Горгоните са три сестри - Сфено, Евриала и Медуза. Сфено и Евриала са безсмъртни, а най-малката сестра Медуза - смъртна. Според мита горгоните са крилати същества, без коси и целите покрити с люспи. Всеки, който погледнел Горгона, се вкаменявал. Горгоната Медуза била победена от Персей. От нейната кръв се родил крилатият кон Пегас.
ГРЯХ - ( от грети, ст.-слав. грехъ = “нещо мъчително, извикващо терзание и съмнение, сравн. санскр. garh = “обвинявам, порицавам, упреквам, чувствам се виновен 1) нравствена простъпка, нарушение на религиозните догми и императиви. 2) Същност на характера, проявяващ нравствени слабости. Според християнската религия съществуват седем смъртни гряха:
1. Гордост
2. Сребролюбие
3. Блудство
4. Гняв
5. Чревоугодничество
6. Завист
7. Леност
Изкупленията на седемте смъртни гряп(ха съответно са:
1. Смирение
2. Щедрост
3. Целомъдрие
4. Кротост
5. Въздържание
6. Доброжелателство
7. Упование, надежда

ГРАХИ - Вещици от индийската митология, подобни на баба Яга. Те нападат хора, причиняват им ужасни физически мъчения и накрая ги убиват по особено жесток начин.
ГРИФОН - Митични същества, обитаващи Индия и Африка. Грифонът притежава лъвско тяло, глава, шия, крила и нокти на орел. В своите златни гнезда грифоните пазят несметни съкровища. Според легендата самките на грифона снасяли яйца от скъпоценни камъни. Не случайно много столетия хората считали грифона истинско животно. Дори сериозни учени зоолози през 19 век отдели целия си живот в неговото издирване.
ГУРУ [санскр. guru = “почтен човек (баща, чичо, по-голям родственик, учител, наставник”], 1. в йогата - особен статус на наставника, в смисъл на духовен учител // санскр. guru-vara (букв. «денят на учителя») - четвъртият ден от седмицата, четвъртък. 2. ГУРУ - наставник-брахман, главна фигура в индийската духовна и образователна традиция, религиозен жрец.
ГУРУ АР САНТЕМ - глава и основател на Московският инситут по Йога, автор на десетки книги в областта на йогата. Истинското му име е Геннадий Григорьевич Стаценко.
Д
ДАО - (кит. dao = букв. път, смисъл, яп. do, to; англ. Тao), Не-, Цялото, Свръх-Битие; първоизточник на битието. Даоизмът е основна категория в ученията на древнокитайската философия. Това е първичното състояние на нещата и същевременно целта, към която трябва да се стремим, а именно - свързването на елементите, винаги стоящи като противоположности. ДАО е състоянието на началото на света, когато нищо не е започнало.
ДАОДЕДЗИН [кит. Дао + Де (см.) + (цзин = “канонически труд, трактат, сакрален текст. Канон за Появата на Изначалното. Текст, съставен от около 5200 йероглифа, датиращ от четръти век преди новата ера. Повече от половината от текст е в рими, останалата част - в проза.
ДЕМОН [ст.-слав. демонъ - гр. daimon = “божество (както добро, така и зло/, означава още: бог, съдба, добър гений, гений покровител, зъл дух. В митологията и фолклора на различните народи най-често е свързан с представата за зъл зух, склоняващ хората към нечисти помисли и дела. Самият демон враждува не само с хората, но и с боговете. В гръцката митология са познати и добри демони с благ характер. С разпространение на християнството се налага канонът, че демонът всъщност е съгрешил, паднал на замята небесен ангел, изгонен от бога от райските селения.
ДЕРМАТОГЛИФИКА - Изследването на съответствията между заболяването и линиите на ръката.
ДЕМОНОЛОГИЯ - част от фолклора на различните народи, свързан с митовете за свръхестетствени същества Наука за демоните, почиваща на принципите на теологията. Структурира демоните по различни показатели. Широкоизвестна е например йерархията на демоните, изградена според спосбността им да подтикват хората към извършването на седемте смъртни гряха. Например Луцифер - гордост, Мамон - алчност, Асмодей - разврат, Сатана - гняв, Велзевул - чревоугодничество, Левиетан - завист, Белфегор - ленност.
ДЖИН В мюсюлманската религия джиновете са свръхествествени същества. Създал ги е Аллах от бездимен огън, затова и телата им са огнени или въздушни. Добрите джинове обикновено приемат облика на хубави жени, а злите - на чудовища с глава на хиена и вълчи лапи. Висшите магьосници могат да заключат джинове с медни съдове или бутилки.
ДЗЕН - японско учение, японската трактовка на будизма. Учение за просветлението. Чрез практически способи се достига да състоянието сатори, сиреч състояние на внезапно просветление. Желанията пораждат страданието. Премахвайки желанието, премахваш страданието и стигаш до сатори. Според Дзен достигането до истинската същност на нещата не подлежи на никакъв логичен анализ. Дзен прочиства ума и така се стига до нирвана.
ДИРЕКТЕН ГЛАС - По време на спиритични сеанси "духовете" се обръщат директно съм останалите участници с говорния апарат на водещия медиум. Според една от теориите в спиритизма понятието директен глас може да се дефинира като глас, идващ от изкуствен ларинкс, който комуникиращия дух е сътворил от ектоплазма, субстанция, от която духовете изграждат своите видими форми. Тази веществена субстанция според спиритизма е чувствителна на натиск и светлина. Когато върху ектоплазмата попадне светлинен лъч, тя се разпада и започва да излъчва слабо сияние и специфичен мирис.
ДОБРО И ЗЛО - морални, етични, оценъчни категории на човешкото съзнание, корективи на алтер егото. Според повечето философски и религиозни доктрини абсолютно добро и абсолютно зло не съществуват.
ДУХ - Божествената субстанция в нас. Човек е дух, който обитава тяло и има душа. Духът е божествената, безсмъртна и вечна част, божествената искра, излъчена от Бог, която се съдържа дълбоко в нас.
ДУХ/ДУХОВЕ Свръхестествени същества, свързани с хората. Духовете са добри и лоши. Духовете като същества са различни от духовете призраци - безплътни създания, души на умрели.
ДРУИДИ - Езически жрец у древните келти. Произхожда от ирландската дума друи, означаваща буквално "хора, обичащи дъбовете". Древните келтски магьосници владеели тайните сили на стихиите - вода, огън, вятър и земя. Друидите били изкусни майстори на уникалното магическо изкуство, наричано "руническа магия". То било свързано със знаците и символите на скандинавския бог Один. Работата със стихиите позволявала на келтските жреци да влияят върху пространството и времето. За ясновидство те използвали руни, желъди, изворна водa, за магиите, носещи здраве, щастие, любов и т.н. - силата на Луната, дървета, звезди.
ДХАРМА (санскр. dharma = “морал, нравоучение, религиозно предписание, дълг, задължение, закон, природа, същност". В индийската философия човек, който спазва определени духовни норми и нравствени предписание, благодарение на които постига облагородяване на кармата си. Дхармата персонифицира понятието божествено мъдър човек. Дхарма е едно от основните понятия в будизма.
ДЯВОЛ Въплъщава върховното зло, противостоящо на християнския Бог. Синоним на Демоните и злите духове, на всички зловредни същества. Най-висше въплъщение на злото. Подмамен от Дявола човек може да продаде душата си
Е
ЕЗОТЕРИКА - (от гр. esotericos) “скрито, тайно знание. Езотериката се занимава с необяснимите, загадъчните аспекти на битието във всичките им форми. Езотериката обединява дисциплини като астрология, кабала, таро, алхимия, френология. Съществува богат спектър от езотерични системи - розенкройцерското учение, антропософията на Рудолф Щайнер, учението на Учителя Беинса Дуно и много други.
ЕКЗОРЦИЗЪМ - Християнски способ за гонене на демони от обсебени хора. Екзорцистът говори на демона и му заповядва от името на Бога незабавно да напусне тялото на обсебения. През Средновековието честа практика било публичното гонене на демони. Екзарцистът влиза в диалог с демона, който му отговаря и злостно го напада. В кройна сметка екзорцистът излиза победител и надвива демона, който напуска уплашен тялото на обсебения.
ЕКЗОТЕРИКА (от гр. exotericos), “явнознание”, Част от познанието, недостъпно за непосветени, касаещо духовните аспекти на битието.
ЕКСОМАТИЧНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ - Усещането, че човек напуска физическото си тяло и може да го наблюдава отстрани. Явлението се наблюдава при екстремни ситуации, когато човек е подложен на силен стрес.
ЕКСТРАСЕНС - Лице, което притежава психотронични качества.
ЕЛЕМАНТАЛИ - Духове от най-нисш разред. Първоначално под елементали древните разбирали духовете, свързани с четирите първични стихии - огън, въдух, земя и вода.
ЕЛОНГАЦИЯ - Удължаване на тялото при някои хора, притежаващи свръхестествени способност, предимно медиуми. Известен е случаят с медиума Д. Хюм, който по време на транс през 1870 г. удължил за кратко тялото си с 14 инча.
ЕТЕРНО ТЯЛО - Едно от многото наименования на астралното тяло. Според някои окултни науки етерното тяло обитава физическото, но фактически води самостоятелно съществуване.
Ж
ЖИВОТИНСКИ МАГНЕТИЗЪМ - Според теорията на австриеца Франц Месмер Вселената е обвита от една всепроникваща същност, наречена "ефирна среда". Нейните съставни части са звездите и планетите. От тях се излъчва "животински магнетизъм" /Месмер създава специален уред, който улавя тази енергия/. Болестите според Месмер идват в резултат от занижената възможност на човешкия организъм да черпи информация от ефирната среда.
З
ЗАДОЧНО ИЗЦЕЛЕНИЕ - Способността на някои екстрасенси да лекуват пациента от разстояние, а понякога и без неговото знание. Р
адиестезийното лечение също не изисква задължителното присъствие на пациента.
ЗЛО (от ст.-слав. зъло = “злина”). Отклонение от хармонията. Виж ДОБРО И ЗЛО
ЗЛАТНАТА ЗОРА - Магьсническа организация, чиите членове практикували вещерския занаят в края на 19 век. Този орден е основан от д-р Уилям Уескът, съдебен лекар от Лондон. Идеята му за създаването на окултен орден съвпада с пристигането на Елена Блавацка в Лондон. Нейният престой в Англия се оказва идеална възможност за реклама на теософското общество. В практиката си членовете на Златното зора използавт съчетанието на източни и западни окултни техники.
ЗОБМИ Понятие, свързано преди всичко с вуду-магията - омагьосани хора, лишени от душа и воля и превърнати в биологични роби (роботи). Зомбитата са живи мъртъвци, те безпрекословно се подчиняват на омагьосалия ги. Готови са да изпълня всяка негова заръка и да извършат най-тежкото престъпление. Терминът “зомби” стана особено популярен напоследък във връзка със слуховете за създаването на психотронно оръжие, което е в състояние да зомбира всеки човек.
ЗОРОАСТРИЗЪМ - Една от 12-те световни религии.
И
И ДЗИН - Древно китайско философско учение, включващо в себе си и гадателски техники и методи. Двете основни религии в Китай - даоизмът и конфуцианството, са повлияни от И ДЗИН. Графично и дзин предсавлява 64 хексаграми, всяко от тях състояща се от осем прекъснати или непрекъснати линии. Прекъснатите линии символизират женското начало, а непрекъснатите - мъжкото. Женското начало е ИН, а мъжкото - ЯН. Според китайската митология всичко във Вселената е възникнало чрез взаимодействието на тези две начала.
ИН И ЯН - Двете първични начала според китайските представи, символизиращи мъжкото и женското начало, от смесването на които е възникнало всичко във Вселената.
ИКОНОСТАС [от гр. (eikon = “образ, изображение, подобие”) + (stasis = “стоене“)], в православието - стена с икони, отделяща олтара от същинската част на църквата.
ИНДРА (санскр. indra = Според индуизма един от осемте божества, пазители на света, бог на бурите и гръмотевиците.
ИНДУКТОР - Лицето, което предава по телепатичен път.
ИНЕДИЯ - Необяснима способност да се оцелява продължително време без храна.
ИНКУБ - Зъл демон от мъжки пол, който тормози сексуално жените.
ИНТУИЦИЯ (от лат. intuitio = “съзерцание, поглед, зрение”), 1) “спонтанно връзка с бога, способност за проникване във вътрешния мир на човек, подсъзнателно и несъзнателно възприемане на информация.
ИНФОРМАЦИОННО ПОЛЕ НА ЗЕМЯТА - Все още хипотетично поле около Земята, съдържащо пълна информация за нейната история и историята на всичкиъ обекти и събития върху нея /виж АКАША/.
ИСТИНА (от ст.-слав. исто = “наличност, капитал”, но и “заем, дълг”, и истота = “същност, естество”), Крайният обект на познанието за битието.
Й
ЙЕТИ - Диво огромно човекоподобно същество, обитаващо според очевидци високите планински ройони на Хималаите, Кавказ, Монголия, Тибет, Китай и Британска Колумбия.
ЙОГА
Бог Шива се счита за основоположника и създателя на йога. Думата йога означава единение, знание, осъзнаване и разбиране. Понятието йога може да се разглежда в два аспекта - като религиозна практика и метод за мистично извисяване и достигане на трансцедентни състояния. Йога представлява и система от физически упражнения за самоусъвършенстване. Йога е четвъртата от шестте ортодоксални системи в индуизма, имаща за цел да освободи душата от цикъла раждане - смърт - прераждане. Съществуват няколко степени на йога:
ВИДОВЕ ЙОГА
1.РАДЖА ЙОГА има за цел достигането на състоянията яма /самовъздържание/ и нияма /самодисциплина/. В тази система постигането на физическо здраве става чрез изпълнението на асани(йога пози) и пранаяма (дихателни техники). Раджа йогата помага за засилване на мисълта и максимално концентриране, както и постигане на трансцедентни състояния посредством дхяна (медитация) и самадхи (просветление).
2.ХАТХА ЙОГАЧаст от Раджа йога. Основните техники на Хата йога са асаните, шестте шаткарми (прочистващи и детоксикиращи техники), практики за събуждане на праната. Тя фундамента, без който не може да се напредне в по-високите нива на йогата.
3.КАРМА ЙОГА или Йога на действието е система, свързваща човека с неговият ежедневен живот. Усвояването на карма йога означава освобождаването от егоизма вътрешна свобода.
4.КРИЯ ЙОГА на санскрит думата "крия" означава действие, проявление или практика. Техниките на КРИЯ ЙОГА имат за цел субуждането на психичните центрове или чакрите. С този вид йога се занимават хора, които са овладяли техниките на Раджа и Хата йога.
5.БХАКТИ ЙОГА Най-висшата форма на йога. Способства за осъзнаване и реализиране на висшата ни същност.
6.ГЯНА ЙОГАБуквално "гяна" означава знание. В йогата е система за постигане на медитация.

