~ Ф Е Н ~ Форуми ~ Ф Е Н ~
Дискусионен форум и ½
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 
Картинки, Галерия

Тестове и връзката към тях!
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ~ Ф Е Н ~ Форуми -> Дискусии ~> За ученика
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Вто Мар 06, 2007 2:53 pm    Заглавие: Тестове и връзката към тях! Отговорете с цитат

Геометрията иска богато въображение

До деня на изпита за гимназия от понеделник до петък "Стандарт" ще публикува по един примерен тест по български език или математика. Техни автори са елитни преподаватели от най-големите частни школи за подготовка на кандидат-гимназисти у нас. Заедно с въпросниците учителите ще дават и безплатни съвети на децата.

Днес публикуваме тестове по математика на госпожа Живка Андреевска, директор на школа "Софроний" и водещ преподавател по математика. Утре очаквайте тестовете по литература и български език на школа "Веди" .

Тест № 1


Тест № 2


Тест № 3



Отговори
Тест 1:
1-б, 2-в, 3-г, 4-г, 5-в, 6-в, 7-а, 8-г, 9-г, 10-б, 11-б, 12-в, 13-б,
14-в, 15-в, 16-в
Тест 2:
1-г, 2-г, 3-в, 4-г, 5-а, 6-в, 7-б, 8-а, 9-(x+у+z).(x+y-z),
10- (a-b).(a-b+1), 11 - в
Тест 3:
1-в, 2-в, 3-б, 4-б, 5-г, 6-б, 7-а, 8-а

източник:Стандарт
_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Сря Мар 07, 2007 2:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

И простото изречение усложнява живота

Елена Митева методист на школа "Веди" по български език и литература.

Изпитът по български език и литература се състои от два компонента - 50 тестови задачи по български език и литература и създаване на преразказ върху неизучаван художествен текст от българската литература, като се изпълнява определена дидактическа задача. Тестовите задачи са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е верният, и с кратък свободен отговор.
Всеки верен отговор се оценява с 1 или 2 точки.
Общият брой точки от изпита е 100-75 за теста и 25 за преразказа.
Тестът, който ви предлагаме днес, е съобразен с програмата на МОН за изпита и е разработен върху учебния материал, изучен до този момент в училище. Някои от темите, които са посочени в изпитната програма, ще присъстват чрез тестови задачи в следващите ни тестове.
Предложеният тест е апробиран в курсовете на "Веди" и са подбрани най-подходящите въпроси. Общо условие за задачи 1. - 3.
Пунктуационна грешка е допусната в:

1. А) Дъгата или се изгубваше, или се явяваше отново.
Б) Вълнуваше го дали тя мисли за него.
В) Ще разкаже всичко, или ще си премълчи.
Г) Наистина ли не отиде, или ме лъжеш?
1 точка

2. А) Ужасен, уморен, пророкът излезе вън от града.
Б) Студенина лъха от сивите им очи, от погледите им.
В) Пълничкият белгийски пътник стана, прозя се и протегна ръце.
Г) Широколистните гори, обходени от есента го подтикнаха към размисли.
2 точки

3. А) Плашех се от очите и макар, че мракът ги скриваше.
Б) Той знае, че съм тук и го очаквам.
В) Ще отидем, въпреки че сме изпуснали срока.
Г) Извиних се, че съм ги притеснил.
1 точка

4. Обособена част
има в:
А) Недоволството и бунтът се разрастваха по-непобедимо след всяка нова заплаха, след всяка нова присъда.
Б) Преди ден монахът го изненада с една книга, написана с новата азбука.
В) Никой не гледаше ни дъжд, ни кал, ни сняг, ни студ.
Г) Често слизаше на ръба на скалата, която висеше над дефилето.
2 точки

5. Колко пунктуационни грешки има в изречението?
Схлупените, селски къщици, смирено сгушени из овошките сладостно почиваха пазейки морните селяци.
А) 1
Б) 2
В) 3
Г) 4
2 точки

Общо условие за задачи 6. и 7.
В коя дума има правописна грешка?

6. А) нощта
Б) пустощта
В) свещта
Г) пещта
1 точка
7. А) брадясал
Б) тревясал
В) недорасал
Г) плячкосал
1 точка

8. Коя дума е написана правилно?
А) единост
Б) страност
В) леност
Г) ценост
1 точка

Общо условие за задачи 9. и 10.
Кое от изреченията е просто?

9. А) Жени, девойчета и деца, треперейки от студ, ги посрещат и изпращат.
Б) Върнах се само за да си почина.
В) Вървейки по булеварда, той стигна до Морската градина и казиното, построено върху стръмния бряг.
Г) Той си тръгна, като отново я погледна изпитателно, гневно.
2 точки
10. А) Продължиха по пътя, без да говорят за опасенията си.
Б) Обичам да обмислям по-дълго решенията си.
В) Спря да му се обажда от известно време.
Г) Решихме да го изненадаме за рождения ден.
2 точки

11. В кое от изреченията НЕ е употребено съставно сказуемо?
А) Не може вече да носи в душата си ревността.
Б) Лицето му беше бледо и страдалческо.
В) Трябва да направиш това на всяка цена.
Г) Неговото затворено сърце бе разцъфнало от умиление като цвете.
2 точки

Общо условие за задачи 12. - 14.
Посочете думата, в която е допусната правописна или граматическа грешка.

12. Упоителният (1) мирис (2) на люляка го посрещна от бащиния (3) му дом, чийто (4) стрехи се открояваха отдалеч.
А) 1
Б) 2
В) 3
Г) 4
1 точка

13. Свежият (1) полъх на върбалаците, мирисът (2) на близка(3) река подтикна (4) желанието му да се бори.
А) 1
Б) 2
В) 3
Г) 4
1 точка
14. Тя се почуства (1) потисната (2), но се опита (3) да пропъди безпокойствието (4) си.
А) 4
Б) 2
В) 1
Г) 3
1 точка

15. Кое от изреченията е сложно съставно?
А) Наистина тя рискуваше за малко гордостта си, но после можеше да я възстанови с нов удар.
Б) Безумен вятър от време на време се спуща из полето, подгоня едрите снежинки, вдигне на кълба бели вихрушки, отиде и се не види.
В) До силно горящата печка седи и дреме, облегнат на стената, старият слуга дядо Кольо.
Г) И всеки петък и вторник, когато минаваше междуселският куриер, Маринка прекарваше времето си като в сън.
2 точки

16. Кое от изреченията се различава по състав от останалите?
А) Той бързаше и мислено виждаше как тя го среща засмяна и радостна на мостчето пред воденицата.
Б) Тънък мокър сняг вали и покрива село Сънино, полята, горите, целия свят.
В) Бързо и непрестанно падат едри парцали, замрежват погледа и затрупват всичко с дебела покривка.
Г) Цветята, набрани за него, вехнеха и умираха в ръцете й.
2 точки

Общо условие за задачи 17. - 19.
Каква синтактична служба изпълнява подчертаната дума в изречението?

17. Ужас обезцвети лицето на царицата.
А) съгласувано определение
Б) несъгласувано определение
В) подлог
Г) непряко допълнение
1 точка

18. Започнаха да се споглеждат изтръпнали.
А) сказуемно определение
Б) съгласувано определение
В) обстоятелствено пояснение
Г) несъгласувано определение
1 точка

19. Царят замислено започна да се разхожда.
А) обстоятелствено пояснение
Б) съгласувано определение
В) сказуемно определение
Г) несъгласувано определение
1 точка

20. Кое изречение НЕ съдържа приложение?
А) Леля Станка непрекъснато разказва за своята далечна софийска роднина.
Б) Хъшовете слушаха с възхищение стария знаменосец.
В) Отидоха на преглед при д-р Герасимов.
Г) Никога не изпускаха лекциите на професор Димитров.
1 точка

21. В кой ред е допусната грешка?
А) десет хипопотама
Б) трима пилота
В) десетина варианта
Г) три речника
2 точки

22. Коя е правилната форма на съществителното име?
А) пет справочника
Б) десет учебници
В) сто войника
Г) пет ордени
2 точки

23. В кое изречение е употребен глагол в страдателен залог?
А) Те се оказаха там по време на инцидента.
Б) Спектакълът се поставя от млад режисьор.
В) Дърветата се разлистиха по-късно тази година.
Г) Огледаха се отново наоколо.
2 точки

24. В кое изречение глаголът НЕ е в сегашно време?
А) След два дни отивам на изпит.
Б) Няма да говорим повече по този въпрос.
В) Слънцето изгрява от изток.
Г) На 6 септември 1885 година се извършва Съединението.
1 точка

25. В кое от изреченията глаголът НЕ е в деятелен залог?
А) Филмът бе критикуван на страниците на много от всекидневниците.
Б) Звездите изпълниха небосклона.
В) Жената се оглеждаше отчаяно за помощ.
Г) Певицата представи в студиото новия си диск.
1 точка
26. В кое от изреченията глаголът е от свършен вид?
А) Даниел Дефо публикува първата си творба, когато е на 40 години.
Б) Водите понесоха уплашеното птиче.
В) Иван Вазов създава повестта "Немили-недраги" след Освобождението.
Г) Говориха разпалено за случилото се няколко часа.
2 точки

27. В кое от изреченията глаголът е в минало предварително време?
А) Беше приказвал цял час с него по телефона.
Б) Той е говорил многократно с тях по този въпрос.
В) Беше удивен от случилото се.
Г) Разказваше за трети път за станалото.
1 точка

28. В кое от изреченията глаголът НЕ е в бъдеще време?
А) Няма да пропуснем да им разкажем за премеждията си.
Б) Щяха да говорят отново върху трудните въпроси от теста.
В) Турнирът ще се проведе през следващата седмица.
Г) Тя ще обмисли добре своето поведение пред комисията.
1 точка

29. Посочете НЕвярното твърдение.
А) Наречието е неизменяема част на речта.
Б) Наречието може да се степенува.
В) Наречието може да изпълнява служба на несъгласувано определение.
Г) Наречието е несамостойна част на речта.
1 точка

30. Посочете НЕвярното твърдение.
И Неновица, и Иван Нищото са:
А) властолюбиви
Б) сребролюбиви
В) покорни пред властния Нено
Г) загубили личното си достойнство
1 точка

31. Героят, чийто характер търпи развитие в сюжетното действие на повестта "Немили-недраги", е:
А) Странджата
Б) Попчето
В) Хаджият
Г) Бръчков
1 точка

32. Посочете НЕвярното твърдение.
И "Маминото детенце", и "Немили-недраги":
А) представят главните си герои и с негативни, и с положителни черти от техните характери
Б) пресъздават предосвобожденската епоха
В) представят героите си и в делнични, и в изключителни за тях ситуации
Г) поставят проблема за диалога между поколенията
2 точки

33. Коя от репликите НЕ принадлежи на Странджата?
А) "България няма да забрави своите храбри синове"
Б) "Нашите славни битки в отечество България ги помни народът."
В) "Ние сме човеци, ние сме българи, ние изпълнихме нашата свята длъжност към отечеството."
Г) "А като имаме свободата, имаме всичко."
2 точки

34. Коя от сентенциите може да се обвърже с посланията в стихотворението "На прощаване"?
А) "Робството учи на свобода" - полска пословица
Б) "Страхът ни принуждава да бъдем смели" - латинска пословица
В) "За умния целият свят е родина" - ангушка пословица
Г) "Всеки обича себе си повече от ближния" - Еврипид
2 точки

35. Посочете вярното твърдение.
И "Маминото детенце", и "Немили-недраги":
А) пресъздават достойния житейски финал на част от своите герои
Б) проследяват в сюжетното действие духовното израстване на млад и достоен българин
В) разказват чрез проявите на главните герои за градивни житейски уроци, които едно поколение предава на друго
Г) имат за водеща тема темата за житейския избор
2 точки

Отговори
Задачи 1 - 35.
1В, 2Г, 3А, 4Б, 5В, 6Б, 7В, 8В, 9В, 10В, 11Г, 12Г, 13Г, 14В, 15Г, 16А, 17Б, 18А, 19А, 20Б, 21Б, 22А, 23Б, 24Б, 25А, 26Б, 27А, 28Б, 29Г, 30В, 31Г, 32А, 33А, 34А, 35Г.