ЙОГИЧЕСКИ РЕЧНИК
ПРАНАЯМА - Праната е виталната енергия, съдържаща се навсякъде в природата и благодарение на която съществуваме. Пранаяма са дихателни практики, които увеличават количеството на прана в човешкото тяло. Съществуват няколко вида дихателни практики - балансиращи, енергетизиращи, загряващи, успокояващи и охлаждащи. Практикуването на пранаяма повишава капацитета на дишане, подобрява жизнените функции на целия организъм и води до балансиране на нервната система и подобряване работата на мозъка.
МУДРАпсихоенергиен жест или специално положение, направено с ръце, очи или цялото тяло, което канализира праната, като не и позволява да се разпилява и я насочва към различните енергийни центрове (чакри), създавайки определена настройка на съзнанието. Някои мудри се правят самостоятелно, други в комбинация с асани и праняма.
РЕЛАКСАЦИЯосвобождаване от напрежението цел пълно отпускане и презареждане. Всички практики на йога довеждат до релаксация и ревитализация на тялото и ума, било то чрез асани, медитация и други. И все пак има някои специални техники, които не са сложни и довеждат до бързо релаксиране. Техниките за релаксиране откъсват съзнанието от емоционално заредените мисли и насочват вниманието към дейности, които са емоционално неутрални, като например осъзнаване на дишането, или различните части на тялото. Релаксацията спира безмислените и безкрайни предъвквания на проблемите. Подсъзнанието има потенциала и силите да разреши проблемите без да е нужно мисловният процес да е на съзнателно ниво. Една от най-ефективните и силни техники за релаксация е ЙОГА НИДРА или Йогийски сън.
ПРАТИЯХАРА е петата степен на РАДЖА ЙОГА, означава отдръпване на сетивата. Практика на откъсване на вниманието от сетивните органи и насочването му навътре. Основна пратияхара техника е ЙОГА НИДРА
ЙОГА НИДРАтази практика е създадена от Свами Сатянанда. Това е пратияхара техника, в която се овладява разсеяността на ума и му се дава възможност да релаксира. При йога нидра умът се намира между будност и заспалост, тоест в състояние на "йогийски сън". Йога нидра може да лекува различни психосоматични болести, да развива заложени таланти и дарби. Целта на практиката е да освободи напрежението, било то физическо, емоционално или умствено.
ТРАТАК означава "постоянно взиране. Представлява взиране в избран обект, като най-добрият избор е пламък на запалена свещ, но може да бъде и друг психичен символ. Тази практика се препоръчва за премахване на нервност, инсомния, подобрява зрението, прочиства съзнанието, подобрява паметта и концентрацията, балансира праничните канали, повишава осъзнаването. САНЯСА е традиция, запазена в Индия, духовен път на хора, които напускат светския живот, за да следват духовните си стремежи и да служат безкористно. Парамахамса саняся е висша степен в традицията.
МАНТРА звукова вибрация, използвана за освобождаване на съзнанието пробуждане на чакрите и хармонизиране на цялата личност.
АШРАМ място за духовно оттегляне, обучение и растеж.
САТСАНГ духовна инструкция, дискусия или напътствия от реализиран Учител.
ЧАКРА литературното означава "колело, въртене". Основните енергийни центрове във финото тяло, отговорни за специфични психологични и психични функций, пряко свързани с основните жлези с вътрешна секреция.
САМАДХИ свръхсъзнателно състояние; кулминацията на медитация, в която се преживява съединение с космичното съзнание.
К
КАБАЛА - Думата означава буквално "традиция", "предание". Мистични писания с еврейски произход, добили широка популярност сред християните през Ренесанса. Кабалата се стреми да даде отговор на проблемите, които вълнуват всички религиозни мислители.
КАРАКОНДЖУЛИДемони в митологията на древните славяни. Появяват на Коледа и изчезват след Йордановден. След полунощ караконджулите нападат хората. Яздят ги като коне чак до първи петли. Караконджулите могат да променят облика си, да се превръщат в хора и животни. К. Могат да бъдат прогонене с огън, желязо, хляб или сол.
КАРМА (санскр. karma = “деяние, дело, постъпка, жребий. Мистично източно учение, изповядващо концепцията за прераждането /реинкарнацията/. Съществуването на живите организми се регулира от закона за кармата. Кармата регулира получаването обратно в следващ живот на това, което си дал в предишния. Понякога са нужни няколко прераждания, за да се прекрати кармата.
КУНДАЛИНИ (от санскр. kundalin = “змей”), “змейова огнена сила”. Особена разновидност на вътрешния живот, подчинена на енергия, съсредоточена в муладхара чакрата. За състоянието Кундалини е присъщ усетът за посока. Енергията протича нагоре по гръбначния стълб към върха на главата. Тази енергия е носител на на трансцендентални състояния. Енергията Кундалини лежи спираловидно навита в основата на грабначния стълб.
КУТ ХУМИ - Един от духовните наставници в теософското познание. Полубог, получовек, който бди за духовната еволюция на човечеството. Според Елена Блавацка заслугата на Кут Хуми за организиране на теософското общество е неоспорима. Тя пише част от книгите си под негова диктовка. По-късно учителят Кут Хуми вдъхновява и Алис Бейли. В своята Незавършена биография Бейли пише, че Кут Хуми я посетил, когято е била 15-годишна. Беше висок мъж, облечен с европейски дрехи, но с чалма на главата. По-нататък Бейло получава специални знаци, по които разбира, че Кут Хуми продължава да я напътства в работата.
КОСМОС (от гр. kosmos = “порядък, мир, свят”). Пространство извън земните предели. В езотериката под космос освен вселенското пространство се разбира духовният мир у човека.
КОСМИЧЕСКО СЪЗНАНИЕ - Тип мистично преживяване, при което което човек изпитва усещането за безсмъртие и сливане със Вселената
КОХЕРЕНТНОСТ - Съгласуваност, свързаност, синхронност.
КРИШНА (санскр. Krsna = букв. “черен, тъмен, тъмно-син човек”). В индуистката митология това е третото превъплъщение на Бог Вишну. Според индуизма Вишну има девет земни превъплащения /аватари/ - риба, констенурка, глиган, заек, джудже, Бог Рама, Кришна, Буда и бял кон. Кришна е едно от най-важните метаморфози на Вишну.
КРИШНАМУРТИ, ДЖИДУ - Теософското общество му предлага почетното звание СВЕТОВЕН УЧИТЕЛ. Той обаче отказва и скъсва шумно с теософското общество и със всички други религиозни секти. Изцяло се отдава на писане, автор е на множество книги.
КРОУЛИ, АЛИСТЪР - Световноизвестен маг, член на Херметичния орден на Златната зора. Автор на Книга на закона, творба, за която твърди, че е написана под диктовката от някакъв дух, представил се на Кроули като Айваз. Друга фундаментална негова творба е Теория и практика на магията. Книгите на Кроули са пропити с идеята за съществуването на астрален свят, населен от Тайни учители, призвани да променят съдбата на човечеството. КЪСМЕТ - Човешката представа, че хората са сляпа играчка в ръцете на съдбата и провидението. Късметът спохожда едни, а загърва други. Богинята на късмета в римската митология се нарича Фортуна.
Л
ЛЕВИТАЦИЯ (от англ. levitate = “повдигам се, излитам, възнасям се, изпарявам се”; сравн. лат. levitas, levitatis = “лекота, подвижност 1) Способност на човешкото тяло за преодоляване законите на гравитацията и издигане във въздуха. Способност на човека да лети без никакви технически помощни средства. Има много свидетелства за това как светци и чудотворци са се възнасяли. В средата на 19 век особена атракция в Англия представлявал медииумът Д. Д. Хюм, който се издигал във въздуха на височина близо два метра.
ЛИГАТУРА Термин, изразяващ състояние на импотентност, предизвикано чрез магия. Страхът от импотентност е един от осноните страхове на мъжете от преди много векове. Най-често импотенстност се предизвиквала чрез завързване на възли на конци. Съществували повече от 50 начина на завързване на възли, в зависимост от това към какво насочвали отрицателното въздействие.
ЛОГОС (из гр. logos), “слово, наука”. Термин от древногръцката философия, означаващ едновременно слово и смисъл. Във философията терминът логос е въведен от Хераклит. Понятието логос във философията се използва за обозначаване на първична космическа хармония. В натурфилософията, при софистите Платон и Аристотел логос обозначава фундаментални онтологични съдържания.
ЛОБЗАНГ РАМПА - Псевдоним на англичанина Сирил Хенри Хоскин, автор на книгата Третото око и представящ се за тибетски лама от най-висш ранг.
ЛОТОС Род земноводно многогосишно тревисто растение, натоварено в различните народи с митологично съдържжание. Цвете, за което се счита, че е в състояние да обедини четиририте природни стихии - земята, водата, въздуха и ефира.
ЛЮБОВ (от ст.-слав. любити = “да желая силно нещо”; сравн. санскр. lubhyati = “жажда, стремление, заинтересованост. Във философията - понятие, обозначаващо оръдие на познанието. Любовта в широк смисъл сближава хората, дава възможност на хората да вникнат дъблоко в човешката душа и природа и ги слива с кодмическите сили и хармония.
 

 
Затвърден форумджия
  Phobia
Затвърден форумджия
МнениеПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:37 pm
   Отговорете с цитат

Регистриран на: 21 Фев 2007
Мнения: 222
Местожителство: Land of smiles

Изпратете лично съобщение
М
МАГИЯ - знание и умение за използване на неведоми, тайнствени сили. Съществуват бяла и черна магия. Бялата се прави за здраве, любов и късмет, а черната - за болести, нещастия и смърт. Смята се, че най-страшната черна магия за смърт е вудумагията. Според звезден маг Елена Вакуленко повечето хора разделят магията само на бяла и черна.Но магията е една. Думите „бяла" и „черна" се отнасят към начина на нейното предназначение - за добро ли се прави или за зло. Съществуват различни видове магии, чието разделение идва отдавна. По-рано към нея са отнасяли херметизма, символизма, хиромантията, пиромантията, овомантията и други видове на мантиката, теософия, демонологията, астрологията, кабалистиката и други езотерични учения и изкуства. Съвременната магия от първата половина на XX век е направила малък чейнч, като е заменила всички -изми и -логики с физика, биология, психология и други, като разбира се при това е запазила всичко ценно и действащо за себе си от древните учения. Съвременна магия включва в себе си седем основни вида: - бяла, бяла целебна, сребриста, зелена, лунна, звездна и хрономагия. Те в никакъв случай не са изолирани, постоянно си взаимодействат и често се преплитат до такава степен, че е трудно да се различи коя от тях е водеща в процеса на действие.
I. По-често се използва бялата магия. Основната й задача е работата с хора, с техните житейски и лични проблеми и ако мога така да кажа, с обикновеното човешко щастие. Вие вече сте се запознали доста с нея, тъй като в книгата по-голямата част от материала се отнася за бялата магия. Нейният символ е бяла колона, оплетена с дъга. Това е знак за мир, чистота, покой и хармония
II. Бялата целебна магия се нарича още медицинска. Тя включва в себе си лечение с помощта на силите на четирите стихии, билколечение заедно със заклинание, обучение на хармоничен начин на живот, природолечение. Нейният символ е кръг с 3 билки в него - здравец, женшен и лайка.
III. Сребристата магия се занимава с контакти с отвъдното, паралелни светове, духове, работи за установяване на връзки с разумни структури от по-висши нива, помага на магове за преминаване от едно равнище към друго, събира и съхранява доста необикновени знания. Нейният символ е кръг, със симетрични бяла и черна половина, разделени от горяща свещ
IV. Магията на природата съществува като част от самата природа. Зеленият маг още по рождение усеща своето неразривно единство със земята, тревата, дърветата, птиците животните, с всичко на земята. Зелената магия води своето начало от древните езически ритуали. В нея се използват амулети, талисмани, обереги, магически пръчки и кристали, билки и т. н. Действието се извършва на определени места: гората или планината. Основната задача на тази магия е да пази равновесието в природата, да й помага, да я защитава. Зелените магове се разбират добре не само с флората и фауната, но и с горските, водните и планински духове, могат да им заповядват. При необходимост маговете помагат на. хората за решаване на техните проблеми, но предпочитат да работят с природата. Бялата целебна магия е най-близка до зелената и използва нейните познания за билки и дървета. Нейният символ.е златен житен клас, оплетен с лоза.
V. Лунната магия е най-загадъчната и „най-мистична" от всички други. Тя следва древните традиции на магията на Хеката и съобразява действията си с лунния календар. Занимава се с древните богове, с Живота и Смьртта, със света на сенките, със заклинания, със създаването на магически ритуали. Прекарва маговете през изпитания и ако не се справят с тях ги връща на по-ниско равнище, проследява и защитава истинските магове при преражданията, присъжда и изпьлнява наказания на хора и същества, поемащи пьтя на магическото зло. Нейният символ е черен квадрат, в който е вписан сребрист кръг, разделен на четири части, като първата и третата части са лимонено-жьлти, в които също се вписва квадрат и кръг и т. н
VI. Силата на Космоса, контактите с извънземни цивилизации, равновесието на Вселената, работата с магически звездни структури, пълното владеене на Съдбата, работата с измерения, с пространствено времеви структури, магически континууми - това е една стотна от функциите и уменията на звездния маг. Самата звездна магия води своето начало от висшата магия и най-силно от другите магии е свързана с физиката и топологията. От гледна точка на звездната магия светът е една безкрайна магическа структура, включваща в себе си всички възможни и невъзможни реалности. Възприемайки света по този начин, звездният маг не обръща внимание на пространствени и времеви граници, а усеща него и себе си като едно цяло. Той живее неразделно с всичките си предишни и бъдещи животи, осъзнавайки себе си като мислеща структура и цялата материя едновременно. Това е невъзможно да бъде описано, трябва само да се усети. Нейният символ е лентата на Мьобиус.
VII. Хрономагия, магията на времето е донякъде позната за вас. Това са всички видове на ясновидство, управление на времето, работа с карма, прераждане, генетична памет управление на събития, коригиране на съдбата. А също и владеене на вътрешния биологически часовник, забавяне и забързване на времето, подмладяване, дълголетие, безсмъртие и т. н. Хрономагът работи за себе си и за другите хора, използвайки силите на огнената стихия и на Космоса. Нейният символ е пясъчен часовник с две спирали - по и срещу часовниковата стрелка. Начините на хрономагията задължително се използват от всички магове. При своето професионално развитие маговете отначало минават по общия път на бялата магия, и оттам всеки поема по своя. За това няма някакви специални препоръки - всичко идва само от себе си.
МАГЬОСНИЧЕСТВО Магьосничеството има езичедски произход. Свързано е с различните суеверия още в първобитнообщинния строй. Според мнението на специалисти м. било широкоразпространено и старо колкото човешкия свят - маговете и жреците са се опитвали да възедйстват върху природата и поведението на хората, за да предизвикват изменения в тях, отговарящи на техните разбирания и интереси. В първобитнообщинното общество, независимо в коя част на земното кълбо, се срещат аналогични прояви на магьосничество. Извикването на духове и контактуването с тях, вярата в демони, магически обреди, заклинани, насочени към повишаване на благосъстоянието на хората, или насочени към гибелта и смъртта на враговете - всичко това се среща в магьосническата практиката и в Европа, и в Азия, и в Северна и Южна Америка. Магьосничеството има дохристиянски характер. Но то никога не придобивало формата и статуса на религия и поради това векове наред християнството е проявявало към него търпимосдт. Християнството не е отричало по принцип възможността да се извършват чусеса. Тъкмо напротив - чудесата съпътстват християнския живот - Господ и светиите непрекъсно са вършели чудеса. Църквата се обявявила против “чудесата” тогава, когато са започнали да ги предизвикват зли духове. В съчиненията на ранните и средновековни богослови са изпълнени с много примери на магьосничество, на които, в голямата им част, се е гледало доста сериозно и с доверие. Рязка промяна на отношението на християнството към магьосничеството започва през 13 -14 век, когато то е обявено за ерес и измяна на божията вяра. Главна роля за обявяването на магьосничеството за ерес принадлежи на Светата инкнизиция. В Папската була на Александър 6 от 1258 година се разрешавало на инквизиторите да преследват магьовете, когато действията им влизали в противоречие с каноните на вярата. Тази мъглявост на папското указание развързало ръцете на инквизиторите да тълкуват действията на гадателите и магьосниците, подвеждайки ги в категорията на небогоугодните дейности. В литературата е направен опит да се обясни тази рязка промяна в отношението на църквата към магьосничеството. И тя се изразява преди всичко в следното обяснение: към 13-ти век църквата в общи линии се е справяла с основните ереси, обявяващи се срещу нея. И преди всичко с албигойската ерес (както е известна от българската историте катарите и албигойците са продължители на на учението на богомилите, обявено за ерес няколко века по-рано). Счита се, че около 1320 г. църквата вече е ликвидирала албигойците и други подобни ереси. В същото време създадената оромна машина на инквизицията останла да съществува, но нямало срещу кого да действа. Именно тогава между 1350 и 1400-та година доминиканските инквизитори създали теорията за магьосничеството като измяна на Господа и проява на ерес. Тази теория била “широко скроена”, увеличавайки до максимум количеството на възможните еретици. В светлината на тази теория всеки европеец се превръщал в потенциален еретик. Което означава и в потенциален източник на доходи за инквизиторите, тъй като те делели с граджанските власти конфискуваното имущество на тези, които били осъдени за ерес. Впоследствие преследването на магьосниците излязло извън контрола на инквизицията - с него се захванали всички представители на духовенството и, разбира се - светските власти. При преминаването на феодализма в капитализъм преследването за магьосничество достига своята кулминация, но постепенно с устовяането на капитализма тези преследвания започнали да намаляват защото пазарното общество нямяло интерес да се развива в нестабилна среда, където инквизицията и разни други духовници, имали право да конфискуват чужда собственост.
МАНДАЛА - Думата означава "кръг". Става въпрос за нарисувана върху дъска диаграма, която според будизма и индуизма символизира космическите и райските сфери.
МАНИПУРА-ЧАКРА {санскр. mani = скъпоценност + (pura = “крепост) + (cakra = “чакра”)]. Една от седемте чакри /психоенергийни центрове в човешкото тяло/, намираща се в слънчевия сплит. Символизира жизнения център, отговарящ за зрителните функции и двигателния контрол.
МАНТРА* (санскр. mantra = букв. “оръдие на духа, свещено слово, заклинание. Словосъчетание, чрез повторението на което се постига определено психическо или физическо състояние.
Ето и някои от основните мантри:
За постигане на покой и душевно равновесие.
ОМ А ХУМ ВАДЖРА ГУРУ ПАДМА СИДХИ ХУМ
За прочистване на всички отрицателни емоции.
ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУМ
Мантрата на Буда за просветлението
ОМ МАНИ ДЕВА ХРИ
Мантра за добро здраве
ОМ ВАДЖРА САТВА ХУМ
Мантра за сила
А А ХА ША СА МА
МАХАБХАРАТА - Грандиозна героико-епическа поема, описваща велико сражение, състоящо се от 18 битки, протичащи в 18 поредни дни. Махабхарата се състои от четири отделни книги /глави/.
МЕДИТАЦИЯ (лат. meditatio = размишление, подготовка, приготовление, упражнение) Целта на медитацията е постигане на трансцедентално състояние, разширяване на съзнанието и достигане на сътояние самадхи, сатори, или обикновено казано, висше просветление. В индуистките практики. медитиращият се вглъбява в някое просто занимание и съсрадоточава вниманието си изцяло в него.Медитиращият съсредоточава мисълта си в повтарянето на някоя проста дума или фраза /мантра/. В индийските системи се използва звукосъчетанието аум, тъй като то символизира всички звуци във Вселената. Медитацията е практика, присъща на всички световни религии.
МЕДИУМ - Човек, който притежава свръхестествената способност да извиква и общува с духове на умрели. Съществуват два вида медиуми - ментални и физически. Менталните медиуми контактуват с духовете на мъртвите под формата чрез мислени представи, тоест активира духовното съзнание на мъртвия. Физическите медиуми действат чрез ективация на енергийните канали на душата на покойника, каквото и да означава това всъщност.
МЕХЕР БАБА - Истинското му име е Мерван Шериар Ирани. Роден е в Индия през 1894 година. Опитва се да създаде на една нова религия като обедени религиозните догми на всички останали ралигии.
МИСТЕРИЯ МИСТИКА АТЕРНА - Нетрадиционна масонска ложа, основана от Рудолф Щайнер.
МУЗИ Девет дъщери на Зевс от богинята на памета Мнемосина. Ерато - муза на лирическата поезия, Калиопа - на епическата, Клио - на историята, Мелпомена - на трагедията, Полихимния - на религиозната поезия, Терпсихора - на танца, Талия - на комения, Урания - на астрономията, Евтерпа - на еротическата поезия.
МОНДО (яп. от кит. вънь-да), “огнен диалог”; диалогическа форма на общуване между наставника, гуруто, и ученика, служеща за подготовката на съзнанието на ученика за постигане на състоянието сатори /висше просветление/.
МОРИЯ, МАХАТМА - Един от главните учители в теософското общество.
МУДРА психоенергиен жест или специално положение, направено с ръце, очи или цялото тяло, което канализира праната, като не и позволява да се разпилява и я насочва към различните енергийни центрове -чакрите, създавайки определена настройка на съзнанието. Някои мудри се правят самостоятелно, други в комбинация с асани и праняма.
МОНАДА (от гр. monas = “единица, просто и неделимо начало, 1) Първичният елемент на битието 2) Първичната, неделима безсмъртност на духа. Във философски план понятието монада означава "затворена същност".
МУЛАДХАРА - Една от седемте чакри в човешкия организъм, сакралният плексус в перинеума, седалище на усещанията за удоволствие и източник на желанията в чисто физически план
 

 
Затвърден форумджия
  Phobia
Затвърден форумджия
МнениеПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:38 pm
   Отговорете с цитат