източник:Стандарт
_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Чет Мар 15, 2007 1:23 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Първите въпроси носят само точка

В поредицата си, свързана с кандидатгимназиалните изпити, днес "Стандарт" ви предлага тестове по математика, създадени от преподавателката в школа "Арете" Виолета Котиркова.
От идната седмица ще започнем да публикуваме варианти за трансформиращ преразказ от името на герой или неутрално лице, както и тестове с повишена трудност, които указват, че отговорите съответстват на шестица.
В инициативата на "Стандарт" ще се включат и преподаватели, които са получили награди за тестовете си от МОН.
Стандарт нюз



_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Пет Мар 16, 2007 2:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Гимназисти броят местоимения в теста

Днес школа "Веди" предлага своя втори тест по български език и литература, съдържащ 50 въпроса. Тестовите задачи са обвързани с учебно-изпитната програма за кандидатстване след VII клас. Четиридесет от тях са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е верният. Десет от въпросите са със свободен отговор. Въпросите се оценяват с 1 или 2 точки. Броят точки за всеки въпрос е отбелязан в скоби след отговора на съответния въпрос. Тестовите задачи са апробирани в курсовете на "Веди". Автор на теста е Елена Митева.

В коя от маркираните думи в изречението е допусната правописна или граматическа грешка?
1. Листопадът (1) е сезонно (2) явление, при което през есента листата на широколисните (3) дървета променят цвета (4) си и падат.
А) 2 Б) 3 В) 4 Г) 1
2. Едри трендафили разпръсваха (1) упоителен мирис (2), над обръча (3) от крепостни стени се разтилаше (4) дълбоката синева на ясното небе.
А) 1 Б) 2 В) 3 Г) 4

Общо условие за задачи 3 - 5.
Кой ред съдържа правописна грешка?
3. А) Средна Гора
Б) Долни Дъбник
В) Горна Оряховица
Г) Нова Загора
4. А) Черноморски плаж
Б) Черноморско крайбрежие
В) черноморски хотел
Г) Черно море
5. А) Българско Възраждане
Б) Манасиева хроника
В) средновековен ръкопис
Г) Лондонско евангелие

6. В кое от изреченията е допусната грешка при членуването?
А) Той постоя в празната кухня, докато кипне чаят.
Б) Чистият кристал на венецианското огледало отрази бледият му профил.
В) Последва пътниците към мястото, където чакаше самолетът.
Г) Това доведе бедния човек до умиление.

7. В кое от изреченията НЕ е допусната пунктуационна грешка?
А) Ще дойде, само защото му се извини.
Б) В ранното, петъчно утро тя се събуди с великолепно настроение.
В) Бързо си тръгна, като забрави нещата си.
Г) Тяхното кротко и чудно сияние притискаше мрака към земята, и Монката не можеше да види ни полето, ни селото, ни пътя.

8. В кое от изреченията е допусната пунктуационна грешка?
А) Дебелият сняг, който падна през нощта на последния ден на Божик, не се вдигна до края на Голям Сечко.
Б) В читалището много хора се бяха струпали и пред вратата отвън и по стълбата към горния етаж.
В) В мълвата и одумките, които се разнасяха из целия град, имаше и жесток присмех, и високомерен гняв, и много лицемерие.
Г) Научих, че заминаваш, и веднага дойдох.

9. В кое от изреченията НЕ са употребени еднородни части?
А) Най-малката непредвидливост, най-малката грешка можеха да бъдат съдбоносни.
Б) Всяка нова песен и всеки нов вик го караха да изтръпва.
В) Едри мраморни стълбове подпираха сводовете.
Г) Не виждаше вече друг изход, друго спасение.

10. В кое от изреченията има правописна грешка?
А) Те се прибраха вкъщи призори.
Б) Нено е непрекъснато потискан от властния характер на чорбаджийката.
В) Героите са ръководени от подтика си да сторят добро.
Г) В образа на героинята са въплатени най-прекрасните черти на българката от епохата на Българското възраждане.
11. В кое от изреченията НЕ е употребено съставно глаголно сказуемо?
А) Това може да го стори друг.
Б) Трябваше да му го съобщи много внимателно.
В) Взе да се оглежда неспокойно.
Г) Не пожелаха да говори в своя защита.

12. Кое от изреченията НЕ е просто?
А) Църквата не можеше да побере толкова много хора.
Б) Трябва да му помогнат на всяка цена.
В) Изчакваха да привършат всички с теста.
Г) Той спря да говори.

13. Каква синтактична служба изпълнява подчертаната дума в изречението?
Вчера присъствахме на представянето на новия им албум.
А) подлог
Б) несъгласувано определение
В) съгласувано определение
Г) непряко допълнение

14. В кое от изреченията е употребено несъгласувано определение?
А) Приказката попадна в съзнанието на преспанци като ярък лъч.
Б) Бавно заглъхна сватбената песен.
В) Откъм воденицата веднага се понесоха весели и игриви звуци.
Г) Повикаха в общината най-добрите майстори.

Общо условие за задачи 15 - 16.
Каква синтактична служба изпълнява подчертаната дума в изречението?
15. Той си дойде вкъщи разтревожен.
А) сказуемно определение
Б) несъгласувано определение
В) обстоятелствено пояснение
Г) съгласувано определение
16. Те слушаха прехласнати бистрото и' чуруликане.
А) обстоятелствено пояснение
Б) сказуемно определение
В) съгласувано определение
Г) несъгласувано определение

Общо условие за задачи 17 - 18.
В кое от изреченията е допусната пунктуационна грешка?
17. А) Високият хълм, който Етър заграждаше вдясно от Трапезица беше обвит с нов могъщ крепостен пояс.
Б) Злото и доброто се преливаха и се месеха в една приятна измама.
В) Жарта, която лъхаше от напечените скали, правеше стоенето в града непоносимо.
Г) Издигат се все по-нависоко, кръжейки, а аеродрумът вече е като миниатюрна детска играчка.
18. А) Шумът на воденицата като че ли се засили.
Б) Весело звънче кротко и равномерно дрънкаше, и пееше като щурче из свежия въздух.
В) Върнах се само за да си почина.
Г) Той бързаше, за да съобщи новината.

19. Кое от изреченията е сложно съчинено разнородно?
А) Момчил остана дълго още там, гледайки замислено подир отдалечаващата се лодка и мислейки за случилото се.
Б) Мечтите на Неновица са свързани с парите, жалки са, предизвикват присмех и у автора, и у читателя.
В) Щеше да потърси по-красноречиви доказателства, щеше да говори отново с тях или в противен случай ще претърпи поражение.
Г) Тя се върна, остави багажа в коридора и се отправи към телефона.

Общо условие за задачи 20 - 21.
Кое от изреченията се различава по състав от останалите?
20. А) Тази жена я плашеше със своята строгост, с приказките си, с вярата си.
Б) Из кривите селски улици заскърцаха коли, загълчаха орачи и настана тишина и предпразничен покой.
В) Влизат, поздравяват, а никой не им отговаря.
Г) Наистина ли не чува този човек, или се преструва?
21. А) Вятърът свистеше между клоните и брулеше листата.
Б) Майката шеташе, подканяше челядта, но все нещо и` тегнеше.
В) Старецът вървеше приведен, слушаше го умилено и мълчаливо от време на време пипаше елека си.
Г) Пред иконите трептяха бледи кандила и тайнствено осветяваха умилените и страдалчески лица на светците.

22. В кое от изреченията е използван глагол в минало неопределено време?
А) Гласът му бе горещ и тръпен.
Б) Не можеше да си прости слабостта, която бе проявил.
В) Войските му щяха да го напуснат.
Г) Спуснала се е по подвижния мост.

23. В кое от изреченията е употребен глагол в минало предварително време?
А) В полите на Трапезица се бе събрала огромна тълпа.
Б) Тя бе отговорна за случилото се.
В) Лъжата щеше да остане завинаги между тях.
Г) Мария раздаде всичко на бедните.

24. В кое от изреченията е употребен страдателен залог?
А) Те се разхождаха през целия следобед.
Б) Обектът се посещава вече от няколко комисии.
В) Той се изказа много убедително.
Г) Обадихме се в пощата заради повредата.

25. В кое от изреченията НЕ е употребено приложение?
А) Езерото Сребърна е под защитата на екологични организации.
Б) Вчера бях на гости у вуйчови.
В) Ходи ли до леля си Ина?
Г) Шапката невидимка помогнала на момчето да излезе от заплетената ситуация.

Общо условие за задачи 26 - 27.
Колко местоимения са употребени в изречението?
26. Един ден всички ще видят последиците, но никой няма да признае грешките си.
А) 3 Б) 4 В) 1 Г) 2
27. На един метър от тях те видяха нещо, което блестеше.
А) 5 Б) 3 В) 4 Г) 2

28. В кое от изреченията е допусната неправилна употреба на местоимение?
А) На никой не доверих тайната си.
Б) Не го видя никой.
В) Колебаех се на кого да съобщя.
Г) Кой се обади?

29. Кое от изреченията е сложно съставно?
А) Смелото момче улови двата коня за юздите, силно им викна, удари ги с камшика си.
Б) Оставиха смелото момче да вземе преднина.
В) Пратениците паднаха на колене, изричайки поздрави и благословии.
Г) Звездобройци, певци, лекари, монаси гъмжаха от сутрин до вечер из тоя град, чакайки реда си.

30. Кое от изреченията е сложно съчинено?
А) Двете момчета внезапно и бързо израснаха.
Б) Когато корабът се откъсна от брега, задуха благоприятен южен вятър.
В) Отрядът копиеносци се спусна по следите на беглеца, който летеше по посока на Света гора.
Г) Той сам съчиняваше стихове и прелистваше книгите на древните.

31. Кое от твърденията НЕ е вярно?
Приложението:
А) се изразява със съществително име
Б) пояснява съществително име
В) стои задължително след поясняваната дума
Г) е второстепенна част на изречението

32. В кой от цитатите НЕ присъства фразеологизъм?
А) "Не оставай момичетата да седят и да лапат мухите."
Б) "... дружил само с ония казанлъшки "мамини чедица", които спали да пият, яли да пият и живели да пият."
В) "... когато естествоизпитателят видял майка си, която вървяла по дворът и влязла в зимникът, той изскокнал от стаята ..."
Г) "... погледнала на синът си, който стоял пред нея ни жив, ни мъртъв ..."

33. Посочете вярното твърдение.
И "Маминото детенце", и "Немили-недраги" в началните си две глави:
А) говорят за откритата враждебност на обществото към главните герои
Б) пресъздават сцени от ежедневието на героите, акцентиращи върху бездейния, саморазрушаващ начин на живот
В) говорят за общочовешки ценности, изповядвани от главните герои
Г) поставят темата за диалога между поколенията

34. Посочете вярното твърдение.
Четвърта глава на Каравеловата повест "Маминото детенце":
А) представя авторитетната родителска позиция на Нено чорбаджи;
Б) говори за конструктивен семеен диалог;
В) пресъздава обичайна за семейството на главните герои обстановка;
Г) говори за пагубни заблуди на чорбаджиите относно избора им на начин на живот.
35. Чертата, която отличава Нено и Неновица от Николчо, е:
А) сребролюбието
Б) властолюбието
В) порочната спестовност
Г) лицемерието

36. Кои от думите принадлежат на Неновица?
А) "Добре би било да не плащаме на работниците. Сяка година би ни оставали по десет хиляди гроша."
Б) "Знаеш ли ти как се печелят парите?"
В) "Не оставяй момичетата да седят и да лапат мухите. Парици им се плащат. Удряй."
Г) "Да ми кажеш де си дянал майчините си пари и много ли са били тия пари."