Регистриран на: 21 Фев 2007
Мнения: 222
Местожителство: Land of smiles

Изпратете лично съобщение
Н
НАУКА (от ст.-слав. укъ = “учене, учение”), Логически способ за постигане на познание, основан на наблюдението, описанието, систематизацията и обобщението на фактите чрез използването на вътрешни причинно-следствени връзки.
НАЦИЯ [из лат. natio = “1) Раждане, произход, род 2) Племе, народност, род 3) Съсловие, каста, разред, слой, секта, школа 4) порода; 5) сорт; 6) езически народи. В широк смисъл нация означава разделянето на хората на земята по групи на базата на следните признаци: кръвно родство, общ език, изповядване на една вяра.
НИРВАНА [санскр. nirvana = “изчезване, край, прекратяване (на съществуването; удовлетворение, умиротворение; блаженство, вечен покой, в будизма - крайна точка, цел и смисъл в развитието на индивида.
НИКОЛАЙ РЬОРИХНиколай Константинович е роден през 1874 година в Санкт-Петербург, в Русия, в семейство с древен скандинавски произход. Рьорих е с разностранни интереси. Рисува картини, повечето от които се оказват пророчески, пише книги, провежда изследвания по история и археология. Най-известните му книги са "Нерушимо", "Алтай-Хималаи", "Сърцето на Азия", "Държава на Светлината", "Твърдина Пламенна", "Шамбала", "Пътища на Благословението", "Врата в Бъдещето", "Хималаи - Обител на Светлината".
НОСТРАДАМУС - Роден в Сен Реми дьо Прованс. Автор на знаменитата книга Пророчества. Пророчествата са разделени на десет столетия, или центурии. Всяка от центуриите съдържа сто отделни пророчества, известни като катрени. Между тях няма хронологичска връзка. Пророчествата са доста неясни, завоалирани и могат да бъдат тълкувани многозначно и в зависимост от това какво е изгодно на тълкователя. Нострадамус съчинявал катрените си, гладайки вторачено в съд с вода, поставен на триножен статив. Това е стар метод на гадаене, в който ясновидецът изпада в полутранс.
НУМЕРОЛОГИЯ - Метод за гадаене с числа. Според нумерологията характерът и съдбата на всеки човек могат да се опишат с числа.
О
ОБСЕБВАНЕ - Навлизане в тялото на човек на същество със свръхестествен произход, дух, демон, бог или нещо друго. През Средновековието за обсебени се смятали всички епилептици, шизофреници и изобщо луди, както и хора, изпаднали в религиозен екстаз. Поетите и художниците също били считани за обсебени от дявола. Всесилият се в човека демон направлява изцяло неговите действия и мисъл - движи крайниците му, диктува му какво да говори. За прогонването на духовете съществували специални ритуали /виж
ОКУЛТИЗЪМ (от лат. occultus = “скрит, таен”), Част от езитеричното познание. Окултистите се стремят да постигнат скритото познание чрез различни средства и способи - магия, ясновидство, алхимия, кабала, различните видове гадание.
ОМ - вж. АУМ
ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУМ - Мантрата на Буда на състраданието, която пречиства всички отрицателни емоции, водещи до прераждане.
ОЛКЪТ, ХЕНРИ СТИЙЛ - Един от основателите на теософското общество. По време на Гражданската война в САЩ стига до чин полковник. Известен като ПОЛКОВНИК ОЛКЪТ. В Ню Йорк се запознава с Елене Блавацка и започва да пише статии за спиритизма. По-късно с Блавацка заминава за Индия, където приема будизма и пише книгата Будистки катехизис. В Индия чрез внушение успява да вдигне на крака парализиран човек и това става пред очите на огромна тълпа от хора. След този случай добива шумна слава на лечители.
ОРИСНИЦИ Прекрасни същества в славянката митология. На третия ден след раждането на детето те идват в къщата и предсказват съдбата му. Всички събиитя в живота на човека са свързани с пророчеството на ористниците. Орисаното от ористниците не може да бъде промемено. Всеки човек си има своя ористница, която идва при него и в мига на смъртта му. Ористниците са невидими. Може да ги чуе само майката на детето. Ако някой разгласи предсказаното от ористниците, го очаква страшно наказание.
П
ПЕТЪР ДЪНОВ -Роден на 11 юли 1864 година в село Хатърджа, днес Николаевка, Варненско. Потомък на два възрожденски рода. Майка му Добра е дъщеря на Атанас Георгиев, открил през 1847 г. първото българско училище във Варненския край. Баща му, свещеник Константин Дъновски, основава през 1865 г. първата българска църква във Варна - "Св. Архангел Михаил". През 1883 г. Петър Дънов започва обучение в новооткрития в Свищов богословски отдел към Американското методистко училище, което завършва през 1887 г. Там има възможност да се запознае с трудовете на мислители и философи от древността, като Аристотел, Платон, Питагор, Парацелзиус. След това работи една година като учител в русенското село Хотанца. През лятото на 1888 г. заминава за Америка, където се записва като студент в семинарията Дрю, Медисън, щата Ню Джърси, а по-късно и в Теологическия факултет на Бостънския университет. Започва да се занимава с изследването на характера и способностите на човека на основата на външните белези на тялото и лицето. На 7 юни 1893 г. получава диплом за завършено редовно обучение в Бостънския университет и веднага се записва и в Медицинския факултет на същия. През 1895 г. се завръща в България. Учението на Дънов може да се окачестви като модерен пантеизъм. Бог е абсолютната субстанция. Като такъв той е първопричината на всичко видимо и незримо. Според Дънов светът се дели на няколко нива - астрален, ментален, причинен и др. В периода 1922 - 1944 г. Дънов чете лекции в своята Окултна школа. Там той запознава последователите си с особеностите на материята, движението на енергиите, разумността на природата. Духовното общество, гравитиращо около окултната школа на Дънов, е известно като "Бяло братство". В школата си Петър Дънов създава танцът ПАНЕВРИТМИЯ. Той служи за обновяване и хармонизиране на енергиите в човешкия организъм. В този танц по специфичен начин са слово, музика и физически упражнения. Изпълнителите на танца се движат по двойки в кръг, в центъра на който музиканти изпълняват мелодиите към всяко упражнение. Паневритмия се играе в периода 22 март - 22 септември, сред природата, в ранна утрин.
ПАНТАКЪЛ - Магическа геометрична фигура, рисунка, напомняща печат. Основен знак в картите Таро. Според трактати от древността тайната на Пантакъл е разкрита от цар Соломон. Той получил видение: Ангел небесен му се явил във вид на падаща звезда и му казал: Сподели най-съкровеното си желание и аз незабавно ще го изпълня. - Искам всички мои желания да се изпълнят, отговорил мъдрият цар. Тогава ангелът го научил на изкуството да канализира своите знания така, че да стане най-могъщия и справедлив владетел на своето време. Пантакълът символизира сбъднатото желание и носи късмет.
ПАРАПСИХОЛОГИЯ - Наука за психичните способности. Понятието идва от старогръцката дума ПСЮХЕ, което означава душа. Най-общо казано, парапсихологията се занимава със свръхеестествените и необясними явления като ясновидство, телепатия и др. Основен дял в парапсихологията е психокинезата, тоест въздействието на съзнанието над материята.
ПАРОПТИЧНО ЗРЕНИЕ - Виждане без използване на зрителните органи. Редица екстрасенси умеят да виждат чрез кожните си рецептори. Обикновено това виждане става с върха на пръстите или скулите на лицето.
ПЕРЦИПИЕНТ - Лицето, което приема при телепатичен контакт.
ПИРОКИНЕЗА - Запалване на предмети с помощта на психотронична енергия.
ПОЛТЪРГАЙСТИВ английския фолклор - демоничти същества. Любимото им занимание е да трескат и да чукат. Те чукат по пода, хвърлят камъни на покрива, скърцат мебелите, шумлят на балкона. Понякога въдзействието им е толкова силно, че могат да накарат чините и чашите в бюфета да подскачат. Когато приближава, или настъпва смъртта на някой от живущите къщата, предизвикание от полтъргайстите шумове стават още по-големи, предупреждавайки по този начин за настъпващата беда.
ПРИВИДЕНИЯ И ПРИЗРАЦИДухове на умрели, появяващи се в местата, които те са обитавали приживе. Най-често привидения стават духовете на хора, умрели от насилствена смърт и не са поглебани според обичая и ритуала.
ПРАНА - Праната е виталната енергия, съдържаща се навсякъде в природата и благодарение на която съществуваме.
ПРАНАЯМА - Пранаяма са дихателни практики, които увеличават количеството на прана в човешкото тяло. Съществуват няколко вида дихателни практики - балансиращи, енергетизиращи, загряващи, успокояващи и охлаждащи. Практикуването на пранаяма повишава капацитета на дишане, подобрява жизнените функции на целия организъм и води до балансиране на нервната система и подобряване работата на мозъка.
ПРАТИЯХАРА е петата степен на РАДЖА ЙОГА, означава отдръпване на сетивата. Практика на откъсване на вниманието от сетивните органи и насочването му навътре. Основна пратияхара техника е ЙОГА НИДРА
ПРОГНОСТИКА - Клон от познанието, насочен към предвиждане на бъдещи събития.
ПРОРОК - [ст.-слав. пророкъ - калка от гр. prophetes = “прорицател, тълкувател, предвестник, оракул. ПРОРОЦИ Пророци са хората, предсказващи бъдещето. В отделни случай пророците могат да притежават ясновидски способностни, но това не винаги е задължително. Според учените например не може да се твърди, че голямата част от древноеврейските пророци са били ясновидци. Защото техните пророчества се проявявали спонтанно и неочаквано за обкръжаващите. Смятало се е, че чрез тях говори Бог. Само малка част от тях са имали някакви видения, които впоследствие си спомняли смътно. А много често дори за тях самите било неизвестно и непонятно как и откъде са произлезли, изречени думите от тях. За знаменитите древногръцки пророчици Питии също се твърди, че те по-скоро не били ясновидки, а чрез тях говорел самият бог Аполон. Жрицата (пития) сядала във вътрешността на светилището в самата пропаст, от която излизали изпарения, замъгляващи съзнанието. Тя сядала на висок златен триножник срещу златната сатуя на бога на слъвцето Аполон. Пред статуята горял вечен огън от смолисти борови клонки. Храмът бил изпълнен от опияващи лаврови благовония. За да даде отговор на даден въпрос Пития вдишвала изпаренията, изпадала в силен транс и започвала да изговаря пророчески думи. Понякога трансът бил толкова силен, че Пития скачала или падала от триножника, или получавала страшни конвулсии, водещи дори до смърт. Думите на пития се записвали, след това се превеждали на понятен език, най-често в стихотворна форма и се давали на заявителя. С други думи, Пития предсказвала, но не тълкувала.
ПРОСКОПИЯ - Способност за виждане на бъдещето по психотроничен път.
ПРИРОДА - (общслав. при- + родъ). Съвкупност от всички явления и обекти на мирозданието.
ПРОСВЕТЛЕНИЕ - Внезапно постигане на маментна истина по интуитивен път.
ПСИ - Възможността на човека да възприема околния свят без помота на сетивата си.
ПСИХОМЕТРИЯ - "Четене" на историята на предметите, записана в тях на някакво много ниско равнище на структурата им.
ПСИХОКИНЕЗА - Механично движение на предмети с помощта на психоволеви усилия.
ПСИХОТРОНИКА - Наука за нови качества и сили на човека, неизучавани в класическата психология, съставена от психология и електроника. Старото има на психотрониката е парапсихология.
ПСИХОТРОНИКА /ЕНЕРГЕТИЧНА/ - Разглежда психотронични явления, при които става обмен на по-големи количества енергия от психотроничен вид.
ПСИХОТРОНИКА /ИНФОРМАЦИОННА/ - Разглежда психотронични явления, при които става предаване и приемане на информация.
ПСИХОТРОНИКА /ПРОГНОСТИЧНА/ - Изучава явления, свързани с предсказването с помощта на психотронични качества.
ПСИХОТРОНИЧНА ЕНЕРГИЯ - Енергия в биополето на човека, съдържаща познати и непознати видове енергия.
ПСИХОТРОНИЧНИ ЯВЛЕНИЯ - Явления, които се изучават от парапсихологията /психотрониката/.
- спонтанни психотронични явления - стават непреднамерено, случайно.
- експериментални психотронични явления - предизвикани изкуствено, в лабораторни, с цел изучаване.
Р
РАДИЕСТЕЗИЯ - Води началото си от средата на 19 век от една разновидност на спиритизма, позната като методът "пръстен и диск". Спиритистите връзвали златен или сребърен пръстен, вързан с копринен конец и го провесвали на пергамент във формата на диск, на които били изписани думите ДА и НЕ. Спиритистът призовавал духа на мъртвия и после започвал да му задава въпроси, държейки копринения конец с два пръста над диска. От това в коя посока се отклони пръстена, магьосниците намирали отговор на зададения въпрос. По-късно във Франция опростяват този метод, заменяйки пръстена с обикновено топче, което се провесвало в стъклена чаша. Едно почукване на топчето значело да, две почуквания - не. Тези две приспособления залегнали в основата на съвременното радиестезично махало.
РЕИНКАРНАЦИЯ - Според източните вярвания човешката душа има способността да се преражда многократно в ново тяло. Основен постулат на източните религии във връзка с реинкарнацията е идеята за кармата /виж КАРМА/. Според будистката религия човек се преражда до момента, в който постигне пълна духовна хармония, защото крайната цел на съществуването е постигането на съвършено просветление. Много съвременни екстрасенси използват ХИПНОТИЧНА РЕГРЕСИЯ, тоест ввръщането под хипноза в минали животи, за лекуването на редица психични заболявания. Интересен е експериментът, правен в секретни московски институти през 80-те години на миналия век. Тогава поциент, поставен в състояние на регресивна хипноза се видял в минали животи като гъсеница, убита от паяк и като ловец, убит и изяден от вълк.
РЕЛИГИЯ (от лат. religio = “святост, благочестие”). Мировъзприятие, основано на кумири и идоли. Съществуват монотеистични и политеистични /езически/ религии. 12 основни религии в света са следните: Бахайска вяра /бахаизъм/ Брахманизъм Будизъм Даоизъм Джайнозъм Зороастризъм Индуизъм Конфуцианство Сикхизъм Християнство
РЕТРОСКОПИЯ - Приемане на информация за минали събития.
РУДОЛФ ЩАЙНЕР - Основател на Антпософското общество. Роден е 1861 година в Австро-Унгария. Първите си стъпки в езотериката прави през 1899 година, когато изследва окултните слоеве в творчеството на Гьоте. аАнтропософските идеи на Щайнер обединяват в себе си понятията карма и превъплъщение и ги съчетават с елементи на европейския окултизъм, като към тях се обединяват някои от мистичните идеи на Гьоте. Освен като теоретик Щайнер се изязява като ясновидец и медиум. Когато теоретизира, например пишейки за страни като Лемурия и Атлантида, той не се задоволява само с книжните си познания, а се осланя и на ясновидските си способности и вкарва много нови елементи. Според антропософските схващания на Рудолф Щайнер две сили пречът на човешкия възход - Ариман и Луцифер. Ариман е видимото, материалното, докато Луцифер е себичното, гордостта и самонадеяността. Основно място в своите трактовки Щайнер отделя на Христос. Според него появата на Христос е допринесла човекът да осъзнае божествения си произход. В своето развитие антропософската наука отделя специално внимание. Днес се говори за антропософска медицина. Тя акцентува върху алтернативното лечение на рака и спина.
РУСАЛКИВ славянската митология свръхествени същества, в които се въплъщават преди всичко удавници, самоубийци или деца прокълнати от родителите. Това са красиви девойки с дълги коси и големи гърди. Могат да се срещнат по бреговете на водемите. На сушата излизат от Света Троица до ПеТровден. Според преданията русалките не понасят жените, но всячески се стремят да съблазнят мъжете.
 