37. В кой от цитатите НЕ присъства ирония?
А) "...Николчо останал в разсадникът на образованието да срича и да събира ум и разум."
Б) "...но млекопитающето се Нищо, което не очаквало подобна бомбадировка, шавнало и чорбаджийското дете паднало на земята. Произлязла доволно живописна сцена. Измаменият герой изревал като заклан, хванал Нищото за ръката и захапал го за палецът дотолкова изкусно, щото доволно голямо количество ктъв влязла в устата му и почугуркала по брадата му."
В) "...той отишъл при ратайкините, казал им да работят по-сърчено, изгледал по-старите кръвнишки ..."
Г) "...голямата лебеница с помощта на малката му заповядала да се върне и да приеме още няколко мъдри съвети и наставления."

38. Посочете вярното твърдение.
Бунтовникът от стихотворението "На прощаване":
А) избира пътя на борбата, приема като равностойни и двете възможности - да загине или да стане свидетел на раждането на свободата
Б) приемайки пътя на борбата, е ръководен единствено от лични подбуди, свързани със семейството
В) е убеден, че ще има безрезервната подкрепа на всички свои съвременници
Г) ще получи признателността на следващите поколения

39. Кои от думите на Странджата НЕ са от знаменитата му реч в III глава на повестта"Немили-недраги"?
А) "Народ без жертви не е народ."
Б) "Пари ли? Пари не щем, за пари не сме проливали кръвта си."
В) "Ах, сладка е смъртта за отечеството!"
Г) "Ние се жертвуваме за свободата на България."

40. Кой от цитатите НЕ присъства във финалната глава на Вазовата повест "Немили-недраги"?
А) "Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?"
Б) "Остана жив само Македонски, комуто единадесетте рани заздравяха и дясната ръка изсъхна."
В) "Тъй свършваха тогава предтечите на зорницата на българското освобождение."
Г) "...и тоя лев от Стара планина, и тоя герой на Гредетин трепери сега пред гласа на грубия писар..."

41. Какъв вид троп е подчертаната дума?
"И те ходеха често на брега на Дунава и гледаха зелените хълми на България. На, тя е там, усмихва им се, вика ги, говори им, показва им небето си, показва им огнищата им, възпоминанията им, мечтите им."
...
42. Как нарича себе си лирическият герой от стихотворението "На прощаване" във финалното четиристишие на творбата?
...
43. Посочете цитата от задача 39, свидетелстващ за контрастна житейска позиция на тази, изразена чрез цитатите в задача 36.
...
44. Назовете изразното средство:
Изопачаване (заостряне) на някои белези от образа.
...
45. Прочетете текста.
"Не с по-малко любопитство и внимание слушаше и най-младият от всичките, лапак с фес. Той зяпаше в устата на разказвача и ловеше жадно всяка негова дума, а когато се обадеше и старият, вниманието му се преобръщаше на благоговение. Той впиваше вторачено очите си в жълтото и измахнато лице на стария хъш, гледаше как се свива набърченото му от рани и трудове чело. Това двайсетгодишно момче имаше всичките черти на невинността и ентусиазма. Син на един свищовски търговец, той бе зарязал тайно магазията на баща си и с парахода беше пристигнал тази вечер. Защо? И той сам не знаеше. Той просто беше оставил бащината си магазия, защото му беше омръзнало това тихо, сигурно и егоистично съществуване, което беше монотония. Мечтател, идеалист, ветреник - той искаше да вкуси от сладостта на неизвестното и новото. Като притурим, че той беше написал и напечатал тайно вече цяла патриотическа поема, ще разберем лесно защо беше забравил да вземе и пари за разноски." Посочете глаголите от текста, говорещи за емоционалния начин, по който новият посетител възприема разговора.
...
46. Каква синтактична служба изпълнява подчертаната дума в изречението?
От върха се понесе тихо черковният глас на дървеното клепало.
...
47. С каква част на речта е изразено обстоятелственото пояснение за начин от предходната задача?
...
48. Каква синтактична служба изпълнява подчертаната дума в изречението?
Шумът на реката се чуваше по-ясно.
...
49. Каква част на речта е подчертаната дума в изречението?
Малко по-късно от единия край на поляната се вдигна високо във въздуха стълб от пушек.
...
50. Каква синтактична служба изпълнява подчертаната дума в изречението?
Тя със смирение изслуша молитвите.
...




Отговори. 1Б(1), 2Г(1), 3А(1), 4А(1), 5А(1), 6Б(1), 7В(2), 8Б(2), 9В(1), 10Г(1), 11Г(1), 12В(2), 13Б(2), 14А(2), 15А(1), 16Б(1), 17А(2), 18Б(2), 19В(2), 20А(2), 21Б(2), 22Г(2), 23А(2), 24Б(2), 25Б(1), 26Б(2), 27В(1), 28А(1), 29Б(2), 30Г(1), 31В(2), 32В(1), 33Г(2), 34Г(1), 35В(1), 36А(1), 37В(1), 38Г(1), 39В(1), 40В(1), 41 синекдоха (2), 42 "сиромах" (1), 43 "Пари ли? Пари не щем, за пари не сме проливали кръвта си ..." (2), 44 карикатура (1), 45 "зяпаше", "ловеше", "впиваше", "преобръщаше" (2), 46 подлог (2), 47 наречие (2), 48 определение (2), 49 наречие (2), 50 обстоятелствено пояснение (2).

Стандарт нюз
_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Вто Мар 20, 2007 4:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Задача се решава за 3 минути и половина

"Стандарт" продължава да публикува изпитни тестове за кандидат-гимназисти, изготвени от водещи частни школи, издателства и преподаватели в основни и средни училища. Днес публикуваме изпитен тест на издателство "Веди", изготвен от директорката Донка Гълъбова.
Въпросите от него носят различен брой точки, затова според Гълъбова трябва да се внимава дали да избереш три по-трудни задачи, които ти гарантират повече точки, или 10 лесни за същото време.
Изчислено е, че една задача отнема на ученика 3,6 минути съобразно времето на изпита, затова внимавайте при избора трудно или лесно.






Отговори.
1В, 2А, 3Г, 4А, 5Г, 6Г, 7В, 8Г, 9Г, 10Б, 11. 1, 12. 2, 13. 2, 14. 48, 15. 2, 16Б, 17Б, 18А, 19А, 20Г, 21А, 22А, 23Б, 24В, 25Г, 26,В, 27А, 28В, 29В, 30Г, 31Г, 32В, 33Б, 34Г, 35Б, 36В, 37Б, 38В, 39В, 40А, 41А, 42Г, 43Б, 44Г, 45В, 46. 12, 47. 63, 48. 8, 49. 364, 50. 42.
_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Чет Мар 22, 2007 3:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Внимавайте с правописа

Вестник "Стандарт" публикува поредната част от поредицата си с изпитни тестове. Този път те са подготвени от преподавателката в школа "Софроний" Ангелина Миркова. Госпожа Миркова е преподавател с над 20 години стаж, а в последните десет е неизменен лектор на "Софроний. Тя съветва да внимавате с правописа на думите в теста и с езиковите нюанси. Утре очаквайте теста по математика на "Софроний", предназначен предимно за мислещи деца, които искат да изкарат отличен.