 
Затвърден форумджия
  Phobia
Затвърден форумджия
МнениеПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:38 pm
   Отговорете с цитат

Регистриран на: 21 Фев 2007
Мнения: 222
Местожителство: Land of smiles

Изпратете лично съобщение
С
САБАТ /ШАБАШ, ШАБАТ/ - Вещерско сборище, свързано с традиционно враждебното отнощение към евреите.
САМАДХИ (от санскр., значи "съединение, сливане") - Мистичен екстаз, особено изменено състояние на съзнанието, последната, осма степен на класическата йога, когато в съзнананието на съзерзаващия се разтварят всички възможни образи и форми, а самият съзерцаващ напълно се слива със съзерцанието. "Сама" означава равновесие, а "дхи" - интелект. Самадхи е състояние на равновесие на ума, когато човек преминава границите на материалния свят и се слива с божесвеното.
САМОДИВИ В митологията на древните славяни това са прекрасни девойки, притежаващи свръхестествени способности. Живеят в горите и могат да летят. Ако крилете им бъдат отнети, се превръщат в обикновени жени. Облечени са с вълшебни дрехи - в случай, че някой открадне дрехата им, то той им взема силата и я подчинява на себе си. Нещата обаче стават страшни, когато самодивата се разгневи. Тогава придобива способността да убива с поглед. Освен това самодивите са и доста завистливи и затова хората трябва да имат едно на ум, контактувайки с тях. Необходимо е те да предприемат предпазни мерки - да не пият вода, наточена след залез слънце и да не ходят по места, където самодивите са играли хоро.
САМСАРА = САНСАРА. (от санскр., значи "кръговрат, преход през различни състояния) Самсара е кръговратът на смъртта и прераждането според Будизма и Индуизма и Джайнизма. Тя е свързана с Нирвана - вечното блаженство. Самсара е една от основните концепции в индийските философии и религии. Произлиза от добрахмаските ведически вярвания. Концепцията на Самсара се изразява в идеята за родствеността между всяка жива твар и за прехода между различните форми на проявление на битието. Т. е. човек може да се прероди не само в човек, но и в животно или в бог в зависимост от това как е живял. Във философски аспект идеята за Самсара е свързана с представата за периодическото възникване и унищожаване на света. Според Будизма Самсара означава битие, което е неизбежно свързано със страданието и прераждането на живите същества.
САЛАМАНДЪР В представите на алхимиците саламандърът е същество, приличащо на гущер, което не може да изгори в огъня. Алхимиците често търсели саламандрите за помощ, когато трябвало да первърнат оловото в злато - в техните представи саламандрите трябвало да подържат необходимата температура в тиглите. С. Обитавали склоновите на вулканите по време на тяхното изригване. А също могат да се появят по собсвена воля в ярък пламък. Според алхимиците не можеш да дапалиш и най-обикновена кибритена клечка без намесата на саламандър.
САНСКРИТ (от санскритски, означава "изчистен, обработен, прявилен, литературен) - древноиндийски език. Индийските езици се отнасят към индоарийската езикова общност, която пък от своя страна е част от индоевропейската езикова група. Индоевропейското племе арийци в периода на разселението си на територията на днешна Индия не са говорили на един език, а на няколко близки по между си диалекта. В основата на езика, на който е съзнаден най-древният паметник на индийската литература - Веди, са залегнали западните диалекти. А източните диалекти са залегнали в основата на древноиндийския език, който по-късно бил наречен санскрит.
САРАСВАТИ (от санскр., означава "отнасяща се за вода, изящна") е река - изключително важна в историята на миграцията на арийците. Според някой източници това е сакралното име на Инд. В Ригведа Сарасвати е най-почитаната река.
САТВА (от санскр., значи "съществуване, битие, същност, разум, съзнание") - първата от трите взаимосвързани универсални компоненти (трите гуни), която се явява въплъщение на активното начало. Свързва се с милосърдието и добродетелта. Другите две гуни са Раждас и Тамас.
САТИРИВ гръцката митология са демони от свитата на бог Дионис. Сатирите са космати и брадати, краката им завършват с кози или конски копита. На главата си имат рогца, а отзад - конска опашка. С. се характиризирали с неизчерпаема похотливост.
САХАСРАРА-ЧАКРА - (от санскр. чакрата на хилядолистния лотос) - това е седмата, последна чакра, която обединява вскички останали центрове и съответстващите им качества.
СВАДХИСТАНА/СВАДХИСТХАНА-ЧАКРА - една от седемте чакри на физическото тяло, втората от долу на горе. Намира се на три цуна под пъта по вертикала на хипотетичната ос на гръбначния сълб. Това е чакрата на половата система и детеродния център. Свадхистана е център всичко това, която составлява човешката личност и особеностите на нейния характер.
СЕРАФИМИ - тънкоенергийни същества. В християнските религиозно-митологични представи йерархията на ангелските същества включва девет ангелски чинове. Небесните сили носят общото название Ангели. Ангелските чинове са разделени на три йерархии - висша, средна и ниша. Във всяка от тях има по три чина. Във висшата, която е най-близо до Бога влизат: Серафими, Херувими и Престоли. Най-близо до Светата Троица са шестокрилите Серафими. Те пламтят от любов към Бога и пробуждат такава любов и у другите.
СИБИЛИВ гръцката митология сибилите са пророчици, които изпадайки в транс и свещен екстаз предсказвали бъдещето. Предсказанията си изричали в стихотворна форма. Най-известна е Делфийската сибила. Сибилите са предсказали гибелта на Троя, изригването на Везувий. Сибила била и покровителката на Еней - тя предсказала бляскаво бъдеще на основания от него Рим.
СИДХИ - Според инуизма мистериозна способност на индивида чрез медититация и аскеза да постига свръхестествени състояния като телепортация, телекинеза, билокация, дематериализация и други.
СИРЕНИ В гръцката митология - демони в женски дрехи. Това са полужени-полуптици с прекрасен глас. Те живеят на остров, чийто скали са осеяни с изсъхналите кости на жертвите - нещастни моряци привлечени от сирените и омаяни от тяхното пеене и след това убити от тях. В историята е известно описанието на Омир на опитите на сирените да привлекат Одисей. За да не се подаде на изкушението, Одисей заповядал да го завържат за мачтата. Разочаровани, че не успели да го привлекат, сирените толкова се разглениви, че пристъп на ярост, сложили край на живоа си.
СПИРИТИЗЪМ (от лат. spiritus = Учение за способите и методите за общуване с духове. Спиритизмът е толкова древен като явление, колкото е древен и човешкият род. Спиритизмът или некроманията е цяла наука и практика за общуване с душите на мъртвите. Учените не са преставали да коментират дали съществува връзка с отвъдния свят и, ако съществува, защо е достъпна само за определени хора. Какво представлява душата на мъртвия според спиритизма? Той е точна, безплътна проекция на живия човек. Той може да назове името си и имената на близките си, да разкаже случки от земния си живот, да предскаже събития от бъдещето. Някои от йогите, постигнали съвършенство чрез продължителни тренировки и самоконтрол, успяват приживе по собствено желание да отделят душата си от тялото за определен период от време, което за обикновения човек би означавало сигурна смърт. По време на спиритичните сеанси някой виждат само образ, други чуват само гласове. Много рядко е съчетанието между образ и глас.
СТРАДАНИЕ (от старославянски страда = “работа, нужда”. Продължително състояние на психофизическо напрежение, характеризиращо се с негативни преживявания и усещания. Според философията на Аристотел чрез страдание състрадание се постига КАТАРЗИС, духовно очистване.
СЦИЛА В гръцката митология морско чудовище, живеещо в пещера от едната страна на тесния пролив (от другата страна живяла Харибда). Сцила имала шест кучешки глави, с по три реда зъби във всяка от тях и 12 крака. Омир разказва, че между Сцила и Харибда с мъка успял да преплува Кораба на Одисей, но 6 от моряците му загинали.
СФИНКС В гръцката миология чудовище с тяло на лъв, крила на птица, женски гърди и глава. Свинксът живял край Тива и на всеки, който минавал покрай него завадал една и съща гатанка: “Кое е това живо същество, което сутрин ходи на 4 крака, през деня на 2, а вечерта на 3?” Неотговорилите убивал. Единственият, който решил гатанката, бил Едип. Той казал: “Човекът”. С. изпазнал в ярост, хвърли се в пропаста и се претрепал.