Снежният леопард е известен и с местното име ирбис. Смятат го за най-красивия представител на семейството на котките. Има гъста, пухкава, снежнобяла козина, нашарена с едри черни петна. Лапите му са широки - за да не затъва в снега. Очите му са светли, а опашката - по-дълга от тази на повечето котки.
Снежният леопард е изключително гъвкав и умее напълно безшумно да се приближава до плячката - обикновено това са зайци, лалугери, козирози и други копитни бозайници. Когато се наложи, прави скокове с дължина до 15 м. Днес снежният леопард е едно от най-редките животни на планетата и е поставен под най-строга защита. (Въпроси 1-5)
1. Коя е темата на текста?
а/ опазване на редки животински видове
б/ снежният леопард
в/ видове котки
г/ местообитание на зайците
2. Кое от следните твърдения е вярно според текста?
а/ Снежният леопард е сред най-разпространените котки.
б/ Приближава се с шумно ръмжене към жертвата. в/ Снежният леопард има къса, пухкава опашка. г/ Прави скокове с дължина до 15 метра.
3. Кое от следните твърдения не е вярно според текста?
а/ Снежният леопард е известен и с името ирбис.
б/ Има гъста, пухкава козина.
в/ Лапите му са малки и изящни.
г/ Изключително гъвкав и безшумен е.
4. Снежният леопард е въведен в петото изречение чрез:
а/ притежателно местоимение
б/ лексикално повторение
в/ показателно местоимение
г/ съществително нарицателно име
5. В изречението Снежният леопард е изключително гъвкав сказуемото е:
а/ съставно именно
б/ съставно глаголно
в/ просто
г/ сложно глаголно време
6. В кой от редовете не е допусната правописна грешка?
а/ незная
б/ не надейно
в/ не довиждам
г/ ненавиждам
7. В кой от редовете е допусната правописна грешка?
а/ носят
б/ пишът
в/ четат
г/ ходят
8. Отбележете сгрешената дума.
След отеглянето (А) на нашествениците (Б) Симеон си дал вид, че е готов да се отзове (В) на мирното предложение на византийския (Г) император.
9. Коя от подчертаните думи е грешна?
В цялото (А) вазово (Б) творчество можем (В) да проследим пламенната (Г) обич към България.
10. Открийте вярно написаната дума в следното изречение:
Тръгвайки (А) към Русчук, хъша (Б) усъзнава (В), че е настъпил момента (Г) да докаже, че е достоен за доверието на другарите си.
11, 12. При коя от двойките думи отношението е същото като при посочената с условието двойка.
11. учител - клас
а/ водач - ято
б/треньор - отбор
в/ група - участник
г/ колегия - говорител
12. орхидея - растение
а/ храст - роза
б/ море - океан
в/ папрат - дърво
г/ лисица - хищник
13,14. Открийте невярното твърдение.
13. Метафората е тропа, при която черти на един предмет се пренасят върху друг въз основа на прилика или сходство. Тя може да бъде:
а/ съществително име
б/ местоимение
в/ прилагателно
г/ глагол
14. Литературният образ е изображение на:
а/ лица
б/ природна картина
в/ обстановка
г/ действие
15. Най-малката езикова единица, носител на някакво значение, е:
а/ сричката
б/звукът
в/ морфемата
г/ думата
16. Танталови мъки означава:
а/ да се трудиш неуморно
б/ да бъдеш съвсем близо до желаното, но то да остава недостъпно
в/ да се измъчваш от угризения на съвестта
г/ много трудно да постигаш това, към което се стремиш
17. Да живееш като птица божия, означава да бъдеш:
а/ безотговорен
б/ безгрижен
в/ изложен на опасност
г/ отстрелян
18. Съставното именно сказуемо се състои от спомагателен глагол плюс:
а/ съществително име
б/ местоимение
в/ числително име
г/ прилагателно име
Посочете неверния отговор.
19. Посочете колко определения има в следното изречение: В клоните на дървото жужаха неуморно работливи пчели.
а/ две
б/ три
в/ едно
г/ нито едно
20. В кое от следните изречения има сказуемно определение:
а/ Пролетни ниви развълнувано се люлееха.
б/ Ученикът се изправи притеснен пред дъската.
в/ Хълмът се издигаше застрашително над селото. г/ Вълнуващи песни се носеха в славеевата гора.
21. Какви са подчертаните думи в изречението:
Очакваха с благоговение царското благоволение.
а/ синоними
б/ антоними
в/ пароними
г/ омоними
22. Спрежение на глаголите откриваме в следните форми в сегашно време:
а/ първо лице
б/ второ лице
в/ трето лице
г/ без значение
23. В кое от изречението има еднородни части?
а/ Пъстри, блестящи багри радваха очите ми.
б/ В двора се гонеха пет весели кутрета.
в/ В подножието на планината около обяд изгряваше слънце.
г/ С радост показах отличната оценка на родителите си.
24. Кое от следните изречения е правилно пунктуационно?
а/ Очите й, големи и сини гледаха доверчиво.
б/ В края на селото, близо до кладенеца, се издигаше старата църква.
в/ Връщайки се у дома открих неканени гости.
г/ Вълчицата снишавайки се зад храста, продължаваше да дебне.
25. В кое от следните изречения е допусната пунктуационна грешка?
а/ Дърветата, които издигаха върховете си до небето, и храстите се огъваха под напорите на вятъра.
б/ Връщайки се от екскурзия, с радост видяхме, че кестенът в двора се е раззеленил.
в/ Мама тате и аз отидохме на кино.
г/ С радост научавам, че проектът, който направих, е одобрен.
26. В кое от изреченията е допусната грешка?
а/ Живея на улица "Черковна".
б/ Театър "Иван Вазов" е реставриран.
в/ Булевард "Янко Сакъзов" е оживена пътна артерия.
г/ Улица "Неофит Рилски" се намира в центъра на София.
27. Съществуването на Нено и Неновица в повестта "Маминото детенце" е:
а/ разумно
б/ полезно
в/ безсмислено
г/ изпълнено с веселие
28. Любен Каравелов изгражда образа на учителя като го:
а/ критикува
б/ осмива
в/ възхищава му се
г/ иронизира го
Посочете неверния отговор.
29. Носител на народните добродетели в повестта "Маминото детенце" е:
а/ Пенка
б/ Иван
в/ бащата на Пенка
г/ Неновица
30. Виновници за пропадането на Никола от повестта "Маминото детенце" са:
а/ родителите
б/ приятелите
в/ жена му
г/ учителят
Посочете неверния отговор.
31. В поемата "На прощаване" от Христо Ботев лирическият герой е:
а/ хайдутин
б/бунтовник
в/ революционер
г/ въстаник
32. Причините, поради които бунтовникът поема по пътя на борбата, са:
а/ участта на прокудените млади хора
б/ съчувствието към близките
в/ почитта към традицията
г/ обичта към народа
Посочете неверния отговор.
33. Лирическият герой от поемата "На прощаване" иска от братята си:
а/ да останат при майка си
б/ да намерят оръжието му
в/ дето срещнат душманин
с куршум да го поздравят
г/ силно да любят и мразят
Посочете грешния отговор.
34. Повестта "Немили-недраги" е:
а/ Израз на Базовото съчувствие към тежкия живот на хъшовете.
б/ Картина на безрадостно съществуване.
в/ Възхвала на живота в чужбина.
г/ Начин да запознае читателите с историческата съдба на имиграцията в Румъния преди Освобождението.
Посочете неверния отговор.
35. Интериорът на кръчмата на Странджата говори за:
а/ бедност
б/ патриотизъм
в/ стремеж към лукса
г/ неравностойното положение на собственика в богатия румънски град
Посочете верния отговор за въпроси 36 и 37.
36. Лицата на хъшовете носят следите на:
а/ мизерията
б/ преждевременно остаряване
в/ на въодушевление
г/ начина им на живот
37. Прототип на Бръчков е:
а/ Васил Левски
б/ Иван Вазов
в/ Христо Ботев
г/ измислен образ е
38. Думите "твой син" са изречени от:
а/ Бръчков
б/ Странджата
в/ Македонски
г/ Попчето
39. Македонски преминава Дунава на:
а/ 20 февруари
б/20 март
в/ 20 май
г/ 20 януари
40. В края на повестта жив остава само:
а/ Бръчков
б/ Македонски
в/ Попчето
г/ Хаджията
41. Одата "Опълченците на Шипка" е израз на:
а/ Базовото преклонение пред подвига на опълченците
б/ укор към съвременниците на поета
в/ забележителен образец на художествено майсторство
г/ елегия, защото е пропита с чувство на възмущение
Отбележете грешния отговор.
42. Стихът "... едно име ново, голямо, антично" съдържа:
а/ литота
б/ оксиморон
в/ хипербола
г/ синекдоха
43. Боецът, изрекъл думите грабвайте телата, е представен в одата чрез:
а/ съществително име
б/ прилагателно име
в/ неопределително местоимение
г/ показателно местоимение
44. Стиховете идат като тигри/бягат като овци разкрива:
а/ кръвожадността и паническия страх на турците
б/ смелостта и смирението
в/ контраст между нападатели и бранители
г/ решимостта за победа
45. Ретроспекция означава:
а/ забавяне на действието
б/ връщане назад във времето
в/ скок напред във времето
г/ ускоряване на повествованието
46. Завръзката на разказа "Една българка" е поставена в/във:
а/ първа
б/ втора
в/ пета
г/ шеста част
47. Баба Илийца помага на бунтовника, водена от:
а/ майчинска доброта
б/ християнската си вяра
в/ революционна убеденост
г/ милосърдие
48. Мотивирано от страха в разказа "Една българка" не е поведението на:
а/ лютибродчанките
б/ отец Евтимий
в/ ладияря
г/ Ботевия четник

Отговори
1-б, 2-г, 3-в, 4-а, 5-а, 6-г, 7-б, 8-а, 9-б, 10-а, 11-б, 12-г, 13-б, 14-г, 15 - в, 16-б, 17 - б, 18- -б, 19 - а, 20 - б, 21 - в, 22 - в, 23 - ь, 24 - б, 25 - в, 26 - б, 27 -в, 28 - в, 29 - г, 30 - в, 31 - в, 32 - в, 33 -а, 34- в, 35 -в, 36 - б, 37 - в, 38 - а, 39 - в, 40 - б, 41 - г, 42 - в, 43 - в, 44 - а, 45 -б, 46 - б, 47 - г, 48 - г
_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Чет Мар 22, 2007 4:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Тест само за отличници

Живка Андреевска
Всеки ден от вторник до петък "Стандарт" представя тестове, подобни на които могат да се паднат на изпита, предложени от известни частни школи и родни издателства. Днес на ред е тестът по математика на частна школа "Софроний", предоставен от преподавателката и шеф на школата Живка Андреевска. Този път г-жа Андреевска е подготвила леко усложнени задачи във втората част на въпросника, тъй като именно те стимулират мисленето и носят оценка отличен. "Ако децата успеят да решат задачите след 20-и номер, значи са се научили на математическо мислене, могат да отсяват важното от маловажното и не би трябвало да ги притеснява тестът на министерството", твърди г-жа Андреевска. Така че тест №2 е проверката за отличници.







_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Пет Мар 23, 2007 2:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Капанът е в последните въпроси

"Стандарт" публикува поредици от кандидатгимназиални тестове, които ще помогнат на децата ви да се подготвят за изпита за елитни гимназии. Днес публикуваме втората част от въпросите на издателство "Просвета", свързани с изпита по литература. Това са темите, които се оценяват с повече от 1 точка. Изготвени са от редактора Венцислав Божинов. От идната седмица ще публикуваме указанията на школа "Иванови". В указанията ни ще се включат и издателство "Архимед", както и издателство "Ученически свят".


26. Каква служба в изречението изпълняват подчертаните еднородни части?

Жените и децата заедно се спуснаха към малката врата на църквата.
(Отговора запишете в листа за отговори.)

27. Какъв вид местоимения са употребени в изречението?

Каквото надробя, това ще сърбам.
а) едно относително и едно обобщително местоимение;
б) едно относително и едно показателно местоимение;
в) едно въпросително и едно показателно местоимение;
г) едно въпросително и едно обобщително местоимение.

28. Допълнете изречението така, че да е вярно твърдението.

Подчинително са свързани простите изречения в състава на...
а) простото разширено изречение;
б) сложното съставно изречение;
в) сложното съчинено изречение;
г) безличното изречение.

29. Каква е синтактичната служба на подчертаната дума? (Отговора запишете в листа за отговори.)

Селянката чевръсто скочи в ладията и седна до ладияря.

30. Каква е синтактичната служба на подчертаното словосъчетание?

В произведението са откроени идеите на автора.
а) непряко допълнение;
б) пряко допълнение;
в) несъгласувано определение;
г) обстоятелствено пояснение.

31. Къде НЕ е допусната пунктуационна грешка?

а) Замислен, Моканина се върна при овцете си и се залови отново за цървулите, които правеше от нещавена конска кожа.
б) Той не се боеше от смъртта, защото беше мислил за всичко през живота си, и беше се приготвил за нея.
в) Той я обичаше както беше обичал всичките си деца, но тя беше хубава и нейният образ се сливаше с образа на първата му жена.
г) Той не умря, защото, както сам казваше смъртта не дохожда, когато я чакаме, а когато най-малко й се надяваме.

32. Свържете изреченията в логическа последователност, така че да се образува логически и граматически свързан текст.

Като стигнаха до шосето, майката - жълта и сломена от теглото жена - още отдалеч загледа мъжа си, като че искаше по лицето му да познае какво е научил. (1) Той стана да си ходи. (2) Момичето още стоеше обърнато настрана и гледаше лястовичките по жицата. (3) Трогнат, Моканина също стана да ги изпроводи и да види момичето. (4)
а) (1), (2), (3), (4)
б) (2), (4), (1), (3)
в) (3), (1), (2), (4)
г) (4), (2), (1), (3)

33. В кой ред НЕ се съотнасят вярно цитат и литературно произведение?

а) "Щото се печели лесно, то се и харчи лесно." - "До Чикаго и назад"
б) "Славата му дивна, като някой ек" - "Опълченците на Шипка"
в) "И всички тия ластовички пеят, подскачат, смеят се..." - "Маминото детенце"
г) "...аз слушах вълшебните приказки на пастирите" - "Ангелинка"

34. Къде трябва да се постави запетая в изречението?

Криво-ляво ти си готов (1) излизаш из каютата си (2) като се подпираш ту о едната (3) ту о другата стена (4) качиш се като замаян по стълбата и ето те в салона.
а) в (1) и (4)
б) в (1), (2), (3) и (4)
в) в (1), (2) и (3)
г) в (1), (3) и (4)

35. Какво разкриват художествените детайли в описанието на Бръчков?

Очите на Бръчков светеха, бузите пламтяха, цялото му тяло се тресеше от възторг.
а) социално положение;
б) душевно състояние;
в) физическа характеристика;
г) нереална действителност.

36. В кой от редовете е спазена вярната последователност на основните елементи на сюжета?

а) завръзка, експозиция, разгръщане на действието, кулминация и развръзка;
б) експозиция, завръзка, кулминация, разгръщане на действието и развръзка;
в) експозиция, завръзка, разгръщане на действието, кулминация и развръзка;
г) експозиция, развръзка, разгръщане на действието, кулминация и завръзка.

37. Кой от термините е излишен?

а) метафора
б) интуиция
в) метонимия
г) анафора

38. Посочете реда, в който литературните термини са невярно обяснени.

а) хипербола - преувеличение
б) метафора - пренасяне
в) антитеза - противопоставяне
г) метонимия - възхваляване

39. Кое от следните изречения е част от епилога на повестта "Немили-недраги"?
а) "Бедни, бедни Македонски!"
б) "Братя, работите са важни."
в) "Вечерта на представлението скоро дойде..."
г) "Тая кръчма беше една дълбока изба..."

40. Определете тезата в откъса от "Маминото детенце".

А Николчо все расъл и расъл. Гюловата ракийка, която била изпиена от него в градината, имала такова чудно влияние на неговата натура, щото после тоя знаменит ден той добил воля да продължи захванатото дело с особена енергия и да докаже на своите родители, че техните спестени капитали няма да му преседнат... Най-напред Николчо се постарал да си намери другари, защото даже и казанлъшката гюлова ракия изисквала весели компании и сладки беседи.
a) За разлика от родителите си Николчо е енергичен млад човек.
б) С помощта на приятелите си Николчо увеличава семейното имане.
в) Погрешното възпитание дава рано или късно своите лоши резултати.
г) Гюловата ракия помага на Николчо да бъде пестелив и умерен.