СУШУМНА (санскр. susumna) - една от седемте чакри /психоенергийни центрове/ в човешкото тяло, намираща се по продължението на гръбначния стълб. Тази чакра отговаря за сътоянието кундалини.
Т
ТАЛИСМАН - Предмет, който е зареден с окултни енергии и служещ за късмет.
ТАНТРИЗЪМ - Древно индийско религиозно учение. Възниква около осми век преди новата ера. Не се различава особено много от ортодоксалния будизъм и индуизма, но за разлика от тях е обърната "наопаки" философия. . Главно божество в тантризма е Шакти, богинята, владееща силата. В основата на тантристката философия са залегнали тантрите, своеобразни диалози между Шива и Шакти. Тантристките текстове са многопластови и позволяват разнородни тълкувания. Тантризма издига в култ материалните желания, засищането на телсесния глад и сексуалните мераци. В тантрите има специални пасажи, които кореспондират с индийската книга на любловта КАМА СУТРА представляват специални наръчници по секстехника. Тантристките техники включват мантри и мудри, контрол над дишането /пранаямата/, активирането на чакрите. Тантрите учат на сексуална разпуснатост и неспозване на никакви обществени норми на благоприличие. Има един сексуален тантристки ритуал, пред който бледнее и най-разюзданата сексуална оргия. В специална зала се събират множество мъже и жени, събличат се чисто голи и под ръководството на гуруто започват да правят секс всеки със всеки. Този изтощителен маратон продължавал няколко денонощия. За тантризма изобщо не е чуждо дори кръвосмешението.
ТАРО - Вид карти за игра, прародителят на съвременните карти. Използват се както за игра, така и за гадаене. Колода от 22 карти, известни като "Големите Аркани". Някои считат, че картите Таро преставляват система, символизираща завършеността на битието и Вселената. Картите Таро съществуват в няколко разновидности и различните колоди имат различни изображения и имена на боите и козовете.
ТЕЛЕДИАГНОСТИКА - Телепатично поставяне на диагноза.
ТЕЛЕЕСТЕЗИЯ - Приемане на информация за обекти и явления, недостъпна за сетивата.
ТЕЛЕПАТЕМА - Информационното съдържание при телепатичен контакт.
ТЕЛЕПАТИЯ - Способността на човека да "чете" мислите на другия.
ТЕЛЕПОРТАЦИЯ - Необяснимо преместване на предмети и хора от едно място на друго. Счита се, че телепортацията на хора обикновено е извършвана с намесата на извънземни същества и НЛО.
ТРАНС - Състояние на съзнанието, характерно с появата на дисоциация. Най-известни са хипнотичния и медиумния транс. В транс може да се изпадне и под влияние на специална музика, наркотични и други упойващи вещества.
ТРЕТО ОКО - Особен окултен "орган", с който екстрасенси, медиуми и ясновидци съзират невидимото. Според една научна хипотеза третото око всъщност е /пинеалната/ шишарковидната жлеза у човека, намираща се на равнището на междувеждието. При хората тя е закърняла, но при много видове риби и някой бозайници е силно развита и чрез нея те "виждат" приближаващия се враг с тила си например.
У
УИКА - Термин, с който съвременните вещици обозначават своето вещерско изкуство.
УМ - определен способ на човешкото съзнание да складира и преработва дадени количества информация. При животните умствените и нравственитеи способности, които при човека са в постоянно провиречие, са слети в едно. В българския фолклор най-известната поговорка, свързана с ума, е следната: Ум царува, ум робува, ум патки пас.
УМБАНДА -Бразилска религия, почитаща западноафриканските богове, култът към които в Бразилия е донесен от чернокожите африкански роби. На тези езически богове се приписват качествата на Исус Христос, Дева Мария и християнските светци.
УПАНИШАДИ - Раздел от ведите, в който са събрани поучителни текстове на Учителя към Ученика. Основният корпус на Унипашадите представляват 108 текста, които по официална датировка са писани някъде околошест - трети век преди новата ера. Най-известните части от Унипашадите носят следните заглавия: “Брихадараняка”, “Чхандогя”, “Таитирия”, “Айтарея”, “Каушитаки” и “Кена”, “Катха”, “Иша”, “Шветашватара”, “Мундака”, “Маханаряна
Ф
ФЕЯ В западноевропейския фолклор - въздушни същества в снежнобели дрехи. Живеят в близост до потоците и реките. Имали миловидно лице и хипнотичен поглед, но били с птичи крака и змийска опашка. По собсвено желание можели да се превръщат в облаци, в камъни или в въх по дърветата. Ако фея ти даде съвет, трябва да го спазваш стриктно, колкото странен и безумен да ти се струва той. Иначе ще пострадаш жестоко.
ФРЕНОЛОГИЯ - Наука за разпознаване характера и качествата на човека по чертите на лицето и формата на черепа. Според италианеца Чезаре Ломброзо с изключителна точност може да се предскаже по формата на черепа на новородено бебе дали то носи белезите на потенциален престъпник.
ФУРИИ В римската митология - богини на отмъщението, наказващи хората, за техните грехове.
Х
ХАЛА В митологията на нашите прадеди - славяните - това са дракони- огромни змейове с по няколко глави. Притежавали огромна сила и ненаситност. Можели да предизвикват бури и градушки. Воювали до смърт по между си като се стреляли с ледени куршуми. Точно тогава падала градушка.
ХАРИЗМА* (гр. charisma = “оказана милост, дар”), особена, висша одареност на дадена личност, носеща знаков, емблематичен характер.
ХАРИБДАЧудовището, което стояло от другата страна на пролива, срещу Сцила. По три пъти на ден изпивало цялата вода в пролива, а след това я изплювало.
ХАТХА-ЙОГА {санскр.: hatha = букв. “сила; решително усилие; против волята, борба с волята. Тя е е клон от Раджа йога. Сричката 'ха' означава слънце или жизнената енергия, праната, а 'тха' - луна, символизираща умствената енергия, съзнанието. За да се получи пробуждане на по-висши нива, трябва да има съединение на тези две сили и този процес се нарича Хата йога, като тя е катализатора, пробуждащ тези две енергии, ръководещи живота. Основните техники на Хата йога са асаните, шестте шаткарми (прочистващи и детоксикиращи техники), мудри, бандхи и практики за събуждане на праната, които настройват човешката личност и тяло към по-фини нива, хармонизират и прочистват тялото и неговите системи, фокусират ума в подготовка за по-напреднали техники, както и повишават нивото на осъзнаване, а оттам и качеството на съществуване. Хата йога е описана в няколко класически древни писания, основните от които са Хата Йога Прадипика и Геранд Самхита
ХИРОМАНТИЯ - Гадаенето по линиите и хълмовете на човешката ръка. Една от най-разпространените видове гадания.
ХОЛОГРАФИЯ - Статистически неопределим запис на информация, при който всяка част на записващото поле съдържа информация за целия обект.
ХУДИНИ, ХАРИ - Най-известният за всички времена илюзионалист. Измъквал се ловко и за броени секунди от тройно заключени и омотани с вериги сандъци, хвърлени в река. Според неговия приятел, сър Артър Конан Дойл, Хари Ходини владеел дематериализацията и това било единственото обяснение как успявал да се освободи от най-строго охраняваните затворнически килии, затворен в меутален сандък с пет катинара.
Ц
ЦИГУН - Древна източна церителска практика. На китайски гун означава работа, а ци - енергия. Цигун всъщност е способ за подобряване циркулацията на енергията. Ци има връзка с човешките действия, издаването на определени звуци, емоционалното безпокойство, храната. Циркулацията на ци е важна е изключително важна за здравето. Когато циркулацията е в застой или спре, човекът се разболява или умира. Ци протича в тялото по определени канали, които най-често са в близост до артериите и нервите. Тази система на енергийна циркулация е под контрола на съзнанието, независимо дали човек си дава за това сметка, или не. В човешкото тяло има 12 канала и два главни съда, които са свързани с различни вътрешни органи. Стимулирането с игла на определени точки в човешкото тяло води до увеличаване или намаляване циркулацията на ци и предизвиква подобрения в зле функциониращия орган. Това най-добре става чрез акупунктурните точки, които се наричат още кухини /сюе/.
Ч
ЧАКРА (санскр. cakra = “колело, диск”), Основните психоенергийни центрове във физическото тяло, отговорни за специфични психологични и психични функций, пряко свързани с основните жлези с вътрешна секреция. Според индуистките вярвания чакрите в човешкото тяло са седем: Сахасрара, Аджна, Вишудха, Анахата, манипура, Свадхистана, Муладхара. На тях отговарят съответно мантрите аум, ом, хам, йам, рам, вам, лам. Символизират следните особености: воля, ефир, въздух, огън, вода, земя.
Ш