41. Стихът от одата "Опълченците на Шипка": Върхът отговори с други вик: ура!, е пример за:

а) анафора;
б) антитеза;
в) синекдоха;
г) хипербола.

42. Каква фигура представляват цитираните стихове:

...едно име ново, голямо, антично, / като Термопили славно, безгранично?
а) антитеза;
б) градация;
в) инверсия;
г) реторичен въпрос.

43. Кой от следните моменти може да се определи като кулминация в сюжета на разказа "Една българка"?
а) срещата на баба Илийца с Хасан ага;
б) срещата на баба Илийца с бунтовника;
в) прострелването на Джамбалаза;
г) борбата на баба Илийца за освобождаване на ладията.

44. Към коя част от сюжета на "Една българка" принадлежат следните изречения?

Илийца е умряла отдавна. Но полуумрялото дете оживя и сега е здрав левент и се нарича майор П.
а) към развръзката;
б) към експозицията;
в) към епилога;
г) към завръзката.

45. С възклицанието Ти си луда! към баба Илийца се обръща:

а) Хасан ага;
б) ладиярят;
в) бунтовникът;
г) калугерът.

Прочетете откъса и изпълнете задачи 46. - 48. вкл.

Нека носим йоще срама по челото,
синила от бича, следи от теглото;
нека спомен люти от дни на позор
да висне като облак в наший кръгозор;
нека ни отрича исторьята, века,
нека е трагично името ни; нека
Беласица стара и новий Батак
в миналото наше фърлят своя мрак;
нека да ни сочат с присмехи обидни
счупенте окови и дирите стидни
по врата ни още от хомота стар;
нека таз свобода да ни бъде дар!

46. От кое произведение е откъсът?

а) "Българският език"
б) "Опълченците на Шипка"
в) "Немили-недраги"
г) "На прощаване"

47. Кое от посочените изразни средства НЕ откривате в текста?

а) синекдоха;
б) анафора;
в) антитеза;
г) градация.

48. Кое от следните твърдения е вярното продължение на изречението?

Цитираният откъс представя...
а) справедливия упрек на автора към миналото ни;
б) ироничното отношение на автора към историята ни;
в) разбирането на автора за героичната ни история;
г) пасивното отношение на автора към историята ни.

49. Посочете излишното.

а) Термопили
б) Шипка
в) Батак
г) Браила

50. Каква е вярната подредба на стиховете?

1) "и пак се завръщат; българи орловци"
2) "насипи налитат и падат, и мрът"
3) "идат като тигри, бягат като овци"
4) "пушкалата екнат. Турците реват"
а) 4), 2), 3), 1)
б) 2), 4), 3), 1)
в) 2), 4), 1), 3)
г) 1), 2), 3), 4)

Отговори
26 еднородни подлози, 27б, 28б, 29 обстоятелствено пояснение за начин, 30в, 31а, 32б, 33а, 34б, 35б, 36в, 37б, 38г, 39а, 40в, 41в, 42б, 43г, 44в, 45г, 46б, 47а, 48в, 49г, 50а.


В теста на школа "Софроний" от вчера заради техническо несъответствие при прехвърлянето на символите три от задачите са излезли с неточни условия. В 19 задача въпросителната трябва да се чете като по-малко или равно, а в 26-и и 27-и въпрос - като перпендикуляр.
_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Сря Мар 28, 2007 1:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Школа “Иванови” е фабрика за отличници

"ФАБРИКА ЗА ОТЛИЧНИЦИ”, "ШКОЛА ЗА ШАМПИОНИ”, "ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ТАЛАНТИ” - това са само някои от имената с които е известна школа "Иванови”. Години наред родители, които искат децата им да станат част от интелектуалния елит на столицата, правят всичко възможно да попаднат в "Отбора на победителите”.
"Стандарт" единствен успя да осигури за читателите си част от рецептата на успеха на школа "Иванови”, която години наред доказва, че е безспорен лидер в умението да обучава децата да учат ефективно.







_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Вто Апр 03, 2007 5:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

И най-лесният текст крие капани

От месец насам "Стандарт" предлага на седмокласниците примерни тестове от известни български издателства и преподаватели в частни школи. Днес за първи път в предизпитния ни маратон се включва и списание "Ученически свят", което е с дълга традиция в подпомагането на кандидат-гимназистите и също публикува тестове. Предлагаме ви да потренирате с изпитния вариант на учителката Людмила Колева, преподавател в ЧСОУ "Рьорих" и един от авторите на "Ученически свят".
Прочетете текста и отговорете на въпроси 1. - 5.


Точен стрелец от ловната дружинка в монтанското село Славотин спаси местните жители от набезите на кръвожадна вълчица. 40-годишният Деян Костов - охранител в местно предприятие, грабнал пушката, след като овчари и селяни му се оплакали, че вълк обикаля кошарите и напада добитъка.
Костов подходил като професионален трапер към задачата си. Първо проучил внимателно маршрута на хищника и след това застанал на варда в местността Павликяна. Тръгналият за плячка звяр "кацнал" на мушката на авджията и бил покосен само с един изстрел. Четирикракият разбойник се оказал 40-килограмова вълчица. Хората от Славотин най-накрая си отдъхнали. Одраната кожа ще украси сбирката от трофеи на ловеца.
А иначе вълците се срещат все по-рядко в България. Има райони, където не са ги мяркали от 40-50 г.

1. Текстът е:
А) репортаж
Б) интервю
В) информационна бележка
Г) публицистична статия.

2. Първото и второто изречение от текста са свързани с помощта на:
А) контекстови синоними
Б) лексикално повторение
В) лично местоимение
Г) числително бройно име.

3. Коя от следните думи (изрази) не е синоним на останалите в текста?
А) дебнещ вълк
Б) кръвожадна вълчица
В) четирикракият разбойник
Г) звяр.

4. Изразът "на варда" от текста означава:
А) в засада
Б) в защита
В) на лов
Г) под прикритие.

5. Изразът "като професионален трапер" от текста е използван:
А) защото текстът е писан от американски автор
Б) защото звучи по-съвременно
В) за да внесе синонимно разнообразие в текста
Г) защото авторът на текста е почитател на уестърн литературата.

В кой от редовете е допусната правописна грешка.
Общо условие за задачи 6. - 8.
6.
А) безсилно, безредие, безспирно
Б) възпроизвеждам, въстание, възстановя
В) разкрепостя, разединение, разследване
Г) потдисник, подтик, поддържам.
7.
А) неуморен, негодувам, наскарбявам
Б) осмивам, описвам, оформям
В) удивлявам, успявам, улеснявам
Г) съхранявам, съдържам, създавам.

8.
А) изтекъл, изпекъл, довлякъл
Б) изтичал, нарисувал, застрелял
В) казал, рекал, намазал
Г) затичал, поръчал, изпуснал.

9. В кой ред думите НЕ са синоними:
А) опънат, обтегнат, изпънат
Б) подигравам се, надсмивам се, присмивам се
В) окончателен, последен, краен
Г) безпокойство, ненавист, безразличие.

10. Какви са подчертаните думи в изречението:
Преди да подпишем нотариалния акт, изпихме по един натурален сок.
А) омоними
Б) пароними
В) антоними
Г) синоними.

11. Подчертаните думи в изречението "Ти си този, на когото разчитахме да ни помогне да си върнем имота си" като части на речта са:
А) възвратно лично местоимение, глагол, възвратно притежателно местоимение
Б) възвратно притежателно местоимение, глагол, възвратно лично местоимение
В) глагол, възвратно лично местоимение, възвратно притежателно местоимение
Г) глагол, възвратно притежателно местоимение, възвратно лично местоимение.

12. Какви части на изречението са подчертаните думи?
"Милена е отличничката на класа".
А) сказуемо и допълнение
Б) сказуемо и сказуемно определение
В) съставно именно сказуемо
Г) съставно глаголно сказуемо.

13. В кой ред думите са само части на речта:
А) наречие, местоимение, приложение
Б) глагол, допълнение, причастие
В) междуметие, частица, подлог
Г) числително име, предлог, съществително име.

14. В коя от посочените позиции е допусната пунктуационна грешка?
"Въпреки, (1)че не бързаше да отиде на срещата,(2) защото предполагаше,че там не го чака никой,(3) той все пак започна да се приготвя."
А) (1)
Б) (2)
В) (3)
Г) няма допусната пунктуационна грешка.

15. Открийте изречението, в което е допусната пунктуационна грешка:
А) Попитай който и да е, за да разбереш, че не те лъжа.
Б) Той излезе да я търси, вместо да я изчака вкъщи.
В) Иван е готов на всичко, само да се съглася с неговото предложение.
Г) Макар че беше учила английски език в училище, тя знаеше много малко и то само колкото да разбере какво й казва сервитьорът.

При коя от двойките думи отношението е същото като при посочената двойка:
Общо условие за задачи 16. - 17.
16. химикалка - пълнител
А) тухла -къща
Б) дърво - поляна
В) вятър - ураган
Г) сбор - събираемо.

17. стая - мебел
А) автобус - кола
Б) киносалон- екран
В) градина - парк
Г) бозайник - птица.

18. В кой ред фразеологизмите НЕ са синоними?
А) не обели дума - мълчи като риба
Б) през куп за грош - през девет планини в десета
В) мътя водата - слагам прът в колелото
Г) харчи с широка ръка - той е с широки пръсти.

19. В кой ред думите са само причастия:
А) разгръщащ, гладен, изпитван
Б) освободен, приготвен, извинен
В) крайъгълен, гладък, остър
Г) забравен, излитащ, пролетен.

20. Определете вида на изречението по състав:
За да отиде навреме на уговореното място, жената започна да тича.
А) сложно съставно с подчинено допълнително изречение
Б) сложно съставно с подчинено определително изречение
В) сложно съставно с подчинено обстоятелствено изречение
Г) сложно смесено изречение.

21. Коя от подчертаните думи е употребена граматически НЕПРАВИЛНО:
За младежа (A) тя беше най-важният (Б)човек, с който (В)съдбата го срещна по трудния (Г)му път на имигрант.

22. Заменете подчертания израз така, че смисълът в изречението да се запази.
Както пишех домашната си работа, чух шум от падащ предмет в съседната стая.
А) пишейки
Б) щях да пиша
В) бях писал
Г) написах.

23. Определете времето на подчертаната глаголна форма в изречението:
Когато пристигнах в градчето, всички бяха наизлезли на площада да посрещат височайшите гости.
А) минало предварително време
Б) минало несвършено време
В) минало време в бъдещето
Г) минало неопределено време.

24. Определете по какво съвпадат подчертаните глаголни форми в изречението
Домашната работа не е написана ,а ти излизаш навън.
А) спрежение
Б) лице
В) залог
Г) наклонение.

25. В каква последователност изреченията образуват логически и смислово свързан текст?
То има нежни и бледи стъбълца, които се увиват около другите растения.(1) От долната страна на стъбълцата излизат къси израстъчета, наречени смукала, които се впиват в растението гостоприемник.(2) Това истинско чудо на природата не е безобидно растение и се нарича кукувича прежда.(3) Те служат не само за залавяне, но и за приемане на готови хранителни вещества.(4)
А) 2,1,3,4
Б) 3,1,2,4
В)1,2,4,3
Г) 2,3,1,4.

26. Кое изречение е написано без грешка?
А) На самия край на селото, недалеч от пътя, се извисяваше самотния силует на недовършената кула.
Б) Бяха го учили да поздравява, който срещне.
В) Който пее зло не мисли.
Г) Да отиде сам на такова опасно място, той не смееше.

27. Определете наклонението на подчертаната глаголна форма в изречението:
Стоян щял да ходи в планината.
А) изявително наклонение
Б) преизказно наклонение
В) условно наклонение
Г) повелително наклонение.

28. За коя част на речта се отнасят следните граматически особености: род, лице, число?
А) глагол
Б) съществително име
В) лично местоимение
Г) числително име.

29. Кое твърдение НЕ е вярно?
Еднородни части в изречение могат да бъдат:
А) подлози
Б) допълнения
В) определения
Г) сказуеми.

30. Подчертаната дума в изречението Наистина, директорът беше много строг е:

А) обособена част
Б) вметната част
В) приложение
Г)сказуемно определение.

31. В кой ред изречението е просто по състав:
А) Рано на другия ден групата упорито продължи да се катери по стръмния склон на планината.
Б) Снегът вали ли, вали.
В) Не можах да дойда и се отказах.
Г) Тичах бързо, но от него нямаше и следа.

32. В кой от редовете е допуснато неправилно членуване на имената от мъжки род?
А) Тъй като той беше първият, застанал на видно място, логично беше полицаят да извика именно него.
Б) Директорът и класният ръководител се споразумяха да заведат децата на излет в края на срока.
В) Това не се случи през първия ден, нито през втория, а чак след като измина целият месец.
Г) Ученикът беше награден от учителят за отличното му представяне на годишния изпит.

33. От колко морфеми е съставена думата преразказвам:
А) три
Б) четири
В) пет
Г) шест.

34. Думите подводен, воденичар, водолаз, водоем, вода, водораздел са:
А) синоними
Б) сродни думи
В) пароними
Г) омоними.

35. В кой от редовете откривате експресивна лексика:
А) Навън застудя, задуха силен вятър и заваляха първите снежинки.
Б) Не го гледай - него вятър го вее на бяла кобила.
В) В художествената литература се употребяват метафори.
Г) Днес е Денят на славянската писменост и култура.

36. Посочете НЕВЕРНИЯ отговор.
В изграждането на образа на Нено чорбаджи в първа глава на повестта "Маминото детенце" авторът е използвал:
А) литота
Б) метафори
В) хипербола
Г) градации.

37. Посочете НЕВЕРНИЯ отговор.
Сънят на чорбаджиите във втора глава на повестта "Маминото детенце" показва:
А) че сънят им носи успокоение
Б) че за разлика от другите хора, те са дейни само когато спят
В) че са отблъскващи дори в съня си
Г) че дори сънят им издава духовната им същност.

38. Алегория е:
А) внушаване на някаква идея чрез конкретен нагледен художествен образ
Б) пренасяне на качества от един предмет върху друг въз основа на някакво сходство между тях
В) силно преувеличение
Г) вид сравнение.

39. Посочете НЕВЕРНИЯ отговор.
Героят от Ботевото стихотворение "На прощаване":
А) е силна, волева и действена личност
Б) отчаян и изстрадал хайдутин, решил да отмъсти за страданието, което поробителите са сторили на семейството му
В) млад човек, изпитващ силни, противоречиви чувства
Г) високонравствена личност, направила решителен избор в живота си.

40. Посочете НЕВЕРНИЯ ОТГОВОР.
В картината на победното завръщане от Ботевото стихотворение "На прощаване" преобладават:
А) глаголи в повелителна форма
Б) антонимни рими
В) изобилие от цветове, внушени в по-голямата си част индиректно
Г) постоянни епитети при описанието на дружината.

41. Какво липсва в следните стихове от Ботевото стихотворение "На прощаване" :
..."та сърце, майко, не трае
да гледа турчин че бесней
над бащино ми огнище?"
А) синекдоха
Б) сингуларизация
В) анафора
Г) експресивен глагол.

42. Посочете НЕВЕРНИЯ отговор.

Вазовите хъшове от повестта "Немили-недраги":
А) са мъченици и герои в името на свободата
Б) са презрени и охулени от чуждото общество
В) са високонравствени личности въпреки мизерния и окаян живот, който водят
Г) са отчаяни и обезверени хора, които не вярват в осъществяването на идеала си.

43. Словосъчетанието "немили-недраги":
А) е заимствано от фолклора от авторите на художествена литература
Б) е сътворено от Ботев в стихотворението "На прощаване"
В) Вазов е заимствал от Ботев
Г) Ботев е заимствал от популярна ренесансова западноевропейска творба.

44.Иван Вазов вероятно влага следния смисъл в заглавието на разказа си "Една българка":
А) Баба Илийца е единствената българка, която постъпва жертвоготовно по време на турското робство.
Б) Единствено баба Илийца влиза в положението на Ботевите четници.
В) Баба Илийца е една от родолюбивите и милосърдни българки, които в размирното време на робството проявяват решителност и свободна воля.
Г) Баба Илийца извършва истински подвиг във въоръжената борба на българите срещу османските потисници.

45. Посочете НЕВЕРНИЯ отговор.
Според Иван-Вазовата ода "Опълченците на Шипка" българите са обвинявани в това, че:
А) дълго са търпели позора на робството
Б) служат на чуждестранни интереси
В) са получили свободата си даром
Г) са хора с робска психика.

46. Съчетанието на епитетите "ново" и "антично" в словосъчетанието "едно име ново, голямо, антично" от Вазовата ода "Опълченците на Шипка" е вид езиково средство, което се нарича:
А) етимологична фигура
Б) хипербола
В) асонанс
Г) оксиморон.

47. Посочете НЕВЕРНИЯ отговор.
Образът на родното слово в стихотворението "Българският език" от Иван Вазов е:
А) представен като характеристика от битието на българите, което ги прави уязвими пред света
Б) разкрит чрез богатство от синоними
В) представен като естетическа категория чрез красотата и звучността му
Г) представен като нравствена категория чрез значението му за съществуването на българската нация през вековете.

48. Посочете НЕВЕРНИЯ отговор.
В пътеписа си "До Чикаго и назад" Алеко Константинов:
А) прави сравнение между родната и чуждата действителност
Б) си дава сметка за отрицателното в балканския манталитет за сметка на само положителното в европейския свят
В) изтъква различията между славянската и американската душевност
Г) спира вниманието и върху положителните, и върху отрицателните черти в американския начин на живот.

49. Посочете НЕВЕРНИЯ отговор.
Елин-Пелиновият разказ "Ангелинка":
А) е романтична творба за спомена за първата любов
Б) преплита сериозното и смешното
В) редува съня и реалността
Г) е разказ за неудовлетворението на едно момче от несбъднатата му мечта.

50. Кой от следните мотиви и символи НЕ присъства в Йовковия разказ "По жицата":
А) мотивът за пътя
Б) символът на победата
В) символът на надеждата и вярата
Г) символът на злото, носещо болка и отчаяние в живота на хората.




Отговори

1-В; 2-А; 3-А; 4-А; 5-В; 6-Г; 7-А; 8-В; 9-Г; 10-Б; 11-В; 12-В; 13- Г; 14-А; 15-Г; 16-Г; 17-Б; 18-Б; 19-Б; 20- В; 21- В; 22-А; 23-А; 24- Г; 25- Б; 26-Г; 27-Б; 28-В; 29-Г; 30- Б; 31-А; 32-Г; 33-Г; 34 -Б; 35-Б; 36- Г; 37-А; 38-А; 39-Б; 40-Б; 41-В; 42-Г; 43- А; 44-В; 45-Б; 46-Г; 47-А; 48-Б; 49-Г; 50-Б.
_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 3:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Граматиката е най-коварна

"Стандарт" продължава традицията си да публикува тестове, които да подпомогнат кандидат-гимназистите за бъдещия изпит. Днес и утре ще предложим два по-сложни теста, които, ако бъдат решени напълно от седмокласниците, са сигурна гаранция за влизане в елитно школо. Днес предлагаме теста по български език и литература на преподавателя от школа "Софроний" Славомир Томов, а утре следва тестът по математика на Живка Андреевска от същата школа.


Прочетете текста и
отговорете на въпроси 1-5
С пищно парти в Ню Йорк Елтън Джон отбеляза своята шестдесета годишнина. Гости на певеца бяха Лиз Хърли с новия си съпруг, певецът Джеймс Блънт с топмодела Петра Немцова, Ози Озбърн с жена си Шарън, Йоко Оно, Ричард Гиър, Бет Мидлър, Кид Рок, Лив Тайлър, Робин Уилямс и др.
При Елтън Джон винаги всичко е ексцентрично. Такъв бе и грандиозният концерт, който попзвездата сътвори снощи под знака на магическата за него цифра 60. Рекордният му 60-ти концерт бе в нюйоркската зала "Медисън скуеър гардън". Изборът на мястото не бе случаен. От октомври 2001 година Елтън Джон е звездата с най-много изпълнения в голямата зала. Концертът ще бъде излъчен на пети април в специално двучасово предаване. За юбилея Би Би Си подреди 60 любопитни факта от живота на звездата.

1. Най-подходящото заглавие на текста е:
а. "Ексцентрикът Елтън Джон"
б. "Елтън Джон на 60 години"
в. "Звездно присъствие в Ню Йорк"
г. "Новите музикални проекти на Елтън Джон"
2. Към кой стил се отнася текстът?
а. публицистично-информативен
б. научно-популярен
в. художествен
г. битово-разговорен
3. Намерете синоним на думата "ексцентричен"
.....
4. Според текста не е вярно, че:
а. 60 е "магическа цифра" за Елтън Джон
б. в последните години той е с най-много концерти в "Медисън скуеър гардън"
в. концертът ще бъде излъчен в двучасово предаване
г. Би Би Си подготвя 100 любопитни факта от живота на певеца
5. Коя дума не е синоним на "грандиозен"?
а. голям
б. мащабен
в. елитарен
г. огромен
6. "Тъмен" се отнася към "светъл" както "неясен" към:
а. красив
б. отчетлив
в. смътен
г. зрящ
Общо условие за задачи 7-9
В коя двойка от думи отношението е като при думите:
7. Ходя - тичам
а. говоря - викам
б. пея - свиря
в. бездействам - работя
г. сядам - ставам
8. Тънък - дебел
а. слаб - концентриран
б. безсмислен - замислен
в. приятен - симпатичен
г. бавен - бърз
9. Поема - стихотворение
а. мелодия - музика
б. разказ - книга
в. гардероб - шкафче
г. тигър - заек
10. Какво означава думата "актуализирам"
а. резервирам
б. обвързвам
в. осъвременявам
г. предупреждавам
11. Коя дума е написана правилно?
а. голями
б. бяли
в. седяли
г. цели
12. Къде има правописна грешка?
а. неписан
б. неможещ
в. неискайки
г. не четял
13. Коя дума е написана грешно?
а. казал
б. рекал
в. отишъл
г. мигнал
14. В кой от глаголите е допусната грешка?
а. увълчвам се
б. усреднявам
в. окървавявам
г. осъмнявам
15. Каква е грешката в изречението "И днес не бе говорил с никой"?
а. правописна
б. лексикална
в. граматическа
г. фонетична
16. В кое време е подчертаната глаголна форма в изречението "Отдавна не беше работил с такова вдъхновение"?
а. минало свършено
б. минало несвършено
в. бъдеще в миналото
г. минало предварително
17. В кое от изреченията няма пунктуационна грешка?
а. Калуда, циганката продаваше дребни неща.
б. Пъргав и трудолюбив той бе работил през целия си живот и бе сполучил да удвои и утрои имотите, останали от баща му.
в. Едното заптие, стар и дебел турчин плесна с бича си и ги подкара.
г. Тази прохладна майска вечер чорбаджи Марко, гологлав, по халат, вечеряше с челядта си на двора.
18. В кое изречение е пропусната запетая?
а. В това време Андрешко бързо се качи на другия кон и препусна по стените на Дорчо, като викаше непрестанно, силно и бодро.
б. Слънцето наближаваше да се скрие на запад и всеки мислеше, че с него заедно си отива и омразното робство.
в. А Индже се беше затворил, както правеше през последните дни, легна на одъра, който беше постлан с овчи кожи, и се замисли.
г. Йордан обърна глава, за да скрие сълзите си и полека пое след селяните.
Условие за въпроси 19 и 20.
Колко запетаи са пропуснати в изречението