ШАМБАЛА/ШАМБХАЛА (санскр.), “Обитател на безсмъртието Митологична страна в Хималаите, обитавана от астрална цивилизация, призвана да разпросрани своето духовно влияние на Земята. Счита се, че страната е разположена на север от Индия. Столицата на легендарната страна е Калапа.
ШЕЙТАН В ислямската митология - дяволско същество. Всеки човек си имал свой ангел с шейтан - единият го подтиквал към добро, а другия - къв зло. Счита се, че гадателите в действителност били говорители на шейтаните - че те само повтаряли думите, които шейтаните им нашепвали. Главен Шейтан е мюсюлманския дявол.
ШИВА (санскр. Siva = “благ, добър, благосклонен”), Един трите основни божества в индуистката религия, бог на разрушението и създател на йогата. Предвестник както на доброто, така и на злото. В дясната си ръка Шива държи барабан, символ на пробуждането на Вселената. В лявата си ръка е хванал огън, символ на пречистването и обновлението на света. Втората дясна ръка на Шива е сгъната и издадена напред в знак на одобрение. Втората му лява ръка е на нивото на гърдите му и символизира властта и силата. Главата на Шива е изобразявана, покрита 30 лъча-коси, символизиращи божествената енергия.
Я
ЯДЖУРВЕДА (санскр. Yajurveda), Наименование на втората от Ведите. В нея са събрани различни видове заклинания.
ИН/ЯН (кит.), двата основни първични взаимодопълващи се компонента, които стоят в основата на цялото мироздание. Те характеризират корелациите тайно - явно, лунно - слънчево, покой - движение, небесно - земно, женско - мъжко, висше - нисше, тъмно - светло. Ин/ян е основополагаща категория в китайската философия. Изразява дуализма на вселената.
ЯСНОВИДСТВОНай-често ясновидството се определя като предсказване на бъдещето без използване на техника за гадаене от материално естество. Ясновидството често се нарича “дар от боговете”. Често то е наследствено. Известни са множество прояви на ясновидство в живота на най-обикновени хора особено в навечерието на големи катаклизми - войни, катастрофи, земетресетия, и т.н. От друга страна, има по-различна гледна точка, според която ясновидството е резултат от развитие на вътрешните заложби и способности на човека. С други думи, развивайки своите вътрешни способности с различни психофизически упражнения едва ли не всеки човек е в състояние да развие ясновидски способности. Така че ясновидците не се раждат, а стават такива. Твърди се, че ясновидството има два минуса: първият минус е невъзможността да бъде доказана прогнозата. За разлика от астролога, който може да обоснове прогнозата си, базирайки се на разположението на звездите и планените, за разлика от хироманта, позоваващ се на разположението на линиите на дланта или картоманта - на разпределеинието на картите, ясновидецът е лишен от такива веществени доказателства. И затова на него могат да му повярват тогава, когато му се сбъдват предсказанията. Вторият “минус” е свързан с правилното изтълкувано на “видяното”. Практиката показва, че най-ясните видения понякога е много трудно да бъдат изтълкувани. Ето защо ясновидците не могат да бъдат отъждествявани с пророците. Практиката показва, че пристъпи на ясновидство се проявят у хората най-често на границата между съня и бодърстването, между живота и смърта, в състояние на хипноза или автохипноза и при крайно изтощение на душата и тялото. Един от големите проблеми при ясновидците е възможността и спобността на контролират своите способности. Защото е доказано, че у много от тях се появяват неконтролируеми видения, които могат да ги докарат до стресови състояния. Счита се, че ясновидецът трябва да бъде мълчалив и сдържан. И че не бива да се смята за задължен на всяка цена да разказва това, което е видял. Онова което е особено важно е, че ясновидецът трябва да бъде много внимателен при тълкуването на своите видения. Според мнението на специалисти дори е по-добре той да се въздържа от тълкувания, а просто да предаде това, което е видял. Счита се също така, че ясновидецът тряьбва да води скромен начин на живот, без разточителство и излишества. И което е особено важно - да чете по-малко, по-малко да гледа кино и телевизия, и доколкоо е възможно да се изолира от динамичния светски жинот. Това е необходимо условие, за да не “превърти” и да запази по-дълго време своие способности. Ранното развитие на ясновидските способности като правило не води до нищо добро. Жизненият път на такива млади “гении” е или ранна смърт, или лудница. Оптималната възраст за развитие на тези способности е между 30 и 40 години. Трябва да е ясно, че ясновидството не дава власт над хората и събитията, нито боатства, нито здраве. т плодовете от ясновидците най-често се възползват хора, непритежаващи такива способности.
ЯСНОВИДСКИ ТЕХНИКИСтава дума за по-широко известни и използвани от ясновидците начини за съсредоточаване, за предизвикване и стимулиране на ясновидските си способности:
1. Съсредоточаване на погледа Това е най-достъпната и безопасна ясновидска техника. Дългото съсредоточаване на погледа върху някакъв полупрозрачен предмет. При успешно съсредоточаване върху наблюдавания предметвъзникват картини, които могат да се интерпретират като видения и предсказания. Понякога картините са изключително ясни, понякога имат смволичен характер и приличат на сънища. Най-подходящи са съсредоточаване са полутъмните помещения, далеч от шумните улици, и без странични шумове. А най-подходящото време за целта е в полунощ или късно вечерта. След предментите, които се използват за съсредоточаване най-подходящи са огледалото и кристалното кълбо. Друг популярен предмет е чаша или просто прозрачен съд, напълнен с вода. Много рядко се използва чиста вода. По-скоро се изпозва за различни средства разтопен восък, или масло, които се доливат във водата, за да могат по-добре да се “четат” получаващите се фигури и образи. Препоръчва се гледайки предмета да забавите дишането, както и да повтаряте монотонно накаква фраза - заклинание, мантра, или въпроса, чийто отговор искате да узнаете. Не напрягайте погледа, защото очите ви могат да се уморят и да ви попречат да продължите наблюдението. При правилно съсредоточаване върху предмета сравниелно бързо (за начинаещите) не по-малко от след 10 -15 минути, наблюдаваният предмет (кристално кълбо, чаша вода, и т.н) става като че ли матов, запълва се с мълга. След това в мъглата се обособява по-тъмна част. Това е т.нар. “процорец” на ума или “тунел във времето”. Именно оттам започват да възникват образите. Но много често те се появяват не в самия предмет, а направо във вашата глава. Честа “техника” в ясновидството е използването на огън. Според твърденията, именно огън е използвал нострадамус за виденията си. Затова ги и наричал “огнени” послания на създателя, или огнено оглудало. А те му се появявали тогава, когато той стоял пред камината. “Огнена” техника за своите видения използвали и индийските шамани и заклинателите от Африка. Според мнениет на специалистите обаче използването на “огнената” техника придава особен отречатък на видетнията - обикновено те са мрачни, заплашителни и катастрофични.
2. Астрални видения. В представите на теософите и окултистите, това е научна техника, основаваща се на твъдрението, че зад пределите на материалния свят съществува някакъв астрален свят или етер или Акаша, където се съдържат “тънки” материални проекции на земните тела. В този астрален свят не съществува време и пространство, но това не пречи на ясновидците да получават от там иформация за всичко, което е протекло, протича или ще протече в материалния свят. Абсолютната увереност за съществуването на този астрален свят характеризира голямата част от по-известните мистици от индия и Тибет. В т.ч. и такива авторитети като Рама Кришна и Шри Ауробиндо. Категоричен защитник на съществуването на астралния свят е един от най-известните ясновидци Едгар Кейси - именно в този свят се потапял той, за да прави своите ясновидения.
 

 
Зелен
  Jexova
Зелен
МнениеПуснато на: Вто Юни 26, 2007 2:12 pm
Заглавие: :)
   Отговорете с цитат

Регистриран на: 27 Ное 2005
Мнения: 29
Местожителство: Марс

Изпратете лично съобщение
яко и полезно Very Happy Thumbup
 
 
~ Ф Е Н ~ Форуми ~> Дискусии ~> Паранормални явления
 
Създайте нова тема   Напишете отговор
 
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
 

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

Идете на:  


Powered by phpBB 2.0.8w/f © 2001, 2002 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov
willed-writer
willed-writer
willed-writer
willed-writer
interoffice
interoffice
interoffice
interoffice