19. Висок и едър, той заставаше обърнат на изток прекръстваше се няколко пъти и по навика си като задържаше едната си ръка оставаше неподвижен и унесен, като че шепнеше някаква молитва.
а. три
б. пет
в. шест
г. четири
20. Бащата на Мартин разбираше че обхванатото от лудост животно ще връхлети върху тях грабваше момчето за да го сложи на рамката и като наместваше крак на педала се мъчеше да потегли но каплите не помръдваха запоени в земята.
а. осем
б. седем
в. пет
г. шест
21. В кое от изреченията не е допусната грешка?
а. В такива случаи ощастливения трябваше да покаже своята благодарност с падане на колене и Йоан, като се отпусна на покрития с килим под, до три пъти удари чело в меките му шарки.
б. Скитникът твърдеше, че тя е прочута с образът на св. Димитър.
в. Виждаше се върха и отчетливия силует на стремящия се към него човек.
г. В лекия църковен здрач златният ореол на светеца светеше с мека слънчева светлина и разливаше спокойствие.
22. Коя част на речта е неизменяема и самостойна?
а. съществително
б. наречие
в. предлог
г. частица
23. От кой глагол не може да се образува деепричастие?
а. гледам
б. спретна
в. обичам
г. свиря
24. В кое съществително има грешка?
а. пазарят
б. зетят
в. нокътят
г. главатарят
25. В кой ред няма грешка?
а. седем самолети
б. няколко коне
в. петима ученици
г. 68 телефонни постове
26. Кое определение не отговаря на характера на Каравеловата повест "Маминото детенце"?
а. социална
б. битова
в. философска
г. сатирична
27. Какъв композиционен похват ползва Каравелов в началото на "Маминото детенце"?
а. природна картина
б. рамка
в. лирическо отстъпление
г. философско разсъждение
28. Кой от героите на "Маминото детенце" е резоньор?
а. Николчо
б. Али ага
в. Иван Нищото
г. Нено
29. Кой от героите на "Маминото детенце" казва за парите, че "сиромасите ги печелят с пот на челото, а при бедните идват накуп"?
а. Нено
б. Неновица
в. даскал Славе
г. Николчо
30. На кой от героите си в "Маминото детенце" Каравелов не е дал портретна характеристика?
а. Неновица
б. Пенка
в. Николчо
г. Нено
31. Обрисуването на Нено като "две лебеници" е:
а. хипербола
б. олицетворение
в. гротеска
г. метонимия
32. Какъв проблем на възрожденската епоха не разглежда повестта "Маминото детенце"?
а. социалното разслоение
б. национално-освободителните борби
в. възпитанието на децата
г. паразитния живот на чорбаджийството
33. Изразното средство "турчин че бесней" в "На прощаване" е:
а. литота
б. сингуларизация
в. плурализация
г. антитеза
34. Кой израз е метафора за категоричния революционен избор на лирическия герой?
а. черни чернеят
б. първо мляко засукал
в. аз вече пушка нарамих
б. в скръбно ги сърце впиеше
35. Какво изразно средство откриваме в словосъчетанието "черни чернеят"?
а. оксиморон
б. градация
в. етимологична фигура
г. епифора
36. "На прощаване" притежава жанровите особености на:
а. одата
б. елегията
в. поемата
г. баладата
37. Кой израз не е свързан със завета на лирическия герой?
а. да помнят, мене да търсят
б. дано ми найдат пушката
в. с кървава ръка през рамо
г. черни ми кърви в земята
38. Кой епитет не е постоянен?
а. кървава ръка
б. либе мило хубаво
в. бащино ми огнище
г. майко юнашка
39. През кой период Вазов пише "Немили-недраги"?
а. Сопотски - преди Освобождението
б. Пловдивски - в началото на 80-те години на XIX в.
в. Одески - по време на емиграцията си в Одеса
г. Софийски - края на XIX - началото на XX в.
40. Кой от героите на повестта "Немили-недраги" е идеализиран?
а. Македонски
б. Попчето
в. Странджата
г. Хаджият
41. Коя пиеса играят хъшовете в четвърта глава на "Немили - недраги"?
а. "Многострадална Геновева"
б. "Иванко - убиецът на Асеня"
в. "Райна княгиня"
г. "Изгубена Станка"
42. Коя историческа личност не е спомената в "Немили - недраги"?
а. Левски
б. Раковски
в. Ботев
г. Хаджи Димитър
43. Какъв е тонът в речта на Странджата?
а. емоционално-патетичен
б. ироничен
в. сдържано-обективен
г. песимистичен
44. Странджата е бил знаменосец в четата на:
а. Панайот Хитов
б. Хаджи Димитър
в. Христо Ботев
г. Филип Тотю
45. Кой епизод от "Немили - недраги" има характер на епилог?
а. смъртта на героите при Гредетин
б. смъртта на Странджата
в. съдбата на Македонски в освободена България
г. преминаването на Дунава от Македонски
46. Кой от хъшовете казва за себе си, че "бяга от глада, но не бяга от смъртта"?
а. Владиков
б. Странджата
в. Мравката
г. Македонски
47. Кой герой от повестта "Немили - недраги" има за прототип самия Иван Вазов?
...
48. Какъв смисъл се влага в понятието "мъченик"?
...
49. В кой град отива Македонски, преминавайки Дунава?
а. Видин
б. Лом
в. Русе
г. Свищов
50. Кой цитат е свързан правилно със съответното произведение?
а. "... все туй слушам, откак съм на света -
все туй ругателство ужасно, модно"...
- "Опълченците на Шипка"
б. "...едно име ново, голямо, антично,
като Термопили славно, безгранично" -
"Българският език"
в. "Дано ми найдат пушката,
пушката, майко, сабята" -
"На прощаване"
г. "О, аз ще те обриша от калта
и в твоя чистий блясък ще те покажа" -
"Опълченците на Шипка"




Отговори
1-б, 2-а, 4-г, 5-в, 6-б, 7-а, 8-г, 9-в, 10-в, 11-г, 12-в, 13-б, 14-г, 15-в, 16-г, 17-г, 18-г, 19-б, 20-б, 21-г, 22-б, 23-б, 24-а, 25-в, 26-в, 27-в, 28-б, 29-г, 30-в, 31-в, 32-б, 33-б, 34-в, 35-в, 36-в, 37-в, 38-а, 39-б, 40-в, 41-г, 42-б, 43-а, 44-б, 45-в, 46-г, 47 - Бръчков, 49 - в, 50-в
_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 3:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Решите ли теста, влизате в гимназия

Днес вестник "Стандарт" ви предлага усложнен тест, който гарантира, че ако успеете да го решите, сте си взели входен билет за мечтаната гимназия. Автор на теста е Живка Андреевска, директор на школа "Софроний". Следващата седмица ще ви предложим да потренирате върху варианти на сп. "Ученически свят", школа "Веди" и "Просвета".










_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Вто Апр 10, 2007 2:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Търсете клопка в задачите

"Стандарт" продължава с традицията да публикува тестове за VII клас, в които бъдещите кандидат-гимназисти да изпробват подготовката си за изпита. Днес ви предлагаме вариант на сп. "Ученически свят" с автор преподавателката от 118-то СОУ Веселка Георгиева, която е сътрудник на изданието.




_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Сря Апр 11, 2007 3:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

“Просвета” предлага 400 въпроса по български

Новият формат на изпита за прием в профилираните гимназии и паралелки след седми клас налага подготовка от нов тип. Тя включва в себе си познати на българското образование методически форми (преразказ с дидактическа задача и тест), които дълго време бяха пренебрегвани заради почти абсолютизирания модел на съчинението разсъждение. За да отговори на новите изисквания за подготвеност на седмокласника, издателство "Просвета" представя учебно помагало, изцяло съобразено с изпитните стандарти. Разработката е на екип от водещи специалисти в създаването на успешни учебни комплекти по български език и ангажирани в изготвянето на база от тестови задачи - доц. д-р Милена Васева, доц. д-р Татяна Ангелова, доц. д-р Йовка Тишева, доц. д-р Гергана Дачева, Боряна Николова и Весела Михайлова.
Помагалото включва осем тестови варианта по петдесет задачи - общо четиристотин тестови задачи по български език и литература. Всеки от вариантите следва зададения модел от Министерството на образованието и науката: началните задачи са свързани с възприемане на информация от текст - определяне на темата на текста, установяване верността на твърдения, изхождащи от текста, осмисляне на вътрешнотекстовите връзки; следващият тип задачи отчитат доколко са овладени правописните и пунктуационните норми; група от задачите са свързани със синтаксиса на простото и сложното изречение; логически следват задачите върху морфология - морфемен строеж на думата, имена, местоимения, време на глагола; представени са задачи и върху материала по лексикология - фразеологизми, синоними, антоними, пароними, както и задачи за смислови отношения (отношение между родово и видово понятие, част и цяло и др.). Особен компонент на теста са задачите със свободен отговор, т. е. ученикът сам конструира отговор. Последната група задачи стриктно следват модела на МОН и като характер, и като процентно съотношение спрямо общия брой на задачите в тестовия вариант - от 36-ата до 50-ата са задачите върху българската литература по предвидените в учебната програма художествени произведения. Днес "Стандарт" ви предлага вариант за изпитен тест, подготвен от редактора в "Просвета" Венцислав Божинов.
_____________________
Прочетете текста и отговорете на въпросите от 1 до 4 вкл.
Тези чакали са червени, с черно-бели опашки и бели петна на гърдите. Бялата украса по извивката на шията им грациозно се издига към муцуната. Но именно живият цвят на козината им хваща окото. Той известява: тук ние сме господарите. И наистина са. Защото това са етиопски чакали.
Етиопските чакали са се появили тук преди около 100 000 години по време на глобалния ледников период, когато ледниците покривали върховете и платата на планините Бале. Малцина сиви вълкоподобни предци от Евразия посмели да стъпят на тази студена земя. Те така и не навлезли по-навътре в Африка, тъй като отвъд етиопския планински масив се простирала само пустиня. Изолирани, сякаш живеят на остров, тези вълци еволюирали в самостоятелен и рядък вид.
Когато не патрулират, етиопските чакали обикновено ловуват. За разлика от други видове от семейство кучета, които обикновено ловуват в групи, етиопските чакали са самотни ловци. Те ловуват дебелия, голям колкото заек етиопски бамбуков плъх, както и тревни мишки, които живеят в изобилие по високите равнини и поляни.
_______________________


1. Коя е темата на текста?
А) Появата на чакалите в Етиопия.
Б) Етиопските чакали.
В) Поведението на етиопските чакали.
Г) Външен вид на етиопските чакали.

2. Кое от следните твърдения е вярно според текста?
А) Етиопските чакали са се появили тук преди глобалния ледников период.
Б) Етиопските чакали са един от най-разпространените видове.
В) Етиопските чакали ловуват в групи.
Г) Етиопските чакали са червени с бели петна по гърдите.

3. Кое от следните твърдения НЕ е вярно според текста?
А) Етиопските чакали са самотни ловци.
Б) Етиопските чакали обитават цяла Африка.
В) Етиопските чакали са самостоятелен и рядък вид.
Г) Тези чакали са червени, с черно-бели опашки.

4. Връзката между втория и третия абзац е осъществена чрез:
А) прилагателно име;
Б) съществително име;
В) местоименно наречие;
Г) лично местоимение.

5. Кое е основното глаголно време в текста?
(Отговора запишете в листа за отговори.)

6. В коя от думите ИМА правописна грешка?
А) палчища
Б) исполин
В) кулминация
Г) пунктуация
7. В коя от думите НЯМА правописна грешка?
А) интелегентен
Б) безспокойство
В) упование
Г) превъплащавам

8. В кой ред ИМА правописна грешка?
А) умърлушен, увековечавам, опустошен
Б) окуражавам, безскрупулен, неможещ
В) неуязвим, кренвирш, ауспух
Г) облечат, осигурявам, пресеча

9. В кой ред НЯМА правописна грешка?
А) сфера, пека, верността
Б) отекчавам, сделка, оделям
В) негодувам, неискайки, недочувам
Г) словестност, изпитание, несбъднат

10. В коя от думите ИМА правописна грешка?
А) цялия
Б) убеждавам
В) ненаучен
Г) монумент

В коя от подчертаните думи ИМА грешка? (11. - 14. вкл.)

11. Очите му се насълзяваха (А) от блясака (Б) на небето, но той не снемаше поглед (В) от нея, докато тя не потъне, изгубена в необятното (Г) пространство.

12. Тези животни винаги са живели (А) при не благоприятни (Б) условия, но именно (В) това ги е направило наистина (Г) устойчиви.

13. Въстаникът (А) се хвърли към безпомощния (Б) си другар, неподозирайки (В) че врагът (Г) го наблюдава.

14. Минавайки (А) през пазара (Б), Иван се отби при майстора (В), на който (Г) беше оставил колата си за ремонт.

При коя от двойките думи има отношение както при двойката:
(Общо условие за задачи 15. и 16.)

15. наречие - обстоятелствено пояснение
А) съществително име - сказуемо
Б) прилагателно име - определение
В) глагол - подлог
Г) допълнение - сказуемно определение

16. картина - галерия
А) книга - библиотека
Б) четка - художник
В) театър - кино
Г) песен - певец

17. Коя от думите НЕ е синоним на останалите?
А) избухлив
Б) сприхав
В) кибритлия
Г) пресметлив
18. В кой ред думите са антоними?
А) диря, следа
Б) печеля, губя
В) абстрактен, неясен
Г) довеждам, навеждам

19. С какво може да се замени подчертаният израз, без да се промени смисълът?
На харизано магаре зъбите не се гледат.
А) подарено
Б) продадено
В) старо
Г) работливо

20. В кой ред фразеологизмите НЕ са синоними?
А) вре си гагата - бута си носа
Б) правя мили очи - гладя по косъма
В) изтъка си чергата - изплете си кошницата
Г) играят му очите - изпива с очи

21. В кой ред фразеологизмите са синоними?
А) опера пешкира - опичам си ума
Б) опичам си работата - пека се на ръжен
В) пет за четири - като лисицата с опашката
Г) ни жив, ни мъртъв - нещо ми хлопа

22. В кое изречение прилагателното НЕ е употребено в преносно значение?
А) Косите й блестяха като златни.
Б) Този човек има златно сърце.
В) Изгубих си златния пръстен.
Г) На нивата се люлееха златни класове.

23. Какви са подчертаните думи в изречението?
Няма да отида на абитуриентския бал, защото ще се подготвям за изпитите, на които трябва да изкарам висок бал.
А) синоними
Б) антоними
В) пароними
Г) омоними

24. В кое изречение ИМА пунктуационна грешка?
А) На едно от предните колела на каручката облегната гърбом, стои майка му, шопкиня на средна възраст, и яде симид, като чупи залъче по залъче.
Б) Тоя народ беше въодушевен, той се надяваше, той вярваше като дете и сега като дете трепери.
В) Хората, повечето познати, станаха и честитиха на Стоян, като се ръкуваха.
Г) Монката слушаше тайнствените думи на дяда си, пропити с гореща вяра, и макар че не ги разбираше, на душата му ставаше светло и топло.

25. В коя позиция има излишна запетая?
Големите му сини очи, някак страшно отворени, (1) се въртяха навред и с едно умилено учудване следяха ту птичките, (2) които, (3) мълчаливи прехвръкваха към гнездата си, ту гривите гълъби, (4) които чезнеха във вечерното сияние към тъмната кория на запад.
А) 1 Б) 2 В) 3 Г) 4
26. Подчертаните думи в изречението Падна чудна лятна нощ, прохладна и свежа.
НЕ са:
А) определения към подлога;
Б) еднородни части;
В) прилагателни имена;
Г) второстепенни части.

27. Какъв вид местоимения са употребени в изречението?
Страхувам се за бъдещето му.
А) едно възвратно и едно относително местоимение
Б) едно възвратно и едно притежателно местоимение
В) само едно притежателно местоимение
Г) само едно лично местоимение

28. Допълнете изречението така, че да е вярно твърдението.
Относителните местоимения се употребяват само...
А) в простото изречение;
Б) в сложното съчинено изречение;
В) в простото разширено изречение;
Г) в сложното съставно изречение.

29. Каква е синтактичната служба на подчертаното словосъчетание?
(Отговора запишете в листа за отговори.)
Който не работи, не трябва да яде.

30. Подчертаните думи в изречението Книгата е стара. изпълняват службата на:
А) съставно глаголно сказуемо;
Б) съставно именно сказуемо;
В) сказуемо и определение;
Г) сказуемо и допълнение.

31. Къде НЕ е допусната пунктуационна грешка?
А) Брат ми, и той гледа, но нали е по-голям, умее да гледа по-хитро - с едното око.
Б) Сух и черен, целият от жили и кости, със студени, зли очи той беше страшен.
В) Димо седна, без да продума и все току местеше поглед от човек на човек.
Г) Тогава той, Константин седмото и най-малко дете на Лъв, солунския подуправител, нямаше още десет години.

32. Свържете изреченията в логическа последователност, така че да се образува логически и граматически свързан текст.
Нейната жива и весела пъстрота свети празнично, с усмивка и доброта. (1) Тя е натъпкана до половина със сено, а върху сеното е метната шарена черга, съвсем нова. (2) В дъното на двора стои нова каручка с желязна обковка и с изписани ритли, хубава като детска играчка. (3) Крайчетата й се премятат през ритлите. (4)
А) 3, 4, 2, 1
Б) 3, 2, 4, 1
В) 2, 3, 1, 4
Г) 4, 2, 1, 3
33. В кой ред НЕ се съотнасят вярно цитат и литературно произведение?
А) "Да те вземат рогатите!" - "Една българка"
Б) "Я виж там онзи абдал какво иска." - "До Чикаго и назад"
В) "Гледали сме го като очите си." - "Маминото детенце"
Г) "Народ без жертви не е народ!" - "Немили-недраги"

34. Кой от термините е излишен?
А) метафора
Б) синекдоха
В) метонимия
Г) анафора

35. Кой от термините е излишен?
А) подлог
Б) предлог
В) сказуемо
Г) допълнение

36. Къде трябва да се постави запетая в изречението?
Очаква медал за тези страшилища (1) които (2) ако ги приведе в действие (3) за няколко часа от всемирното Колумбово изложение (4) плод на прогреса (5) би направили само прах и пепел!
А) 1, 2, 3, 4, 5
Б) 1, 3, 4, 5
В) 1, 2, 4, 5
Г) 1, 2, 3, 5

37. Кое от следните изречения е част от експозицията на повестта "Маминото детенце"?
А) "Пини си, сине, пини си, мами!... Нашата ракия не е като другите. И цариците могат да я пият."
Б) "Щото се печели лесно, то се и харчи лесно."
В) "Ако е живот, да бъде живот, а ако е дрямка - да бъде дрямка, - средата никога не може да се нарече блаженство."
Г) "Дървото трябва да се изправя, дорде е младо."

38. Чрез епилога на разказа "Една българка" Иван Вазов утвърждава идеята, че:
А) Милосърдието е ценност и доброто рано или късно побеждава.
Б) Въпреки християнското милосърдие на баба Илиица доброто невинаги побеждава.
В) Всеки добър човек може да извърши героична постъпка, но съдбата невинаги е благосклонна към такива деяния.
Г) Страхът не е единственият властелин в душите на хората.

39. Стихът от стихотворението "На прощаване" ...дето нас млади пропъди/ по таз тежка чужбина... е пример за:
А) синекдоха;
Б) анафора;
В) антитеза;
Г) метафора.

40. В кой ред изброените похвати са използвани в повестта "Маминото детенце"?
А) гротеска и анафора
Б) хипербола и ирония
В) градация и антитеза
Г) ирония и синекдоха

41. Кой от следните моменти може да се определи като кулминация на повестта "Маминото детенце"?
А) смъртта на Нено
Б) оженването на Николчо
В) открадването на парите
Г) обучението на Николчо

42. Стихът от стихотворението "Българският език" Език прекрасен, кой те не руга е пример за:
А) анафора;
Б) инверсия;
В) антитеза;
Г) хипербола.

43. Какъв троп представляват цитираните стихове?
... та сърце, майко, не трае
да гледа турчин, че бесней
над бащино ми огнище...
А) синекдоха
Б) антитеза
В) градация
Г) инверсия

44. Кой от следните моменти може да се определи като кулминация в сюжета на разказа "Ангелинка"?
А) слизането на момчето от планината
Б) срещата на момчето с леля Дъмша
В) получаването на писмото от леля Дъмша
Г) срещата на момчето с Ангелинка

45. Какво изразно средство откривате в цитирания откъс от разказа "По жицата"?
...ризата му беше само кръпки, едро и неумело шити, поясът му оръфан, потурите - също. Беше бос.
А) метафора
Б) хипербола
В) гротеска
Г) художествен детайл

46. Репликата на Моканина Аз с очите си я видях, бяла такава, бяла. Ще я видиш и ти е отправена към:
А) Гунчо;
Б) майката;
В) Нонка;
Г) него самия.

Прочетете откъса и изпълнете задачи 47. - 49. вкл.
Ние сме човеци, ние сме българи, ние изпълнихме нашата света длъжност към отечеството... Какво ни трябва друго? Пари ли? Пари не щем, за пари не сме проливали кръвта си, защото е по-скъпа от всички пари на влашките богаташи... Имот ли искаме или къщи? Та ние зарязахме нашия имот и къщи доброволно. Ние нямаме потреба от имоти. Ние се жертваме за свободата на България и ако найдем отплата, то тя ще бъде: освобождението на България; ни повече, ни по-малко...Ах! Братя мили!...

47. От кое произведение е откъсът?
А) "Маминото детенце"
Б) "Немили-недраги"
В) "Една българка"
Г) "Опълченците на Шипка"

48. Кое от следните твърдения е вярно продължение на изречението?
Цитираният откъс представя...
А) безкористността и патриотизма на българския хъш;
Б) болката на Странджата от бедността на хъшовете;
В) авторовото отношение към българските хъшове;
Г) иронията на Странджата към живота на хъшовете.

49. Кое от посочените изразни средства НЕ откривате в текста?
А) реторични въпроси
Б) изброяване в градация
В) хипербола
Г) възклицания

50. Каква е вярната подредба на стиховете?
1) умря сиромах за правда,
2) да каже нявга народът:
3) но...стига ми тая награда -
4) за правда и за свобода...
А) 2, 3, 4, 1
Б) 3, 2, 1, 4
В) 1, 3, 4, 2
Г) 3, 1, 4, 2






ОТГОВОРИ:
1Б, 2Г, 3Б, 4В, 5 сегашно време, 6А, 7В, 8Г, 9А, 10А, 11Б, 12Б, 13В, 14Г, 15Б, 16А, 17Г, 18Б, 19А, 20Г, 21В, 22В, 23Г, 24А, 25В, 26Б, 27В, 28Г, 29 подчинено подложно изречение, 30Б, 31А, 32Б, 33В, 34Г, 35Б, 36А, 37В, 38А, 39Г, 40Б, 41В, 42Б, 43А, 44Г, 45Г, 46В, 47Б, 48А, 49В, 50Б.
_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
winking®
Разбира от секс и действа без да пита.


Регистриран на: 10 Окт 2004
Мнения: 2525
Местожителство: ...във фантазиите ти...

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2007 3:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Внимавайте с уравненията

Теста на издателство "Просвета", изготвен от авторски колектив с ръководител Дора Маринкева.







_________________
•Мъжете винаги имат основателна причина за изневяра - или жените им са лоши или за разнообразие...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ~ Ф Е Н ~ Форуми -> Дискусии ~> За ученика Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB 2.0.8w/f © 2001, 2002 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov
willed-writer
willed-writer
willed-writer
willed-writer
interoffice
interoffice
interoffice
interoffice